Android vs iOS


Eerst was het Mac vs Windows waar beide kampen de nodige modder naar elkaar toe gooide, virussen, geen games, mindere specs, vastlopers enzovoorts. Een discussie zonder eind en zonder winnaar.

Deze discussie duurt nu al jaren en duurt nog voort alleen de intensiteit is een stuk minder geworden, maar nu is er een nieuw “gevecht” tussen 2 tech kampen namelijk Android vs iOS. Dit gevecht wordt zelfs in de rechtbank uitgevochten.

Apple beschuldigd Android van kopieren en andersom, de verschillende patent rechtzaken zijn niet meer op een hand te tellen en zo nu en dan wordt er een zaak gewonnen door of Apple of door een fabrikant die Android gebruikt.

iPhone

Voor 2007 was er niks aan de hand je had een Nokia, Sony Ericsson, Samsung, Blackberry enz. en iedereen was tevreden, wilde je als bedrijf meer dan werd het een toestel met Windows Mobile of een Blackberry. Het was allemaal simpel en er was geen strijd tussen 2 kampen.

Dit alles veranderde in januari 2007 toen Steve Jobs de iPhone aankondigde met de voorloper van het huidige iOS, iPhone OS 1.0 was het OS, was volledig touch en het bracht een schok te weeg. Tot die bewuste dag waren er wel telefoons met touch de LG Prada was er een van en uiteraard de verschillende toestellen met Windows Mobile (o.a. Qtech nu HTC).

Maar de komst van de iPhone was niet zomaar een introductie van een zoveelste telefoon, het was een mobiele apparaat van Apple waar zoveel over is geschreven in de geruchtenmolen. Het was de eerste toestel zonder een fysiek toetsenbord maar met zijn gebreken, zo zijn er een groep diehards die Flash mist op de iPhone.

Maar ondanks dat de iPhone in eerste instantie alleen gesimlocked bekoop was in de VS werd het toch overal in de wereld verkocht, de reizen naar de VS of via speciale sites kwamen de iPhones in grote getalen richting Europa en ook ik had er een bemachtigd. Later werd de oer iPhone verkocht in Duitsland, Engeland en Frankrijk maar hierbij moest je een abonnement hebben.

Tot dan toe had je alleen telefoons met een fysiek toetsenbord en nu zie je heel veel telefoons zoals de oer iPhone wat een logisch gevolg is.

Android

Toen in 2007 de iPhone op de markt kwam met een eigen OS gebaseerd op Apple’s OSX kwam er ook verschillende andere OS-en speciaal voor telefoons met Touch bediening.

Android was er een van.

Android is ontwikkeld door Android Inc. wat in 2005 werd overgenomen door Google en later dor de Open Handset Alliance (OHA), Android Inc zelf was opgericht in oktober 2003 in Palo Alto door Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears en Chris White maar opereerde in het geheim en liet alleen informatie los dat men bezig is met software voor de mobiele platform.

In augustus 2005 nam Google Android Inc. over samen met de oprichters met als plan om in de mobiele wereld te stappen, het moest een OS zijn op basis van de Linux kernel. Android werd een OS platform voor Blackberry achting telefoons met een fysieke toetsenbord, de eerste tekenen dat Google bezig was met een mobiele OS was in september 2007 een 8 maand na de komst van de iPhone.

Hiernaast 2 telefoons de rechte was de eerste versie van Android toen nog zonder Touch, daarnaast de Google G1 ook wel bekend als HTC Dream de eerste Android telefoon geïntroduceerd na de komst van de iPhone.

De Google Android project begon in 2005 terwijl Android Inc. al in 2003 begon maar nooit iets van uitgebracht is. Het iPhone project is ook in 2005 begonnen samen met de Google Android project, terwijl Apple de iPhone met het OS in 2007 introduceerde duurde het nog tot eind 2008 voordat de eerste smartphones met Google op de markt verscheen.

De iPhone 3G was dus inmiddels geïntroduceerd met iPhone OS 2.0 en de AppStore, de eerste Android versie was “kaal”.

Zelfs Microsoft was eerder met een eigen OS naast Windows Mobile namelijk Pink, alleen dit is een flop die alleen gedraaid heeft op de Kin. Inmiddels heeft Microsoft een goede vervanger gemaakt die de concurrentie met Android en iOS aankan namelijk Windows Phone 7.

Google vs Apple

In de tijd van de introductie van de iPhone zat ene Eric Smith in de raad van Bestuur van Apple, maar hij was ook de hoge oom van Google, in die tijd waren Apple en Google grote vrienden maar sinds de bekendmaking van Android als mobiele OS is dit bekoeld. Eric Smith trad af als lid van de raad van bestuur van Apple, de relatie tussen beide is er niet beter op geworden.

Sinds het uitkomen van de biografie van wijlen Steve Jobs (ben zelf de Engelse versie op de iPad aan het lezen) laait dit vuurtje op, zo wilde Steve Jobs Android “vernietigen” omdat het een gestolen product is, zelfs een lijn poging van Eric Smith was niet voldoende. Inmiddels is Steve Jobs overleden en is Android er nog steeds en de rechtzaken komen als paddestoelen uit de grond.

Apple is momenteel verwikkelt in een groot aantal rechtzaken, rechtzaken tegen Samsung, HTC, Motorolla enz. maar Apple is hier niet me begonnen dat was namelijk Nokia. Maar ook Microsoft heeft een groot aantal rechtzaken tegen Android, het rare is dat niemand dit erg schijnt te vinden terwijl de rechtzaken van Apple aangemerkt wordt als schandalig, de apple valt niet ver van de boom, arrogant, rotte apple kortom Apple is de boeman.

Zal er ooit een einde aankomen ben bang van niet de extremisten van beide kampen houden dit levend en zolang in beide kampen men het totaal plaatje niet kent worden de nodige onzin verspreidt. Een van de argumenten van de Android kamp is Flash alleen zij missen het op de iPhone terwijl de iPhone gebruikers dit niet missen. De verschillende onderzoeken wijzen al aan dat de iPhone gebruikers zeer tevreden zijn met hun toestel en de gebruikers van Android toestel een stuk minder. Maar ook dan komen de “domme” verwijten, ja vindt je het gek je moet wel met zo’n duur toestel is een veel gehoord argument.

Heeft de iOS kamp het over de virussen en andere malware dan wordt dit weg gewimpeld, en dit gaat maar door.

Als je alles zo terug leest is de Windows vs Apple helemaal terug, alleen is dit niet meer tussen de “oude vijanden” maar nu tussen Android en iOS.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s