Hoe komt het Monopolyspel aan de straatnamen


MonopolyHet is werelds meest gespeelde spel en ook de bekendste, het spel wat maar om een ding gaat een monopolie vergaarden. Ik heb me altijd afgevraagd hoe het spel in de Nederlandse vorm aan de plaats- en straatnamen komen, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag begrijp ik maar de rest niet.

Al moet ik zeggen dat ik als Groninger wel een eer vind dat Groningen erbij staat, maar dat terzijde.

Na veel zoeken ben ik op uitgekomen bij het Historisch Overzicht Nederlandse Gezelschapsspellen (HONG), en die had een mooie uitleg die veel duidelijk maakte.

De importeur van de eerste versie in Nederland was Perry, bekend van de Perry Sport winkels en in de tijd dat dit spel uitkwam waren er maar zeven filialen. Alleen de straten DORPSTRAAT en BRINK zijn vrijwel zeker nergens op gebaseerd.  Perry importeerde tussen 1936 en 1940 de Engelse versie van dit spel naar Nederland pas in 1940 kwam er een Nederlandse versie met Nederlandse steden en straten, de licentie was in handen van Van Perlstein & Roeper Bosch N.V. (v.P.&R.B.N.V.).

straten

Arnhem:

Ga je het bord rond kom je eerst uit (na het dorp) bij Arnhem, het filiaal was toen gevestigd aan de ketelstraat op nummer 35. Tegenwoordig is het nog steeds in de ketelstraat gevestigd maar dan op nummer 23, en de overige twee straten liepen zowat in elkaar over.

Haarlem:

Haarlem is de volgende stad in het spel, het filiaal was toen gevestigd op Barteljorisstraat 20 en hier herbergde het magazijn. Aan de kleine Houtstraat 84 zat een rijwielhandelaar met de naam Perry, het huidige filiaal bevindt op de Grote Houtstraat nummer 51. Voor de keuze van de Zijlweg is geen verklaring voor, deze gaat over in de Zijlstraat wat weer een zijstraat is van de Barteljorisstraat.

Utrecht:

Het vreemde is dat in 1940 de vestiging niet aan de Vreeburg, Neude of Biltstaat zat maar aan de Oudegracht 143, tegenwoordig bevindt de Perry Sport zich wel aan de Vreeburg (tegenwoordig Vredenburg) op nummer 4. Er is geen verklaring voor de keuze van Neude, Biltstraat daarin tegen wel, was in die tijd een belangrijke winkelstraat.

Groningen:

Mijn geboorte- en woonplaats had in die tijd al een Perry vestiging die bevond zich aan de Heerestraat (huidige Herestraat) waar het gevestigd was op nummer 68, het filiaal lag aan de Carolieweg. Tegenwoordig zit er een kledingzaak in, en tot een jaar geleden zat er een filiaal van D-Reizen. De Perry is later verhuist maar bleef toen wel in de Herestraat op nummer 52 tot de verhuizing naar het huidige pand aan de Vismarkt, de laatste locatie van de Perry in de Herestraat bevindt zich nu de Mac Donalds en Score.

De Grote Markt was voor de oorlog een mooi plein en ook een belangrijke winkelomgeving met o.a. een Grote Bijenkorf, de A-Kerkhof is mij een raadsel in die tijd niet het mooiste gebied en lig niet echt in de buurt. Ligt tegen de Vismarkt aan met de A-kerk en de Korenbeurs.

heerestraat

De Perry filiaal in de Heerestraat.

Den Haag:

In 1940 was Plein in Den Haag een belangrijke winkelstraat de Perry was gevestigd op nummer 13, maar had ook vestigingen in de Hoogstraat en de Valeriusstraat, Spuistraat en Lange Poten liggen in elkaars verlengde naar het Plein. Tegenwoordig is de Perry Sport gevestigd aan de Spuistraat nummer 63.

Rotterdam:

Al hoewel aan de Coolsingel geen vestiging van Perry zat is dit toch een belangrijke straat, een van de belangrijkste distributeurs. De vestiging van de Perry zat toen aan de Schiedamse Singel. Aan de Coolsingel zat een Bijenkorf die later de Perry overnam. Aan de Blaak zat een magazijn van de Perry, en de Hofplein was een verkeersplein aan de kop van de Coolsingel.

Links Blaak met het magazijn in het midden en rechts zicht op de Coolsingel met de Bijenkorf

Amsterdam:

De laatste en gelijk ook de duurste stad op het bord is Amsterdam, de beide straten is eigenlijk zeer logisch. Aan de Leidschestraat ligt in het verlengde van het Leidseplein waar de firma Van Perlstein & Roeper Bosch N.V. gevestigd was, terwijl de Kalverstraat het hoofdvestiging bevondt van de Perry.

Aan de Kalverstraat nummer 93-99 zat en zit nog steeds een filiaal van de Perry.

Bron: HONG

7 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Bas Slichter schreef:

    Leuk verhaal, maar het barst van de taalfouten: dat stoort erg. Vraag de volgende keer hulp.

    Like

    1. Michel schreef:

      Het is een persoonlijke blog en sorry dan komen er fouten voor. Het is een blog waar ik geen geld aan verdien.

      Als er fouten zijn (en die zijn er klopt) mail maar door.

      Like

      1. Harry Raes schreef:

        Leuk amusement spel.
        Mijn idee is om 8 steden te kiezen van Limburg.
        Deze steden hebben ook een eigen station.
        Verder heeft Limburg ook een water maatschappij en ook eigen stroom.
        De kans kaarten en Alg. Fonds kunnen ook aangepast worden.
        Ook de pionnen.
        Gaarne reactie.

        Like

  2. Adriaan Dortsman schreef:

    Leuk om te lezen. Bedankt.

    Like

  3. Jane schreef:

    I absolutely love your website.. Very nice colors & theme.

    Did you develop this web site yourself? Please reply back as I’m wanting to
    create my very own blog and would love to learn where you got
    this from or exactly what the theme is named. Cheers!

    Like

    1. Michel schreef:

      It’s a free WordPress blog, more info http://www.wordpress.com

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.