Winterberg


Dit jaar gaan we voor het eerst naar het dichtbij gelegen wintersport gebied vanuit Nederland namelijk Winterberg, nog nooit geweest en dit jaar gaan we 2 keer er na toe.

Skiliftkarussell Winterberg is ongeveer 4 uur rijden terwijl onze plek waar we graag na toe gaan Saalbach bijna 12 uur rijden is, maar ben benieuwd hoe dit bevalt aangezien het een lager gelegen gebied is.

Winterberg 01-2016

Het is een groot gebied en het grootste en meest bekende samenhangende skigebied van het Sauerland, waar zodra er sneeuw ligt een ware invasie opgang komt van Nederlanders. In het gebied zijn er totaal 28 km aan pistes waarvan 14 km blauw, 12 km rood en 2 km zwart genoeg voor een midweek en een lang weekend, dit allemaal op ongeveer 4 uur rijden.

Vergelijk ik Winterberg met Saalbach (wat eigenlijk niet eerlijk is) dan zie je dat het laagste punt is op 580 m en gaat het niet hoger dan 840 m, hier begint Saalbach nog niet eens dat is op 1040 m. Maar aan de andere kant is een skipas een stuk goedkoper, €110,- voor 6 dagen in Winterberg terwijl je in het Skiwelt €100,- meer betaald maar heb je wel ruim 200 km meer aan pistes.

Ook per dag scheelt het maar hier geldt weer het verschil qua pistes. Het Wintersport Arena ligt op ca 30 km vanaf de snelweg, dus doorrijden tot de afslag en daarna 30 km genieten van hopelijk goed besneeuwde landschap.

Het gehele gebied van het Wintersport arena betreft:

 • 57 skigebieden
 • 150 liftinstallaties
 • 300 hectare aan pistes
 • 80 pistes met een gezamenlijke lengte van 60 kilometer worden besneeuwd.
 • Meer dan 20 besneeuwingsinstallaties
 • ca. 3000 sneeuwkanonnen (19 besneeuwingsinstallaties voor alpine toepassingen, 1 op een langlaufpiste)
 • 400 kilometer kwaliteitsloipe-netwerk
 • Voor nordic skiing wordt er besneeuwd in het langlaufcentrum in Westfeld, op de Bremberg in Winterberg en in het biatloncentrum in Willingen.

De eerste keer zitten we niet direct inhet dorp Winterberg maar vlakbij het skigebied Postwiesen bij Neuastenberg waar de ontwikkeling van het Wintersport Arena begon (in 2000). Dit deel van het gebied bied naast een skipiste ook een rodelbaan en is verlicht zo we kunnen hier in de avonduurtjes ons vermaken.

Dit gebied is niet zo groot als Winterberg zelf maar leuk genoeg om ons te vermaken in de avonduurtjes, zo heeft dit gebied hetvolgende:

 • 15 afdalingen met een totale lengte van 8 km.
 • 1 Stoeltjeslift,
 • 7 sleepliften,
 • 1 rodellift
 • Gezamelijke capaciteit 7000 personen per uur
 • 400 m. natuurrodelbaan, besneeuwd en verlicht

We kunnen dan overdag van 9:00 uur tot 16:30 skiën, en in de avond is alles open van 18:30 uur tot 21:30 uur waar we dus bij kunstlicht of kunnen skiën of rodelen. De baan is dan alleen op de woensdag, vrijdag en zaterdag open, alleen de rodelbaan is dan niet op de woensdag open maar we zijn daar in het weekend dus daar moet geen probleem zijn.

Winterberg 01-2016

Het gebied zoals het er bij staat is niet eens zo oud, er kon al veel langer geskied worden maar na de vele warme winters in de jaren 90 van de vorige eeuw besloten de gebieden om er voor te zorgen dat de terugloop van het wintersporttoerisme vanwege het weer door een slechte winter tegen gehouden wordt. Het resulteerde in de oprichting van het Wintersport Arena in 2001.

In het gehele gebied werden besneeuwingsinstallaties geplaatst, en heeft zelfs een snow maker om sneeuw te kunnen maken bij temepraturen boven de nul. Dit soort apparatuur werd ook al toegepast tijdens de Winterspelen van Sochi in 2014. Nu kan men beperkt sneeuwmaken, met de nieuwe machines al bij hogere temperaturen.

Met alle investeringen wil het Wintersport Arena minimaal 80 dagen sneeuw hebben.
Het is de eerste keer maar wat ik zo al hoor aan positive geluiden zal de tijd dat we er zitten leuk worden.

Hier meer info over het Wintersport Arena.

One reply to “Winterberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star