Stukje geschiedenis


Ik heb ergens een tik, vind het leuk om oude foto’s van Groningen te bekijken en dan vergelijken hoe het nu is, ook heb ik een aantal boeken waarin de oude foto’s met nieuwe foto’s word vergeleken.

Maar ook gewoon oude foto’s van mijn woonplaats zijn gewoon leuk om te zien, zo heb ik ook een boek van de woonwijk waar ik 23 jaar gewoon heb. De wijk De Hoogte is dus een groot deel van mijn jeugd en zo nu en dan bekijk ik dit boek, sweet memories. Het was daarom leuk om oude beelden van mijn favoriete skigebied Saalbach Hinteglemm op te zoeken. En zo geschiedde het. Er volgde een speurtocht naar oude foto’s van in dit geval skicircus Saalbach Hinterglemm, het gebied waar we al eerder naar toe geweest zijn en weer na toe gaan met veel plezier.c9ea490b10                                                                     Saalbach jaartal onbekend

1925
Eerste lift: Kohlmais lift

De eerste lift in dit gebied was de Kohlmais lift in Saalbach, in het begin was het nog een sleeplift later is het van een eenpersoons stoeltjeslift via een drie persoons stoeltjeslift naar de huidige gondel.

De huidige gondel is een serie van 5 gondels achter elkaar aan, er is op dit traject 4 series van 5 gondels twee omhoog en twee naar beneden.

erster_lift_auf_der_turmwiese_1947
Hierboven de eerste sleeplift (1945)

De gondels komen elkaar in het midden tegen, waar men ook kan uitstappen om of via piste nummer 51, 52 of 53 naar beneden te gaan of even genieten van het uitzicht in de Asteralm. De andere twee sets van 5 gondels zijn in het dalstation en bergstation te vinden.

Hier een overzicht van de Kohlmais.

Kohlmais 1945

Foto hierboven is de weer de sleeplift te zien weer in 1945, rechts dezelfde lift een jaar later (1946).

Hierboven links de sleeplift uit den beginne, rechtsonder de lift uit 1952. Afbeeldiing rechtsboven is van 31 jaar later, uit 1983.

Kohlmaisbahn_Saalbach-Hinterglemm

De huidige gondel is een serie van 5 gondels zoals hierboven te zien is.

En dat allemaal voor een schitterend uitzicht zoals hier onder genomen ergens in de jaren 40 van de vorige eeuw, ver voor de komst van goede skikleding, carveski’s en technieken zoals rocker.

kohlmais afdaling

IMG_8642

Schattberg

Een andere gondel die Saalbach verbind met een piste is de Schattberg Ost, de verbindingen die tegenwoordig je snel en comfortabel naar boven brengt is de Schattberg X-Press.

Jarenlang was dit o.a. een 40 persoons gondel die later vervangen werd voor een 100 persoons uitvoering.
De eerste gondel naar boven is degene die o.a. hier links is afgebeeld, deze werd in seizoen 1959/1960 voltooid en in dienst gesteld.

Hierboven is linksboven de eerste gondel te zien, een 40 persoons gondel die vervangen werd in 1960 door een 100 persoons gondel die rechtsboven in te zien is. Uiteindelijk is deze weer vervangen in 1973, en de onderste foto laat de huidige gondels zien.

De Schattberg Xpress is kleiner maar meer comfort en meer capaciteit.

 

Hotel Saalbacherhof

 

Saalbacherhof 1895

                                                                 Pensioen Dschulnigg 1895

tannenhof_50er_jahrEen van de eerste hotels in Saalbach was een pensioen waar nu het hotel Saalbacherhof ligt, het is sowieso een historische plek in Saalbach. Op het zonnen terras van het huidige hotel stond in 1895 de eerste energiecentrale van Saalbach. Het originele gebouw van dit hotel was vroeger de geboortehuis van Johann Franz Dschulnigg Jr die weer net als zijn vader de burgemeester van Saalbach was tussen 1891 en 1900.

                                                                                           

Tannerhof 1951  

Het was ook deze Johann Franz die de eerste energiecentrale exploiteerde, omdat het zo goed liep kregen o.a. locale scholen korting op hun energierekening. In 1927 maakte het huis wat hij erfde plaats voor tourisme, het huis bleef bestaan maar de mensen die erin zaten moesten verhuizen.
In 1932 kreeg men toestemming om een bed and breakfast van het huis te maken.

Johann Frits Jr was tussen 1945 en 1946 burgemeester van Saalbach, onder zijn leiding werd de eerste skilift gebouwd nadat hij over een lift in Mittersill die door de Amerikanen was gebouwd had gehoord. Zo werd in 1945 de Skiliftgesellschaft Saalbach geformeerd. Onder zijn leiding werd in 1946 op de Kohlmais de eerste lift gebouwd een 1800 m lange sleeplift, toen de langste sleeplift in Oostenrijk.

In 1950 kreeg zoon Hans Dschulnigg (geboren 1927) toestemming om een hotel te starten, hij kocht de Tannenhof en vanaf dat moment groeide het hotel.Saalbacherhod 1951

Een overzicht wat na 1950 is gebeurd:

 • 1955 De eetzaal is gebouwd
 • 1962 Noordvleugel is gebouwd
 • 1969 The Café is gebouw
 • 1970 Castello opent zijn dure
 • 1971 De noordvleugel werd uitgebreid hiermee kreeg het oude Tannehof een verbinding met hethotel.
 • 1974 beide managmed teams worden samengevoegd, nu is het een hotel.
 • 1992 Hans Dschulnigg geeft de leiding over aan zijn zoon Hannes.
 • 1996 Het Cafe wordt omgebouwd
 • 1998 Rocky indoor zwembad en spa wordt gebouwd
 • 2001 Het gebouw voor de staf wordt gebouwd.
 • 2002 Tannenhof krijgt een verandering.
 • 2010 Het oude huis wordt gesloopt om plaats te maken voor een nieuw gebouw.
 • 2013 In de zomer van dit jaar werd het 80 jarige bestaan geviert.

hotel_saalbacher_hof_1957

Hotel Saalbacher Hof 1957 met rechts het oude huis

 

 

 

Links het Tannerhof ergens in de jaren 70 en rechtsboven het “oude” Hotel Saalbacher Hof voor de verbouwing van 2010, rechtsonder het hotel zoals het er nu uitziet.

Twee historische feiten over Saalbach zijn er nu uitgelicht, de eerste lift en een hotel met een hoop historie. Maar dit zijn niet de enige foto’s van het oude Saalbach, hier een overzicht.

 

Skien in 1923

 

Op de rechter foto helemaal links staat skileraar Hueter die een klas met kinderen een poging doet om ze te leren skiën, de foto is in 1923 geschoten. Al in 1914 was men al bezig met de wintersport, de wintersport club Saalbach werd toen opgericht en had 44 leden. deze club is nog steeds zeer belangrijk voor het ontwikkeling van de tourisme in Saalbach Hinterglemm. In 1924/1925 waren er met dank aan deze club al 800 bedden te beschikking voor de toeristen.

Hieronder de eerste stoeltjeslift in Saalbach de kerk is een herkenningspunt hierin, Hinterglemm heeft dit niet. De foto komt uit 1947 welke lift dit betreft is nog niet duidelijk.

eerste stoeltjes lift 1947

Ook voor de kerk staat al jaren een hotel, Hotel Post bestaat ook al een tijdje maar het gebouw zelf al eeuwen. Al in de 15e eeuw werd het gebruikt als cafe, de aartsbisschop van Saalbach stond dit in 1431 toe. Wanneer het de huidige bestemming heeft gekregen is bij mij niet bekend.

 

 

saalbach

Ik neem aan dat het voertuig hier boven een soort pistenbully is, uit welk jaar het komt is onbekend.

 

Dit jaar komt de wereldbeker skiën weer terug in Saalbach Hinterglemm, de locatie is Hinterglemm maar ook in Saalbach heeft een wedstrijd mogen organiseren. Dit was op 13 t/m 14 maart 1980 de locatie was de Kohlmais waar men op de huidige afdaling nummer 53 de race afwerkten.

 

Tijdens dat weekend werden de Slalom en Reuze Slalom afgewerkt.

1980

Ook was er een in 1991 die werd in Hinterglemm gehouden, dit was tussen 22 januari en 3 februari 1991. Tijdens deze toernooi werd voor zowel de mannen als de vrouwen de afdaling, Super G, reuze slalom, slalom en de combinatie afgewerkt.

Alpine worldcup 1991

Het verhaal zal ook op FANtastischoostenrijk.nl komen.

Bron foto’s: Easyski, Saalbacherhof, Seilbahn, Alpenhotel

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s