Moeilijkheidsgraad pistes


saalbach piste kaartBeginnen met wintersport is het leren skiën of snowboarden op een oefenpiste op je wintersportadres of op een borstelbaan, rollerbaan of in een overdekte skihal zoals Snowworld in Landgraaf.

Je leert het eerst op een helling die niet stijl is zodat je de beginselen onder de knie krijgt, eenmaal dit onder de knie ga je verder om je techniek te verbeteren.
Eenmaal de piste op krijg je te maken met de moeilijkheidsgraad van de pistes, dit is te herkennen aan de kleur. De codering verloopt van groen als lichtste piste tot en met zwart een piste voor de echte experts die zwaar is, maar wat maakt een piste tot zwaar, licht of ergens tussen in.

Dit heeft allemaal met hellingsgraad en de breedte van de piste te maken, men heeft de volgende soorten pistes.

 • Geen kleur of wit: Wordt ook wel babypiste genoemd en is eigenlijk een piste waar skischolen kleuters en/of crèches op zitten, daarnaast krijgen kinderen hier ook hun eerste les. Wordt ook wel een familie piste genoemd.l
 • Groen: Dit is de gemakkelijkste piste. Hierin zitten enkele korte hellingen maar in het algemeen is dit een platte piste.
 • Groen/Geel: Groene piste die je met voetgangers moet delen.
 • Blauw: Dit is de normale piste. Ze kan door iedere beginner genomen worden.
 • Rood: Dit is een moeilijke piste. Iedere gevorderde skiër kan er gewoon af skiën.
 • Zwart: Dit is een heel moeilijke piste. Meer bedoelt voor de gevorderde skiër.
 • Geel: Dit zijn skiroutes die wel gemarkeerd maar niet geprepareerd zijn, dit zijn gecontroleerde off-piste stukken waar iedereen de mogelijkheid krijgt om off-piste te gaan mits je aan een aantal voorwaarden voldoet. Zoals lawinepieper, airbag enzovoorts.

Zwart is eigenlijk de zwaarste categorie maar een gele piste kan ook heel zwaar zijn omdat deze piste niet geprepareerd zijn en dus verradelijk kunnen zijn.

Maar wanneer spreekt met over een b.v. een blauwe of rode piste, dit ligt dus aan de breedte en de hellingsgraad van de piste.

De volgende indeling is er  gemaakt:

 • Groene piste heeft een hellingsgraad tussen de 3 en 9 procent.
 • Blauwe piste heeft een hellingsgraad tussen de 10 en 16 procent.
 • Rode piste heeft een hellingsgraad tussen de 17 en 23 procent.
 • Zwarte piste heeft een hellingsgraad vanaf 24 procent.

Er is vaak een discussie in de skiwereld de skigebieden gebruiken graag percentages om de steilheid van een piste aan te geven, terwijl de off-piste wintersporters over graden spreken. Dit is nogal onhandig en verwarrend.

De hellingsgraad wordt uitgedrukt in procenten en niet in graden zoals de naam zal vermoeden, dit is verwarrend. Het getal in procenten is niks anders dan de uitkomst die je krijgt als je het hoogteverschil deelt door de horizontale afstand.

In de lawinekunde en ook in lawinebulletins wordt weer gesproken over de hellingshoek in graden, net als bij de off-piste wintersporters. Je kan een geodriehoek gebruiken om dit te kunnen meten, waarbij 90° loodrecht is.

hellingsgraad

In de grafiek hierboven zie je dus het verschil tussen graden en procenten, een piste van 100% heeft een hellingshoek van  45°. In de regel komen pistes steiler dan 30-35° zelden voor, terwijl off-piste geen grens heeft, maar een hellingsgraat van 55° (154%) is in Europa toch wel de max wat al indrukwekkend is. Heeft men over een hogere graad dan is dit of opschepperij of uit sponsor oogpunt.

Naast de helling is ook de kwaliteit van het sneeuw heel belangrijk, 10 cm poedersneeuw is een zwarte piste redelijk makelijk maar zodra dit keihard is moet men alle zeilen bijzetten. De sneeuwconditie maakt een piste welof niet skibaar.

Groene pistes komen vaak voor in Frankrijk en Noord Amerika, terwijl de andere soorten pistes overal voorkomen. Maar omdat er in Frankrijk groene pistes voorkomen zijn de blauwe pistes daar iets moeilijker dan in Oostenrijk, de rode piste komt weer niet voor in Noord Amerika.

In Noord Amerika kent men weer twee soorten zwarte pistes, zo heb je een piste aangeduid met een zwarte ruit (black diamond) en een met een dubbele zwarte ruit (dubble black diamond), de laatste staat voor een extreem moeilijke afdaling.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s