WK ballen 1970 – 2014


WK ballenAdidas is al jaren de bal leverancier van het EK en WK, de eerste bal die Adidas leverde was de Telstar die gebruikt werd tijdens de WK in Mexico.

WK bal 1930Adidas maakt sinds 1963 ballen en leverde de eerste WK bal in 1973, dit was tevens de eerste bal volgens de Buckminster principe. De oudste nog nog bestaande voetbal werd ontworpen door Charles Goodyear in 1855, deze was van gevulkaniseerd rubber waar eerdere varianten van opgeblazen varkensblaas waren. Rond 1900 kwamen de eersten die van bruin leer gemaakt waren, nare eigenschap was dat deze heel zwaar werden bij natte omstandigheden.

Pas rond 1930 kwam ballen met 18 panelen waarbij ieder van de zes zijden verdeeld is in drie evenwijdige stroken. Om de binnenbal op te kunnen blazen kon men een zwarte veter los maken en openen op de bal op te pompen, was deze op spang kon je hiermee ook de bal weer sluiten. Nadat de ventiel zijn intrede deed rond 1950 verdween de veter en werd het leer geverfd om zo de absorptie van water tegen te gaan, hierna deden de eerste witte ballen zijn intrede.

De eerste ballen met het Buckminster patroon waarbij de bal is samengesteld uit vijf- en zeshoeken kwamen dus rond 1970, de volgende innovatie verscheen tijdens de WK van 1986 waar de bal van Polyurethaan werd gemaakt. Hierdoor werd de bal lichter, sneller en minder gevoelig voor vocht.

1970 WK Mexico

Telstar 1970 MexicoDe Adidas Telstar was de eerste bal mer 32 zwarte en witte vlakken volgens de Buckminster patroon, hierdoor werd de bal beter zichtbaar op televisie. Dit was ook de eerste WK die live werd uitgezonden, men had toen nog zwart wit tv’s.

De bal bestond uit 12 zwarte vijfhoeken en 20 witte zeshoeken, ondanks dat de bal volledig was gemaakt van leer, bood hij toch enige weerstand tegen water door zijn glimmende deklaag.

Brazilië won toen het toernooi en werd voor de derde keer wereldkampioen.

1974 West Duistland

 

Tijden het WK van 1974 die in West Duitsland werd gehouden werden twee ballen gebruikt, er werd gespeeld met de zwart witte Telstar en ook met een witte versie (Adidas Chile). De gouden letters van de vorige Telstar waren nu zwart en het was de eerste wk waar ook logo’s en namen op geprint kon worden.

De finale is nog steeds een doorn in de ogen van Nederlandse voetballiefhebbers, Oranje speelde iedere team weg met het nieuw geïntroduceerde totaalvoetbal. Spelers als Cruijff, Rep, Neeskens speelden de sterren van de hemel met Rinus Michels aan het roer. De finale werd uiteindelijk verloren met 2-1 van gastland West Duitsland.

1978 Argentinië

Tango 1978 Argentinië

Tijdens dit WK werd een nieuw ontwerp geïntroduceerd die 20 jaar later nog gebruikt werd, het ontwerp bevat 20 vlakstukken met triades die 12 identieke cirkels vormen.

Dit ontwerp is nog steeds de populairste ontwerp in de geschiedenis van het voetbal.

Nederland stond weer in de finale maar Cruijf was niet mee als speler, de finale werd uiteindelijk met 3-1 verloren van Argentinië.

De finale wordt nog steeds over gesproken, net als over het toenooi. Er zou sprake zijn van de nodige omkopingen, waarbij vooral het gastland geholpen werd.

Bewijzen zijn hier (nog) niet van.

1982 Spanje

Tango 1982 spanje

De vernieuwde Adidas Rango bood betere weerstand tegen water, men had rubber toegevoegd. De oude ballen had dit niet en werd ook tijdens de wedstrijd gewisseld.

Dit was ook de laatste bal die van leer was.

De finale was een wedstrijd tussen Italië en West Duitsland, deze werd door Italië met 3-1 gewonnen.

Italië werd hiermee voor de derde keer wereldkampioen.

 

1986 Mexico

Azteca 1986 MexicoDe Adida Azteca was de eerste volledig synthetische bal, maar ook de eerste handgemaakte bal. De bal is geïnspireerd door de muurschilderingen van de Azteken.

De finale was tussen Argentinië en West Duitsland, de Argentijnen wonnen hun tweede finale met 3-2. 

 

 

 

1990 Italië

Etrusco Unico 1990 Italië

Geïnspireerd door de geschiedenis van de Etrusken, de 20 vlakstukken werden versierd met drie Etruskische leeuwen.

Deze bal was naast de officiële wedstrijdbal van het Wk van 1990 ook de officiële wedstrijdbal van het EK 1992 in Zweden.

Dit was de eerste WK van Europees kampioen Nederland, de verwachtingen waren zeer hoog maar door strubbelingen werd dit niet waar gemaakt. Dit was ook het wk waar Kameroen wereldkampioen Argentinië versloeg, dit was nog in de groepsfase.

De finale was tussen West Duitsland en Argentinië, een herhaling van 4 jaar geleden. Alleen dit keer won de Duitsers met 1-0

 

1994 Verenigde Staten

Questra 1994 USADe eerste bal van het hightech Polyetheenschuim, hierdoor werd de bal beter controleerbaar en resulteerde in hogere snelheden. De Questra werd geïnspireerd door ruimtetechnologie en de Amerikaanse “Quest for the stars”.

Deze bal was naast de officiële wedstrijdbal voor het WK ook de officiële wedstrijdbal tijdens het EK 1996 in Engeland. Tijdens het EK 1996 was een geavanceerde versie van de wk 1994 versie en andere kleuren en patronen. De bal (Questra Europa) is versierd met drie metaal-blauwe leeuwen en een rode roos, het was de eerste gekleurde bal tijdens een belangrijk toernooi.

Ook was de bal de officiële wedstrijdbal van van de voetbalwedstrijden tijdens de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta, deze bal kreeg de naam Questra Olympia. De kleuren werden aangepast en het Olympisch vuur diende als versiering waardoor de bal een oranje tint kreeg.

De finale van het WK werd gespeeld tussen Brazilië en Italië, waarbij Brazilië won na strafschoppen

 

1998 Frankrijk

Tricolore 1998 FrankrijkDe bal is een update van de Questra geïnspireerd op de kleuren van gastland Frankrijk.

De finale was tussen Frankrijk en Brazilië en werd met 3-0 gewonnen door het gastland.

 

 

 

2002 Japan en Zuid Korea

Fevernova 2002 Japan Zuid KoreaTijdens de eerste Wereldkampioenschap die door twee landen werd georganiseerd was de Fevernova de officiële wedstrijdbal. Het EK 2000 was de eerste grote voetbaltournooi die door twee landen werd georganiseerd, dit was in Nederland en België.

De Fevernova was de eerste bal die brak met het bekende uiterlijk van de Tango. De bal werd versierd met rode en gouden vlammen.

Dit was tevens het WK waar Nederland niet voor kwalificeerde, onderleiding van van Gaal redde men het niet.

De finale was tussen Duitsland en Brazilië welke door Brazilië met 2-0 werd gewonnen.

2006 Duitsland

De officiel wedstrijdbal werd op 9 december 2005 tijdens de loting geïntroduceerd en heeft in tegenstelling van de andere ballen geen 32 maar 14 vlakken. Voor elke wedstrijd van het WK wordt een nieuwe Teamgeist-bal gebruikt, met hierin de naam van deelnemende teams aan de wedstrijd.

De finale van het wereldkampioenschap wordt gespeeld met een gouden versie van de +Teamgeist, en de uiteindelijke winnaar mag tot en met 2010 met de gouden bal spelen.

De finale was tussen Italië en Frankrijk en werd gewonnen door Italië gewonnen na strafschoppen.

2010 Zuid Afrika

 

Voor het eerst een Wereldkampioenschap in Afrika en de bal kreeg de naam Jabulani mee, ook tijdens dit toernooi waren er twee soorten ballen. De Jabulani voor de “normale” wedstrijden en de Jobulani voor de finale.

Jobulani was goud gekleurd terwijl de Jabulani uit elf kleuren bestond, de elf kleuren stonden symbool voor de elf officiële talen en stammen die Zuid Afrika rijk is. Jabulani komt uit het Zoeloe en betekend feestelijk vieren. Jobulani was dus goud van kleur en wordt verwezen naar Johannesburg, de naam is afgeleid va Jo’burg de plaats waar de finale werd gespeeld.

Anders dan de Teamgeist van het WK 2006 bestaat deze bal uit 8 vlakken in plaats van 14, de vlakken waren gemaakt van thermoplastisch polyurethaan. Er was veel kritiek op deze bal, het zwabberen en snel omhoog gaan van de bal was een doorn in het oog van veel spelers. Maar de bal zal ook te licht zijn.

Uiteindelijk werd er toch gespeeld en behaalde het Nederlands elftal voor de derde keer de finale, hier was Spanje te stekt en won met 1-0.

2014 Brazilië

Brazuca 2014 Brazilie

Het WK in 2014 wordt in Brazilië gehouden en het Nederlands elftal is weer van de partij waarbij de verwachtingen niet al te hoog zijn.

De bal is inmiddels bekend en heet Brazuca, dit is de eerste bal waarbij de naam door de supporters is gekozen. Via een internetpoll onder meer dan een miljoen supporters uit het gastland werd de naam op 2 september 2012 bekendgemaakt.

Er waren drie opties namelijk Bossa Nova (refererend aan de muziekstijl bossanova), Carnavalesca en Brazuca, uiteindelijk won Brazuca met 77,8% van de stemmen.

Brazuca is Braziliaans voor slang maar is tevens een term om de nationale trots te beschrijven.

De Brazuca is officieel door Clarence Seedorf onthult op 3 december 2013 tijdens een speciaal event, drie dagen later was de loting. Tijdens de presentatie werd bekend gemaakt dat alle Braziliaanse kinderen die op de derde van december geboren zijn een gratis bal kreeg, net als alle 32 deelnemende landen zodat men de bal kon testen.

Wat het WK zal gaan brengen voor het Nederlands elftal is natuurlijk onzeker, maar ben bang dat er geen finale inzit.

One reply to “WK ballen 1970 – 2014

  1. hallo ik weet niet waar ik moet zijn maar zag deze site en dacht dan maar hier vragen.
    Ik heb een hele oude voetbal die er nog goed uit ziet en er staat op.
    BOS en eronder staat Brasilia en in het duits allemaal handgemaakt welk leer net als op een Adidas telstar.
    Nu is mijn vraag weet iemand waar de bal vandaan komt zijn historie en welk jaar en wat hij waard is niet dat ik hem wil verkopen ik heb hem gekregen van een voetballer die vorig jaar helaas is overleden.
    wie kan mij helpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star