Voetbal rampen


Het is al een tijdje geleden (gelukkig) dat er ergens in de wereld een verschrikkelijke ramp gebeurde tijdens of rond een voetbalwedstrijd, rellen zijn er jammer genoeg nog steeds al wordt dat hier in Nederland een heel stuk minder. Maar in de afgelopen 40 jaar (om maar een periode te noemen) zijn er verschillende rampen gebeurd die niet zo zeer door voetbalrellen veroorzaakt zijn.

Een van die rampen die mij bijstaat is toch wel het Heizeldrama in Brussel, maar dit was jammer genoeg niet de eerste en jammer genoeg ook niet de laatste. Zo zijn er verschillende drama’s vertrokken in de Verenigd Koninkrijk.

Hier een overzicht van een aantal gebeurtenissen die bij betrokkenen nog steeds op de netvlies staan.

Ibrox Stadion Glascow 1902

647px-Disaster-ibroxi6Een van de vroegste rampen in voetbalstadions was wel de ramp in 1902 tijdens een interland tussen Schotland en Engeland, tijdens deze wedstrijd stortte de houten tribune in. De wedstrijd was een onderdeel van de British Home Championship waar de nationale teams van Groot Britanië tegen elkaar speelden.

Tijdens de wedstrijd stortte de net gebouwde West tribune na hevige regenval de avond ervoor, het betrof een houten tribune zonder goede fundering.

Trieste conclusie was: 25 doden en 517 gewond.

Burnden Park Bolton 1946

Tijdens een FA cup wedstrijd tussen de Bolton Wandererd en Stoke City op 9 maart 1946. De ramp voltrok zich door overbezetting, een muur stortte in de ramp was niet te overzien. Het zal allemaal gebeurd zijn door 20.000 fans die naar binnen wilden, de muur met tribune stortte in waar op dat moment 85.000 toeschouwers aanwezig waren.

Trieste conclusie was: 33 doden en ruim 400 gewonden.

Sommige van de 33 doden werden verpletterd tegen stalen barrières, anderen werden doodgetrapt.

Estadio Nacional Lima 1964

Tijdens een interland tussen Peru en Argentinië liep een boze fan het veld op, dit nadat de scheidsrechter een doelpunt had afgekeurd. De politie arresteerde de man met veel geweld waardoor de mede fans nog bozer werden. De wedstrijd was bijna ten einde toen Peru de goal scoorde, het afkeuren hiervan was de trigger van dit alles.

De wedstrijd was een kwalificatie wedstrijd voor het Olympisch toernooi tijdens de Olympische spelen in Tokyo, het stond toen 1-0 voor Argentinië en twee minuten voor tijd werd er gescoord door Peru. Een dronken Perueaan klom over de hekken en wilde de scheidsrechter aanvallen.

Er volgden rellen op de tribunes waarbij de politie begon te schieten met traangas om de menigte uit elkaar te drijven, dit leidde tot grote chaos op de tribunes waarbij 300 mensen de dood vonden en 400 gewonden.

De groot aantal doden was te danken aan de chaos doe volgde, alle uitgangen waren dicht waardoor een hoop mensen in de verdrukking kwamen en stierven een verschrikkelijke dood. Iedereen die omkwam kwamen daar om. Tot de afgekeurde doelpunt was er weinig aan de hand.

Atatürk Stadion Kayseri 1967

Tijdens voetbalwedstrijd tussen  Kayserispor en Sivasspor vielen door rellen 44 doden en minstens 600 gewonden, het gebeurde toen supporters van Kayserispor in de rust de supporters van Sivasspor aan het provoseren waren. Het stond toen 1-0 voor Kayserispor en tijdens de rust escaleerde het waarbij met stenen over en weer werden gegooid. Dit was het begin van rellen die zelfs in het centrum van Kayseri doorging.

Estadio Monumental Buenos Aires 1968

la_puerta_12Op 23 juni 1968 werd er een wedstrijd gespeeld tussen River Plate en aartsrivaal Boca Juniors, niemand weet exact wat er gebeurd is maar feit is dat er 71 mensen om kwamen en 100 gewond raakten waaronder veel Boca Junior aanhangers.

Dit gebeurde bij uitgang 12 die dicht was en waar dus de slachtoffers vielen, de reden dat dit gebeurde is nog steeds een raadsel.

Dit mysterie staat bekend als Puerta 12, de wedstrijd zelf eindigde in 0-0

Ibrox Stadion Glascow 1971

ibrox_71_aJe zal denken na een ramp bij 70 jaar eerder dit nooit weer maar Glascow Rangers had weer een tragedie te verwerken, dit maal tijdens een wedstrijd tegen aardsrivaal Celtic ook wel The Old Firm genaamd.

Dit gebeurde op 2 januari 1971 waar tijdens deze wedstrijd 66 fans omkwamen en 200 gewond vielen.

Het was bijna het eind van de wedstrijd en Celtic stond met 1-0 voor toen een aantal fans richting de uitgang gingen, de exacte reden is niet bekend maar er wordt beweerd dat een kind die op de schouwrs van zijn vader zat viel. Dit zorgde ervoor dat er een kettingreactie opgang kwam van vallende mensen.

Door deze val stierven er 66 fans waaronder veel kinderen, dit omdat men voor de grote menigte en misschien rellen richting huis wilden. Des te erger is dat even daarna de stand op 1-1 kwam, maar de ramp had zich al voltrokken, en tien jaar eerder vonden twee fans ook al de dood op deze tribune zij werden verpletterd.

Karaiskakis Stadion Athene 1981

Het grootste voetbaltragedie in de Griekse geschiedenis vond plaats op 8 februari 1981 tijdens een wedstrijd tussen Olympiakos en AEK Athene, er doen zich verschillende verhalen de ronde hoe het kon dat 21 mensen overleden en 55 gewond. Het ongeval deed zich voor in de historische Gate 7 (Θύρα 7) waar volgens sommige berichten sommige fans hun evenwicht verloren, het stadion is er inmiddels niet meer het is nu een modern voetbalveld.

Luzhniki Stadion Moskou 1982

Op 20 oktober 1982 tijdens een UEFA cup wedstrijd tussen FC Spartak Moskou en HFC Haarlem wilden een groot aantal mensen vertrekken richting de uitgang, de wedstrijd was bijna ten einde het stond al 2-0 voor Spartak.

De ramp voltrok zich op de oosterlijke tribune waar volgens getuigen iemand viel, anderen zeggen dat een vrouw haar schoen was verloren en stopte. De vrouw werd geholpen door anderen maar doordat de menigte in beweging was vielen zij op de grond, dit veroorzaakte een domino effect waar nog meer mensen vielen. De autoriteit was zwijgzaam en pas in 1989 kwam naar buiten dat 66 mensen door verdrukking waren overleden en 61 gewonden.

Deze ramp wordt ook veel vergeleken met de ramp in Glascow in 1971. Beiden gebeurden op het eind van de wedstrijd waar een val op de trap een kettingreactie veroorzaakten, ook de aantal overledenen zijn gelijk.

Valley Parade Stadion, Bradford 1985

Een van de eerste stadionbranden die ik zag was de Bradford City brand op 11 mei 1985, waar een wedstrijd bezig was tussen Bradford City en Lincoln City. De wedstrijd was net 40 minuten aan de gang en de stand was nog 0-0, om 15:40 met nog 5 minuten te gaan meld tv commentator John Helm dat er een brandje is op de tribune in blok G drie rijen vanaf achteren.

De brand is veroorzaakt door een brandende sigaret die gevallen was en onder de tribune gevallen was, hier lag een hoop brandbaar spul, getuigen zagen papier en rommel wat vlam vatte onder de tribune. Toeschouwers die niks in de gaten hadden voelden opeens dat hun voeten warm werden, een van hen liep naar achteren om een brandblusser te zoeken. Ter vergeefs die was er niet en om 15:43 drie munuten nadat John Helm op nationale TV melding maakte van een brandje werd de brandweer gebeldt.

De brand werd snel groter en politie begon met evacueren van de tribune, daarna ging alles heel snel. De tribune begon ging snel over na het dak en binnen know time stond alles in de brand. Toeschouwers die levend van de tribune kwamen hielpen zo goed als kon de anderen.

Trieste conclusie: 56 doden en 265 gewonden

Heizel Stadion Brussel 1985

Een drama die ik nog goed voor ogen heb is een drama die zich ontvouwde tijdens de Europacup finale op 29 mei 1985 tussen Liverpool en Juventus, de drama wat zich hier ontvouwde was live te volgen op tv. Miljoenen mensen hebben kunnen zien hoe de supporters van Liverpool de aanhang van Juventus te lijf gingen. Dit alles had te maken met het stevig indrinken van de Liverpool aanhang en in de stad waren er al relletjes waarbij de Liverpool fans betrokken waren.

Fans van Liverpool waren de neutrale vak in gegaan waardoor er maar weinig zat tussen beide kampen, tijdens de wedstrijden werd de strijd heviger en mensen begonnen te vluchten. In de vlucht van duizenden werden ze tegengehouden door een betonnen muurtje, hier werden de aantal mensen letterlijk doodgedrukt.

De aanvallen van de Liverpool fans bleven doorgaan en de Belgische politie was hier niet tegen gewassen, dit resulteerde in 36 doden en ongeveer 400 gewonden.

De Engelse clubs en Football Association besloten zeer kort nadien om alle clubs uit die competitie voor vijf jaar uit te sluiten van de Europese competities, een beslissing die later door de UEFA werd bekrachtigd. Vanwege het feit dat Liverpoolsupporters de oorzaak waren van de ramp werd Liverpool nog een extra jaar uitgesloten van Europees voetbal.

Hillsborough Stadium Sheffield 1989

Tijdens de halve finale van de FA Cup tussen Liverpool en Nottingham Forest op 15 april 1989 brak er in het begin paniek uit op de tribune, dit had als gevolg dat er een stormloop opgang kwam van toeschouwers. De ramp zelf had niks te maken met rellen maar had als gevolg dat er 96 Liverpool fans de dood vonden en nog eens 766 gewonden. Het jongste slachtoffer was maar 10 jaar oud en de oudste 67, de laatste overledene was 22 jarige Tony Brand die 4 jaar aan de sondevoeding zat en eigenlijk een kasplant was. In maart 1993 werd dit stopgezet en was hij de 96e overledene, de reden was dat er geen enkele verbetering was in die 4 jaar.

Onder de doden was Jon-Paul Gilhooley die toen tien jaar was, hij was de jongste en een neef van Steve Gerrard die nu een belangrijke speler is voor Liverpool. De oudste van 67e jarige Gerard Baron, zijn broer zal later ook spelen voor Liverpool.

Oppenheimer Stadion Orkney 1991

Op 13 januari 1991 kwamen 42 mensen om het leven tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tussen rivalen  Kaizer Chiefs en Orlando Pirates, deze werd gehouden in Orkney 200 km van Johannesburg. Deze voetbalramp is bekend als de Opperheimer Stadion ramp maar wordt ook wel de Orkney ramp genoemd.

 Het stadion had een capaciteit van 23.000 mensen maar er werden ongeveer 30.000 toegelaten, nadat een goal van de Chiefs werd afgekeurd sloeg de vlam in de pan en rellen tot gevolg. Dit is de op een na ergste ramp in Zuid Afrikaanse voetbal geschiedenis, de ergste in de Ellis Park Stadion ramp tien jaar later weer tussen dezelfde teams.

Armand Cesari Stadion Bastia 1992

Tijdens de halve finale van de Coupe de France op 5 mei 1992 tussen SC Bastia en Olympique Marseille storte het dak van een tribune in, gevolg 18 mensen overleden en 2300 gewonden.

Mareo Flores Stadion Guetemala stad 1996

Op 16 oktober 1996 tijdens een WK kwalificatiewedstrijd tussen Guatemala en Costa Rica kwamen 79 mensen om het leven en 147 gewond, er probeerden 45.000 mensen het stadion binnen te komen terwijl het stadion maar een capaciteit heeft van 30.000. Officieel had het stadion een capaciteit van 32.676 mensen en de FIFA had besloten dat er maar maximaal 29.934 er in mochten. Inmiddels waren er al 45.000 kaarten verkocht. Door overbevolking op de tribunes werden mensen op de voorste rijen letterlijk tegen de hekken platgedrukt, ook de beveiligingsmensen konden dit niet voorkomen.

Stadion Paraguay 1997

Door een hevige storm op 5 september 1997 werd een deel van het dak ontwricht en belandde in de toeschouwers, het stadion bevond zich in Ciudad del Este 300 km ten oosten van de hoofdstad Asuncion.

Nog een week eerder was het dak vervangen en een nieuwe muur gebouwd, 32 mensen kwamen hierbij om het leven en 500 gewond.

Accra Sport stadion Accra 2001

Op 9 mei 2009 kwamen 127 mensen om het leven, er brak paniek uit waarbij mensen werden verplet. De dag was de wedstrijd tussen de twee meest succesvolle teams uit Ghana namelijk Accra Heats en Asente Kotoko, bij een stand 2-1 begon fans van Asente Kotoko met het gooien van plastic stoelen. Om dit de kop in te drukken schoot de politie met traangas, dit resulteerde in paniek waarbij de 127 mensen de dood vonden.

De politie kwam er niet goed uit, zes officieren werden aangeklaagd voor de dood van de 127 mensen.

Ellis Park Stadion Johannesburg 2001

Het grootste ramp op sportgebied in Zuid Afrika voltrok zich op 11 april 2001 tijdens Kaizer Chiefs en de Oralndo Pirates, in een stadion met een capaciteit van 60.000 toeschouwers zou volgens verschillende berichten rond de 120.000 mensen aanwezig zijn. Door de grote hoeveelheid kwamen er door verdrukking 43 mensen om het leven, er zou paniek uitgebroken zijn door het afschieten van traangas. De beveiligingsmensen in het stadion waren hiervoor niet getraind en kunnen door hun actie ervoor gezorgd hebben dat er paniek uitbrak en de mensen dood werden gedrukt.

De wedstrijd werd gestaakt toen men in de gaten kreeg wat er zich afspeelde op de tribunes, saillant detail is dat tien jaar ervoor ook al een ramp gebeurde tijdens een wedstrijd met dezelfde teams. Dit gebeurde op 13 januari 1991, ook bekend als de Oppenheimer Stadion ramp.

Stade Félix Houphouët-Boigny Ivoorkust 2009

Tijdens een kwalificatiewedstrijd tussen de Ivoorkust en Malawi op 29 maart 2009 voor een ticket naar het WK 2010 in Zuid Afrika begaf vlak voor de aanvang van de wedstrijd een muur, hierdoor brak er paniek uit en ontstond er gedrang waarbij mensen onder de voeten werden gelopen. Om de mensen te kalmeren werd door de politie traangas ingezet, dit had echter een tegendraads effect.

Er waren toen 50.000 toeschouwers in het stadion, het stadion zelf had maar een capaciteit van 35.000 en was dus overvol. Ondanks de grote menigte vonden er “maar” 19 mensen de dood en 135 mensen raakten gewond, blijft natuurlijk triest.

Port Said Stadion Port Said 2012

De meest recente ramp was toch wel de ramp in Egypte tussen de Al-Masry en Al-Ahly waar honderden Al-Masry fans het veld bestormden en eerst de spelers van Al-Ahly aanvielden en vervolgens de supporters van deze team. Trieste cijfers zijn dat 79 mensen overleden en 1000 gewonden, ook zijn er 47 arrestaties gepleegt.

Nederland

Dit zijn zeer trieste gebeurtenissen die je hoopt nooit mee te hoeven maken, gelukkig hebben we dat hier in Nederland nog niet mee hoeven te maken. Het eerste geval van het overleiden van een voetbalfan in Nederland gebeurde op 8 december 1991 toen FC Twente fan Erik Lassche stierf door toedoen van een supporter van Feyenoord, hij heeft de zeer twijfelachtige eer om de eerste voetbalhooligandode in Nederland te zijn.

Een andere trieste gebeurtenis is de dood van Ajaxsupporter Carlo Picornie, hij stierf tijdens een geweldadige treffen tussen hooligans van Feyenoord en Ajax. De slag bij Beverwijk zoals het genoemt wordt vond plaats op 23 maart 1997.

Een klein rampje is toch wel te bespeuren toen een tribune instortte van het FC Twente stadion, hierbij kwam een 31e jarige man uit Nijverdal om het leven en een aantal gewonden waarbij een toen in kritieke toestand naar het ziekenhuis moest.

Het ging om de uitbreiding van de Grolsch Veste in Enschede waarbij de tweede ring verbouwd werd,  twee steunbalken begaven het wat dramatische gevolgen met zich meebracht.

Een ander klein rampje was wel de brand in het Euroborgstadion van FC Groningen, tijdens het begin van de wedstrijd tussen FC Groningen en Ajax werden er als ludieke actie toiletrollen gegooid, dit gebeurde op de noordtribune waar ook de Z-Side zit. Enkele rollen vlogen in brand en mede door de wind verplaatste dit naar de tribunes. In de paniek wat volgde mede door de hevige rookontwikkeling raakten een aantal mensen gewond.  Maar dit is natuurlijk niets vergeleken met de rampen hierboven.

http://www.youtube.com/watch?v=wAzsoJIBup4&noredirect=1

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s