Eindelijk…….


Pioneer AVH-X5500BTIn mei 2010 kochten we onze “nieuwe” auto een Volkswagen Touran die onze oude Volkswagen Golf IV TDI moest vervangen, we hadden sinds 2 jaar een kleine in ons midden en alles wat er mee moest zorgde ervoor dat de Golf toch wel te klein was.

Er moest dus een nieuwe komen en aangezien we voor het eerst op zomer vakantie ging met de kleine vergezelt met zus lief hadden we een serieus probleem qua ruimte.

VW RCD 300In de Golf hadden we een Pioneer radio de DEH-P4900IB met een iPod aansluiting waarbij de iPod werd opgeladen en de bediening van via de radio, super handig want met een iPod 30GB kreeg je tijdens de lange ritten naar je vakantie bestemming nooit dezelfde nummer te horen. Deze radio moest ook in de Touran, maar aangezien hierin een standaard VW radio in zat de RCD-300 moest de nodige inbouwframes en adapters komen.

Een rit naar een winkel die hier gespecialiseerd is was zo gepiept en het inbouwen kon beginnen, die nam niet zo lang in beslag en we konden al snel weer genieten van onze “oude” radio. Maar het radiosignaal was niet helemaal top, niet zoals we gewent waren.

Na een jaar of 3 besloten we toch een nieuwe radio te kopen, de oude was inmiddels een jaar of 6 oud en het grote scherm van de originele was wel heel leuk vonden we. De keuze was een appradio ook van Pioneer, dit was een grote miskoop zoals je hier kan lezen. Dus in juni na veel geouwehoer met de appradio gekeken naar een nieuwe radio, ook was het radiosignaal bij de Appradio niet optimaal net als bij de vorige. De gedachte was de antenne is aan vervanging toe.

Eindelijk een radio gevonden die wel dat kon waar we achteraf bij de appradio toch wel behoefte aan hadden, het afspelen van een iPod, iPod Touch, iPhone en niet alleen de nieuwste modellen maar ook de oudere modellen. Het werd de AVH-X5500BT van Pioneer, hier zijn we alleen maar positief over. Het ondersteund meerdere iPod modellen en ook types met een Lighting aansluiting zoals bij de iPhone 5 en de iPod Touch 5e gen. maar ook mijn oude iPod 30GB en de eerste generatie iPod Touch.

Het inbouwen was weer simpel en de werking zoals we gewent waren van Pioneer, maar de radioontvangst bleef slecht, dus een nieuwe antenne was de enige optie. Dit werd een van Hirchmann een merk die heel bekend is en ook goede antennes levert, in de wereld van de CAI is Hirchmann een gevestigde naam. Dat moet goed komen lijkt me, maar niets is minder waar.

Het geluid werd wel beter en na van alles te hebben geprobeerd was het tijd voor de vakantie naar Frankrijk, een radio was niet nodig de iPod was gewillig. Maar thuis begon het toch weer te ergeren en weer zoeken op het internet. Het zoeken werd uiteindelijk beloont met een antwoord die ik moest uitproberen, en ook de juiste oplossing bleek te zijn.

De oplossing

VW RCD 300 backDe oplossing is eigenlijk heel simpel, het blijkt dat Volkswagens vanaf een bepaald jaar gebruik maakt van twee antennes, tenminste die auto’s met een antenne die niet op het dak zit. Je kan het zien aan de radio als je deze verwijderd, er zitten namelijk twee antenneaansluitingen achterop de radio. Dit is te zien op de foto hier link, de aansluiting zit linksonderaan.

Maar ook de kabelboom achter de radio zie je twee of soms drie draden met gekleurde stekkers. De witte en lichtbruine stekkers zijn voor de antennes, de andere voor een GPS antenne mocht je deze hebben (bij een fabriekafradio met een navigatiesysteem zoals de RNS 310 of RNS 510).

Autoradio antenne kabelboomIn mijn geval zaten er twee in namelijk de witte en de lichtbruine, in de oude situatie met de DEH-P4900IB had ik een adapter die je alleen kon aansluiten op een van de twee kabeltjes, de andere werd niet gebruikt. Het lag dan aan de radio of het signaal sterk genoeg was of niet. Bij de Appradio en de huidige was dit niet het geval terwijl het bij de DEH-P4900IB weer redelijk was. De RCD 300 die standaard in onze auto zat heeft dus TWEE antenne ingangen dit dus in tegenstelling van een standaard radio.

De oplossing is dus een adapter/versterker waaraan je beide antennes kunt aansluiten, dit is een diversity stekker. Deze stekker combineert beide antennes, versterkt deze en geeft de mogelijkheid om de antennes aan te sluiten via een iso stekker aan de radio.

Diversity antenneversterker 2

Eenmaal aangesloten zul je direct merken dat het geluid weer kraakhelder is, een oplossing waar ik lang na gezocht heb.

Advertenties

Een gedachte over “Eindelijk…….

  1. Pingback: Bye bye VW Touran | iMichel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s