WWDC


2013-06-07_18-26-38-wall

Het WWDC is een jaarlijks evenement waarin devellopers centraal staat, tijdens dit evenement wordt o.a. het beroemde keynote gegeven. Deze keynote is o.a de plek waar belangrijke onthulingen gedaan worden en met name op software gebied maar ook zo nu en dan op hardware gebied.

Het WWDC wordt sinds 1990 gehouden en had o.a de primeur van Mac OSX, het werd pas een bekende evenement rond 2002 met de begrafenis van OS 9.

Maar alles begon in 1990 en tot 2002 was het vooral kleine software matige dingen die geintroduceert werden, pas in 1997 werden de eerste keynotes met Steve Jobs gehouden.

Hier een kleine en beknopte opsomming van wat er geintroduceerd werd.

1990:

De focus lag op goedkope massa producten, de toenmalige CEO Scully en COO Spindler wilde zo de markt van low-end computers veroveren en dus nieuwe gebruikers aan het merk binden. Ook werd Quicktime geintroduceerd.

1991:

Mac OSX bestond toen nog niet men was nog bij System 7, tijdens deze WWDC kreeg men eindelijk de beschikking op multi-tasking, drag-and-drop en een prullenbak!!!

1992:

In 1992 gaf CEO Scully zijn visie over de toekomst van Apple, in deze breed opgezette keynote werd de Newton, Applescript, Open Collaborative Ebvironment en de PowerPC geintroduceerd, ook Apple’s nieuwste open-source framework OpenDoc zag het levenslicht.

1993:

Er was veel twijfel over de nieuwe PowerPC chip, de 80MHz 601 processor, de presentatie bracht de twijfelaars het zwijgen toe. De presentatie liet een prototype Mac zien met de chip, deze draaide tegelijkertijd met een presentatie van de Rosetta Stoneachtige emulator om de “oude” software op deze nieuwe chip te kunnen draaien. Ook werd QuickDraw en Apple Interactive Help geintroduceerd,Newton kreeg zijn releasedate.

1994:

Apple introduceerde een nieuwe programmeertaal genaamd Dylan, dit leverde Apple een rechtzaak op aangespannen door niemand minder dan Bob Dylan.

1995: 

Cyberdog werd geintroduceerd een open-source internet pakket ontworpen om OpenDoc in de mainstream te brengen.

1996:

Eindelijk kwam Cyberdog uit de betafase, met MkLinux probeerde Apple de wereld van Linux in te stappen. Mac OS 8 werd geintroduceerd.

1997:

Steve Jobs keer terug en de op NeXT gebasseerde Rhapsody werd aangekondigd, hiermee kwam er een eind aan de Apple CLone experiment. Apple had ook een gedurfde aankondiging dat er een Intel versie van Mac OSX serverin ontwikkeling was, terwijl OSX nog niet eens bestond.

1998:

Mac OSX werd aangekondigd het combineerde het beste van Rhapsody en NeXTSTEP, naast OSX werd ook Carbon geintroduceerd.

Ook zag de eerste iMac het levenslicht, de iMac G3

1999:

Het WWDC was in wezen een “voortgangsrapport” van alles wat tijdens het WWDC’98 geintroduceerd werd, belangrijke aankondigingen waren Darwin, een verbeterde Finder, vervanging van QuickDraw 3D door OpenGL en OpenStep werd Cocoa.

Ook werden er demo’s van OS 8.6 en Java 2 getoont,en werd Max OS X Developper Preview 1 uitgebracht.

2000:

De ontwikkeling van Mac OSX was in volle gang,tijdens deze WWDC kreeg je een preview van de recente wijzigingen zoals een gewijzigde Dock en een verbeterde versie van Developer Review 4. De officiele release werd verschoven naar januari 2001, WebObject daalde in prijs.

2001:

mac OSX was net geintroduceerd en in de winkels en Mac OSX Server werd samen met de nieuwe Power Mac G4 modellen. Steve Jobs verklaarde dat alle nieuwe LCD-flat panel line-up uitgevoerd zal worden met OSX en dat men 2 maanden voor op schema zat.

Alle 4000 bezoekers van deze keynote kreeg een lederen tasje mee die versierd was met een Aqua gekleurde OSX logo.

2002:

Mac OS 9 werd begraven en OSX 10.2 werd geintroduceerd, QuickTime 6 en Rendezvous (nu bekend als Bonjour) werden gepresenteerd.

2003:

De Power Mac G5, Mac OSX 10.3 Panther, Safari 1.0 (uit de beta), iMovie, iDVD, iPhoto en kregen de deelnemers de eertse modellen van de iSight wat samen viel met de introductie van iChat. Ook kreeg men een pre-releases van Mac OS X 10.3 en Mac OS X 10.3 Server te zien.

Ook werd Pixars Finding Nemo getoont nog voordat deze in de bioscoop was, Steve Jobs was ook CEO van Pixar.

2004:

Tijdens deze WWDC werden de nieuwe Display’s geintroduceerd in een 23 en 30 insch formaat, ook  werd iTunes 4.9 met ondersteuning voor podcast werd gepresenteerd. Steve Jobs demonstreerde OSX 10.4.

Alle aanwezigen ontvingen een developer preview van Tiger, een eenvoudige grijze T-shirt met het Apple-logo op de voorzijde en “WWDC2004” op de rug, een rugzak voor een 17-inch PowerBook en een kopie van de Apple Remote Desktop 2.0.

2005:

Apple switchde van PowerPC naar Intel en dat werd grootst aangekondigd, een Transition Kit koste “maar” $999,-.

2006:

De nieuwe Mac Pro’s werden gepresenteerd als vervanger van de Power Mac G5, deze kreeg twee 2,66 GHz dual core Xeon processors van Intel met 1 GB Ram en een 250 GB harde schijf, video werd verzorgt door een 256 MB videokaart. Ook kreeg Xserve een update en werd Mac OSX 10.5 geintroduceerd.

Mac OSX 10.5 Leopard kreeg volledige 64 bit ondersteunig voor apps als Timemachine, Bootcamp, Front Row en Photo Booth. Ook kreeg men bij 10.5 spaces en werd Spotlight verbetert, mail kreeg een uitbreiding enzovoorts. Naast OSX 10.5 werd ook de Mac Server voorzien van een update met enkele nieuwe functies zoals een vereenvoudige set-up,iCalserver enzovoorts.

2007:

Safari krijgt nu een Windows versie en een SDK voor de in januari 2007 getoonde iPhone.

2008:

Voor het eerst in het bestaan was de WWDC totaal uitverkocht, nu had men als developper de keus uit iPhone, Mac en IT. De iPhone 3G samen met een SDK werd geintroduceerd, maar ook iPhone OS (huidige iOS) 2.0 en Mac OSX 10.6 Snow Leopard. De clouddienst .Mac werd ongedoopt naar MobileMe.

2009:

Tijdens dit uitverkochte evenement werd o.a. iPhone OS 3.0 getoont, er was een demostratie van Mac OSX 10.6 Snow Leopard en werd er een nieuwe 13″ MacBook Pro gelanceerd. De 15″ en 17″ MacBook Pro’s kregen een nieuwe update en de iPhone 3GS werd getoont.

Steve Jobs was er niet bij wegens ziekte.

De mensen die aanwezig waren kregen een neoprene tas mee.

2010:

Steve Jobs keerde tijdens dit uitverkochte evenement weer terug na een jaar afwezig wegens ziekte, hij introduceerde de iPhone 4 en iPhone OS werd iOS. iOS 4.0, Facetime en een iMovie app voor de iPhone werd getoont.

Alle aanwezigen kregen een lederen jas met WWDC of de gehele jas en de nummer 10 achterop.

2011:

Tijdens deze uitverkochte WWDC werd mac OSX 10.7 Lion geintroduceerd, iOS ging naar versie 5.0 en iCloud werd geintroduceerd als vervanger van MobileMe.

De aanwezigen kregen eenzelfde jas als het jaar ervoor maar nu met kleinere WWDC logo’s en de nummer 11 achterop.

Dit was achteraf de laatste WWDC van Steve Jobs die later dat jaar zou overlijden.

2012:

Dit jaar was het weer uitverkocht en was dus het eerste WWDC zonder Steve Jobs, de aanwezigen werden getrakteerd op nieuwe MacBook Air’s en MacBook Pro’s (inclusief de Retina versie). Ook werd Mac OSX 10.8 Montain Lion en iOS 6.0 geintroduceerd.

2013:

wwdc-2013-ios7   X

Wat dit jaar zal brengen is natuurlijk onbekend het enige wat bekend is heeft te maken met iOS 7 en Mac OSX 10.9. Vanavond om 19:00 uur Nederlandse tijd is de start van het WWDC, o.a te volgen via de Apple TV (2 en 3) of sites als 9to5mac.com, Macrumors.com, theverge.com,onemorething.nl en meer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s