WWDC: iOS 7


iOS-7

Na de onthulling van OSX 10.9 Maverick, de nieuwe MacBook Air, de nieuwe Mac Pro en andere dingen was het dan de beurt aan iOS 7. De eerste os voor de iPhone, iPad en iPod Touch sinds het vertrek van Scott Forstall,en de eerste uit de hand van Jonathan Ive.

Op voorhand was het bekend dat het uiterlijk zal veranderen en dat het meer “flat” zou worden, ook werd er gesproken over een zwart/wit design. Uiteindelijk is het een OS geworden met veel invloeden van Android, WP8 en andere OS-en zonder afbreuk te doen aan iOS zelf.

Met de aankondiging van iOS 7 kwam Apple met de grootste vernieuwing sinds de introductie van het OS in 2007 met de release van de eerste iPhone (iPhone OS 1.0), niet alleen qua uiterlijk op het eerste gezicht maar ook met het aantal nieuwe features.

Zo werden alle standaard apps van Apple compleet herontworpen en kreeg het een andere frisse look, een aantal features zoals het weer deed sterk denken aan Android. Het vernieuwende begint al bij de slidetounlockinlogscreen, de tradionele “swipe to unlock” is er niet meer, de tekst staat er nog wel maar je schuift (slide) de gehele scherm naar rechts.

Ook nieuw is de notificationbar die nu ook vanuit de lockscreen te benaderen is, nieuw is de bedieningspaneel.

Eenmaal zicht op de homescreen valt gelijk op hoe veel alles veranderd is, de standaard icoontjes zijn totaal anders en de interface is niet meer zoals je gewent bent. Het oogt op het eerste ogenblik speels en rommelig maar na een tijdje begin je het toch (in mijn geval) als prettig te ervaren. Zo valt ook meteen op dat de netwerkstatus in de bovenbalk in plaats van balken nu stippen zijn geworden, en tijdens het laden zie je geen bliksemschicht meer in de batterij icoon maar rechts ernaast. Heb je een panoramafoto gekozen als achtergrond voor je inlogscherm, dan kun je de iPhone naar links en rechts bewegen om rond te kijken in de omgeving van de foto die je gebruikt. Het is een bijzondere nieuwe functie die Apple niet heeft besproken tijdens de presentatie van iOS 7.

De restyled iconen

De nieuwe incoontjes is wennen maar alles went en vernieuwing is niet altijd makelijk, maar toch hadden de oude icoontje iets. Op iPhoneclub vond ik een mooi overzicht van de standaard iOS apps, je kan goed zien wat er veranderd is.

App-iconen-iOS-6-vs-iOS-7Bron foto: © iPhoneclub.

De iOS 7 versie oogt wat rustiger maar de iOS 6 versie vind ik iets duidelijker maar dat is een gewenning, iOS 7 brengt ook een aantal andere veranderingen mee die tijdens de WWDC niet werden uitgelicht.

Zo is het eindelijk mogelijk om telefoonnummers te blokkeren, dit kan handig zijn als er iemand is die je lastig valt. Blokkeer je het nummer worden naast de gesprekken en SMS ook iMessages en Facetime geblokkeerd. Je kan het nummer ook weer deblokkeren en alle gesprekken komen weer binnen.

Wat ook opviel is dat de dictafoon app in beta 1 verdwenen is, niet dat ik het zal missen heb het nog nooit gebruikt. Maar er is een mogelijkheid dat de app weer terug komt, alle veranderingen vergen een hoop werk. Men is druk bezig om al het werk van de voorgangers weg te poetsen, bij de volgende beta’s weten we of dit permanent is.

Ook is het nu mogelijk om meer apps in een map te plaatsen, was er voor de iPhone 12 apps per folder (iPhone 5 16 apps) mogelijk met iOS 7 is dit verdwenen maar dat niet alleen Kiosk kan je nu ook in een folder plaatsen. Tijdens de presentatie viel menig de term Dutch dictionary op, vele hoopte op een Nederlandse Siri maar helaas dat is nog niet het geval. Het is nu mogelijk om een geselecteerd woord te definiëren, de functie bestond al maar nog niet in Nederlands. In beta 1 werkt het overigens niet. Er is wel gesproken over Siri men verzekerde ons ervan dat er in de komende tijd meer talen bij zullen komen.

Een andere verandering was de spotlight, een verandering die ik gelijk miste. Ik gebruikte dit met enige regelmaat, maar de wereld van het www en met name Google is reuze handig, de vernieuwde Spotlight was snel gevonden. Moest je “vroeger” naar links swipen, nu is het een kwestie van over de iconen naar beneden vegen en Spotlight komt te voorschijn. Het handige hieraan dat je dit op willekeurige pagina kan doen, je hoeft dus niet meer terug naar home en dan naar links swipen.

weerapp iOS 6weerapp ios7

Ook de weerapp is aangepakt lijkt heel veel op de Yahoo app, ook wel logisch aangezien dat Yahoo de kaarten levert. De nieuwe app is frisser en heeft een animatie zoals we het kennen in de Android wereld, de app heeft een transparante menu. Alles doet dus sterk denken aan de Yahoo weerapp, maar dan zonder de Flickr achtergronden.

et uiterlijk van deze app is een stuk frisser, wat grotendeels te danken is aan het transparante menu en de geanimeerde, maar rustige achtergrondfoto’s. Als we de huidige en toekomstige versies naast elkaar zetten lijkt de de weerapp van iOS 6 ineens behoorlijk gedateerd. Een leuk feitje is dat als de iPhone in het Engels ingesteld is gebruikt deze versie van de app nog steeds de namen van Vlaamse gemeenten uit de stafkaarten van Napoleon (1814). Je krijgt dan Gheel, Herenthals, Thienen, Oolen, Steelen, Vorselaer, Berlaer, Lierre, Heyst, enz… enz…

passbook-versnipperaarOok verdwenen is de papierversnipperaar in Passbook, Steve Jobs vond dit wel cool. In iOS 6 zag je een papierversnipperaar zodra je een ticket weggooide, het lijkt erop dat men alle herinneringen aan Scott Forstall wil laten verdwijnen.

Een ander leuk feitje is de icoon die men gebruikt voor de kaarten app, in de vorige versies zag je de huidige Apple  campus. De huidige icoon toont de plek waar de nieuwe campus zal verrijzen. In de kaarten app is er nu ook een nachtmodus, een nadeel je moet de klok wel voorbij middennacht zetten er is namelijk geen speciale knop voor het aan en uitzetten. Naast dit alles is er ook de mogelijkheid om wandelroutes , Apple Maps bied dit nu met gesproken aanwijzingen.

Een ander leuk feitje is de klok app die nu de real time tijd laat zien, de kompas app heeft een hoogte meter en in de berichtencentrum is de Facebook en Twitter knoppen verdwenen. Je kan nu per app de dataverbruik zien en Facetime is nu een losse app.

Multitasken is ook veranderd, voorheen zag je een icoon tegenwoordig compleet anders. Zelfs je batterij moet er flink op vooruit gaan, maar een beta verbruikt altijd meer dan de officiële versies. De multitask balk is ook in landscape te zien, kantel je iPhone en de switcher kantelt mee. De

multitask vert     multitask horz.
Boven links normaal, rechts landscape

Ook uit o.a. de Android wereld en weer een reden om je toestel niet te jailbreaken is de Control Center, veeg je vanuit de onderkant van je scherm naar boven en de control center wordt geactiveerd. Hierin kan je de bepaalde functies snel benaderen, maar ook de muziekapp is hierin geintergreerd zoals het was onder iOS 6 in de oude multitaskbar.

Control centerDe functies zijn:

 • vliegtuigmodus
 • wifi
 • bleutooth
 • nachtstand
 • rotatielock
 • helderheid scherm
 • iPodfunctie
 • geluid
 • Airplay
 • zaklamp
 • de klokapp
 • rekenmachine
 • camera.

Safari heeft ook een opfrisbeurt gekregen met de nodige verbeteringen, leuk is de manier om door je tabbladen heen te bladeren. Met de komst van iOS 7 is ook Airdrop geïntroduceerd, hiermee kan je foto’s snel delen met anderen. Het doet denken aan NFC en S-Beam van Samsung maar toch totaal anders, moet je bij de S-Beam versie de toestellen apart benaderen bij Airdrop kan je in een keer meerdere mensen een b.v. foto versturen.

Een nadeel is dat het beschikbaar wordt voor iPad 4, iPod Touch 5 en iPhone 5 of hoger, de iPhone 4 en 4S gebruikers vallen buiten de boot. Tenminste nog niet wie weet………

Ook de camera app is compleet veranderd met intergratie voor Instagram, en foto’s worden nu netjes gesorteerd op plek, tijd, plaats, jaartal enz. het ziet er goed georganiseerd uit. En ook Siri ontkwam niet aan de veranderingen, ook hier weer de nodige aanpassingen. Nu kan je o.a. kiezen voor een vrouwen- of mannenstem en zal volgens Eddy Cue snel andere talen ondersteunen, welke is nog de vraag. De vernieuwde AppStore heeft o.a. de optie “dichtbij” die alle apps laat zien die handig zijn op de plek waar je je bevind.

Het ging al een tijdje als gerucht de ronde maar werd toch aangekondigd, de online muziekstreamingdienst van Apple een onderdeel van iTunes. Deze nieuwe dienst is gratis met de nodige reclame en mensen die gebruikmaken van iTunes Match krijgen dit zonder de reclames, de dienst krijgt de naam iRadio. Helaas is deze dienst nog USA only, de vraag wanneer in Nederland blijft onbekend.

iOS 7 ondersteuning

iOS 7 zal ondersteund worden door de iPhone 4, iPhone 4S, iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad mini en de huidige iPad mini.

home ios 7lockscreen ios 7

WWDC 2013: OSX 10.9 Mavericks en meer

One reply to “WWDC: iOS 7

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star