WWDC 2013: OSX 10.9 Maverick en meer…..


wwdc13

Na veel geruchten en lekken was het dan eindelijk de dag aangebroken waar veel Apple liefhebber op hebben gewacht, 10:00 uur locale tijd (hier 19:00 uur) betrad Tim Cook het podium om de bekende keynote te geven. De verwachtingen waren hoog immers OSX 10.9 en iOS 7 zouden aangekondigd worden en mischien meer.

Uiteraard werd eerst de gewoonlijke praatje gehouden over hoe het bedrijf en al haar activiteiten er voor staan, aangevuld met de nodige filmpjes en dergelijke. Leuk voor de aandeelhouders en die ervan houden maar menig zat met smart te wachten op OSX 10.9 en iOS 7.

Een opsomming van wat er vertelt werd, voor de mensen die het interessant vinden:

 • 6 Millioen registereerde developers, 1.5M erbij in het afgelopen jaar
 • WWDC in nog geen 1,5 minuut uitverkocht
 • Millioenen klanten komen voor een persoonlijke training
 • 407 winkels in 14landen
 • 50 miljard apps gedownload
 • 900,000 apps in de appstore
 • Waarvan 375,000 iPad apps
 • 575,000,000 Apple accounts
 • 10 Miljard betaalde developers
 • 72 million Mac wereldwijd, de nr 1 in de VS
 • De Mac is de afgelopen 5 jaar met 100% gegroeid, de PC markt maar 18% in dezelfde periode.
 • Nr1 in tevredenheid
 • 28 millioen kopies van Mountain Lion verkocht

Mac OSX 10.9 Mavericks:

mavericks

Tim Cook riep Craig Federighi op het podium om over OS X 10.9 te hebben, het eerste wat duidelijk werd is dat Apple afstapt van de katachtigen als naam. Na Kodiak (public beta), Cheetah (10.0), Puma (10.1), Jaguar (10.2), Panther (10.3), Tiger (10.4), Leopard (10.5), Snow Leopard (10.6), Lion (10.7) en Mountain Lion (10.8) kreeg de nieuwe versie de naam Mavericks. Deze naam is gekozen omdat in deze plaats OSX is ontworpen, en het is een populaire surfspot.

Mavericks brengt enkele nieuwe innovaties en verbeteringen met zich mee zoals:

 • Tagging
 • Tabs in de Finder
 • Beter multiple display support
 • Apple TV werkt nu als een full powered display
 • iBooks en Maps apps
 • Compressed memory
 • Beter levensduur van de battery
 • Herontworpen Safari
 • iCloud keychain
 • Snel antwoorden voor berichten
 • Lock screen notifications
 • Auto updating apps
 • Herontworpen Calendar UI

Een veelgehoorde klacht in OS X 10.8 is dat fullscreen maar op één scherm werkte. Dit is opgelost in 10.9 waardoor het dock kan nu op twee schermen weergegeven worden en apps kunnen onafhankelijk van elkaar op een scherm vergroot worden. Apple claimt tevens dat door de onderhuidse verbeteringen Mavericks beter om kan gaan met energie, er wordt een besparing van 72% geclaimd.

Finder Tabs maakt 3rd patry apps zoals XtraFinder en TotalFinder overbodig, met Finder Tabs kan je meerdere vensters aanmaken voor verschillende doeleinden. Ook werkt het perfect met iets anders wat nieuw is namelijk Tags. Met Tags kan je documenten, bestanden e.d. aan een bepaalde tag koppelen, en deze kan je in finder altijd op een simpele manier terug vinden.

Ook nieuw is iCloud Keychain, hiermee kan je wachtwoorden synchroniseren via iCloud tussen alle Apple apparaten. Zodra je een wachtwoord op geslagen wordt op je b.v. MacBook, zal deze ook gelijk beschikbaar zijn op b.v. de iPhone of iPad. Je hoeft dus niet meer per apparaat apart je wachtwoord op te slaan.
Ook nieuw is dat je nu vanuit de notifications kan reageren op mailtjes, berichten en andere motificaties, je hoeft niet meer een app. apart te openen. Ook is Safari verbeterd en sneller gemaakt met een paar nieuwe functies.
De nieuwste versie presteert niet alleen beter maar is ook zuiniger in gebruik, naast dit krijg je ook Shared Links. Shared Links geeft je de mogelijkheid om te zien wat voor links door jouw vrienden worden gedeeld op de Social Media.

Apple heeft ook aandacht besteed aan smooth scrolling, hiermee gaat het scrollen door mailtjes, pagina´s en andere teksten zeer soepel. Dit werd tijdens de keynote getoont in de nieuwe Mail.

Ook nieuw is de automatisch update in OSX 10.9 Mavericks en kwamen er weer twee applicaties vanuit iOS naar OSX. Een van de twee is iBooks nu kan je boeken lezen op je Mac, boeken vanuit iOS synchroniseren en notities aanmaken.

Een andere iOS app die de weg vind naar OSX is Maps, Apple’s eigen kaarten applicatie. In Maps in OSX kan je alles doen wat je ook kan in iOS, maar ook een route aanmaken en dan verzenden naar je iPhone is mogelijk.

Mavericks zal als download te koop zijn in de herfst dit jaar, wanneer precies, de prijs en op welke Mac het geinstalleerd kan worden is nog niet duidelijk.

Nieuwe MacBook Air Mac Pro.

Om de nieuwe OSX te draaien moet je natuurlijk ook kunnen beschikken op nieuwe hardware, er was vooraf gaande aan dit evenement al de nodige geruchten dat de MacBook Air en mogelijk ook de Pro een update kregen. Ook hoopte men op een update van de Mac Pro, men werd niet telleurgesteld.

Eerst was het de beurt aan de MacBook Air, het nieuwe model kreeg de beschikking tot de nieuwe Intel Haswell processoren. Ook werd de accuduur aanzienlijk verbeterd en kreeg het deondersteuning voor Gigabit WiFi ook wel 802.11ac genoemd.

De MacBook Airs zijn nu te koop.

wwdc_macpro1

Ook kreeg de Mac Pro een grote update, niet alleen intern maar ook extern. De mooie vormgegeven aluminium kast wordt vervangen door een kleine in zwart uitgevoerde kast, die niet zoals de oude log doet lijken maar rond.

De nieuwe Mac Pro krijg ondersteuning voor de Thunderbold 2 aansluitingen waarmee snelheden van 20GB-s gehaald kan worden, krijgt 1866MHz Ram geheugen en twee AMD FirePro workstation-class GPU met to 6GB aan VRAM. Hiermee kan de Mac Pro uitrusten met drie 4K schermen. Ook krijgt de Mac Pro vier USB 3.0 aansluitingen en de mogelijkheid om zes Thunderbolt apparaten aan te sluiten.

Prijzen zijn nog niet bekend maar neem maar aan dat je diept in de buidel moet tasten, lancering eind dit jaar.

Airport Extreme

img_51b62c065f6de

Het ging snel en door het geweld van alle andere grote onthullingen is de update van de Airport  Extreme een beetje onder gesneeuwt. Maar samen met de MacBook Air en de Mac Pro kwam dan ook de nieuwe Airport uit de hoge hoed.

De vernieuwde Airport krijgt nu ondersteuning voor Gigabit WiFi en krijg je de mogelijkheid om een hardeschijf van 3TB aan te sluiten. De vernieuwde Airport Extreme is vanaf vandaag te koop.

iWorks voor iCloud

iworksforicloud

Een nieuwe cross-over dienst is iWorks voor iCloud, hiermee kan je op willekeurige plek een iWorks document openen en bewerken of zelf aanmaken. De apps zijn geintergreerd in je persoonlijke iCloud pagina, die weer overal te openen is.

Zo kan je een document aanmaken op b.v. je iPad en weer bewerken op b.v. je Windows computer en andersom dit allemaal vanuit je browser. De iWorks pakketten op iOS en OSX werken al via iCloud maar de browserversie maakt het dus mogelijk dat je op een Windows of Linux computer de bestanden opent en bewerkt.

Momenteel is dit nog in beta, de publieke versie zal dit jaar verschijnen.

WWDC 2013: iOS 7

4 replies to “WWDC 2013: OSX 10.9 Maverick en meer…..

  1. Dank je ik doe mijn best, het is een priveblog puur als hobby.

   Helaas heb ik geen eigen developers account ik ben ook toegevoegd op een ander account, denk er wel over na.

   En over de vraag, ach nee heb je ja kun je krijgen.

   Er zijn twee betrouwbare site die mensen tegen een kleine vergoeding dit soort dingen doen, en waar je ook de bèta’s kunt downloaden. Dit zijn http://imzdl.com/ en http://atfdl.com/ misschien is dat interessant.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star