11 jaar iPod


Niet zo lang geleden luisterden we muziek via LP’s, CD’s en cassettes, in die tijd voor de MP3 spelers luisterde op straat met een walkman naar je favoriete muziek. De iPod was niet de eerste muziekspeler er waren voor de komst van de iPod op 23 oktober 2001 al anderen, maar al deze waren volgens Steve Jobs niet echt gebruikersvriendelijk. Muziek en video worden beheerd op een computer (pc of Mac) met iTunes maar ook worden er gegevens vanuit andere applicaties (iCal, iPhoto, , MS Outlook) via iTunes op de iPod gezet.

De eerste iPod promotiefilm.

Sinds de introductie van de eerste iPod in 2001, zijn er wereldwijd meer dan 250 miljoen exemplaren verkocht, daarmee is het de bestverkopende muziekspeler ter wereld.

Bij de iPod worden oordopjes geleverd die in bijpassend wit uitgevoerd zijn, dit was een wens van Apple. Volgens marketing-experts in het programma The iPod-revolution was dit een van de ‘meest subtiele marketing-trucs ooit’. De witte oordopjes vielen erg op en droegen bij aan een hype in de ‘jetset’.

2001: 5GB iPod

Op 23 oktober 2001 kondigde Apple de 1e generatie iPod aan, dit model had een 5Gb harde schijf en was niet groter dan een pakje sigaretten. De iPod had een mechanische scrollwheel ontwikkeld door Synaptics met bedieningstoetsen: Menu, Play/Pause, Back en Forward — geplaatst rond het scrollwheel. Deze configuratie (een scrollwheel met vier knoppen) is sinds de introductie, in een bepaalde variant, gelijk gebleven bij alle modellen.

De iPod werd ontworpen door Jonathan Ive, men heeft dit gedaan in nog geen jaar.

Het eerste model was een 5Gb versie waar rond de 1000 nummers op konden, een nadeel het eerste model was Mac Only.

2002: iPod 2G

Negen maanden na de komst van de eerste iPod op 17 juli 2002 werd de tweede iPod gelanceerd met een paar kleine updates t.o.v. de eerste model, de grootste verandering was dat het nu ook voor Windows gebruikers beschikbaar was.

De Windows gebruikers gebruikten niet iTunes maar Musicmatch voor het beheren van de iPod, de 5Gb model werd vervangen voor een 10Gb model en de intrede van de 20Gb model werd geintroduceert.

Net als het eerste model is ook dit model voorzien van Firewire i.p.v. USB, maar ook kwamen er in deze generatie de eerste ‘limited editions’, met de handtekening van Beck, Madonna, Tom Hanks of het bandlogo van No Doubt op de achterkant gegraveerd. Deze edities zijn alleen in de VS te krijgen geweest en kostten daar $50 extra.

2003: iPod 3G

Op 28 april 2003 werd dan de derde generatie geintroduceert, deze versie kwam uit met 10Gb, 15Gb en 30Gb aan capaciteit. Later werden er ook nog een 20Gb en een 40Gb aan toegevoegd.

De capaciteit is in 2 jaar gegroeit van 100 nummers naar 10.000 nummers, ook werd er gestopt met Musicmatch.

Vanaf de 3e generatie was het alleen mogelijk je iPod te beheren met iTunes, met de komst van iTunes 4.1 kwam er ook een Windows versie.

Met de komst van iTunes 4.1 werd ook de iTunes store geintroduceert, op 29 april was de iTunes Store live met meer dan 10 miljoen nummers en de eerste 4 maand.

Ook was dit de eerste iPod met een all-touch scroll wheel en de bekende 30 pins dock connector. De bedieningstoetsen Menu, Play/Pause, Back en Forward zitten niet meer op de scrollwheel maar zijn verplaats boven de scrollwheel.

2004: iPod mini, iPod photo, iPod 4G

In januari 2004 had Apple al meer dan 2 miljoen iPods verkocht, ook was iTunes de nummer 1 digitale muziek speler in de wereld.

Apple introduceerde dat jaar niet een nieuw model maar drie nieuwe modellen. Naast de 4e generatie iPod met een capaciteit van 20Gb of 60Gb werd ook de iPod Photo (30Gb, 40Gb en 60Gb) en de iPod mini gelanceerd. De iPod mini had een capaciteit van 4Gb en was een homage aan de iMac, dit model kwam uit in 5 verschillende kleuren namelijk blauw, paars, zilver, groen en goud.

Ook werd de click wheel gentroduceerd, hiermee kon je de iPod bedienen met een hand en verving de zeer gehate scrollwheel die nogal last had van veel storingen.

De functieknoppen waren verplaatst in de clickwheel.

2005: iPod nano, iPod shuffle, iPod mini, iPod 5G/Video iPod

In 2005 werden 5 nieuwe iPod geintroduceerd, naast de 5e generatie iPod werd ook de iPod nano en de iPod shuffle getoont.

De iPod nano moest de iPod mini vervangen en had een flash geheugen i.p.v. een harde schijf, deze kwam uit in zwart of wit met een capaciteit van 2Gb en 4Gb.

Ook kreeg de iPod Shuffle flash geheugen en was zo minimaal uitgerust met allen knoppen en geen scherm zoals de andere iPods, deze kwam uit met een capaciteit van 512Kb en 1Gb.

Ook werd de iPod Photo geupdate ne kreeg iTunes een update.

2006: 80GB iPod, iPod nano 2G, iPod shuffle 2G

Het jaar 2006 was wat rustiger de iPod werd geupdate en kreeg nu een capaciteit van 80Gb en kreeg ook de naam 80Gb iPod, ook werd de accu duur en scherm verbeterd.

Ook werd de iPod nano geupdate de plastic behuizing werd vervangen voor een aluminium versie en je kon kiezen uit 6 kleuren.

Ook de iPod shuffle kreeg een update deze was radicaler dan de anderen. Nog steeds was het klein en had nog steeds geen scherm, maar kreeg wel een riem clip mee.

2007: iPod touch, iPod nano 3G, 160GB iPod

In 2007 waren er al 88 miljoen iPod verkocht, en dit jaar was ook een jaar waar een ander Apple product heel veel aandacht kreeg.

In januari 2007 werd de iPhone geintroduceert, een van de functies was een iPod functie, de komst van de iPhone werd ook de verkoop van de iPod aangetast. Wel werd dat jaar de iPod geupdate, de 7e generatie iPod kreeg een capaciteit van 160Gb.

Ook werd de iPod nano geupdate met een 2” scherm waar je video op kon kijken, maar ook kon je iPod games op spelen.

Ook werd er een nieuw model geintroduceert de iPod Touch, deze iPod met een 3,5” multi-touch scherm en Wi-Fi kon je internetten, youtube films kijken, mailen en muziek luisteren. Met de introductie van de iPod Touch steeg de iPod verkoop naar 141 miljoen aan het eind van 2007

2008: iPod touch 2G, iPod nano 4G

In 2008 stoote iTunes Wallmart van de troon als de nummer 1 muziek retailer, je had nu de keuze uit 5 miljard nummers.

In juli van dat jaar werd tijdens het WWDC de AppStore gelanceerd, hiermee konden iPod Touch en iPhone gebruikers applecaties downloaden.

In de eerste weekend had men al 10 miljoen apps gedownload, in september was dit al 100 miljoen apps.

Op iPod gebied was het rustig, de iPod Touch en de iPod nano werden geupdate en de iPod Touch kreeg nieuwe software (versie 2.0).

2009: iPod shuffle 3G, iPod nano 5G, iPod touch 3G

In maart van dat jaar werd de 3e generatie iPod Shuffle geintroduceert met VoiceOver, deze functie informeert je wat voor nummer er gedraaid wordt en wanneer je de iPod moet opladen. Dit nieuw model was nog dunner dan zij voorgangers en had nog geen scherm, de knoppen werden in de snoer van de koptelefoon geintergreerd.

In september werd de 5e generatie iPod nano geintroduceerd, dit was de eerste iPod met een camera en een grotere scherm en FM radio. Ook had het een built-in microfoon, een luidspreker, een pedometer en VoiceOver. Naast de 5e gen. Shuffle werd ook de 3e generatie iPod Touch geintroduceert.

2010: iPod touch 4G, iPod shuffle 4G, iPod nano 6G

De iTunes Store bevat nu meer dan 10 miljard nummers, en er zijn inmiddels 5 mijard apps gedownload in de AppStore.

In september 201-0 werd de vierde generatie iPod Touch met Retina scherm geintroduceert, ook kon deze HD video en foto’s maken. Naast een camera aan de achterkant had deze versie ook een camera aan de voorkant, dit maakt facetime video gesprekken mogelijk.

Ook kreeg de iPod Shuffle een update, nu kon je de shuffle weer bedienen via de knoppen op de shuffle zelf. De zesde generatie van de iPod nano werd niet goed ontvangen.

Apple had besloten de clickwheel te vervangen voor een touchscherm, de touchscherm was net als bij de iPod Touch roteerbaar en had FM radio en Nike+.

Apple had in september 275 miljoen iPods verkocht.

2011: iPod nano 7G, iPod touch 4G update

In oktober van dat jaar veranderde er weinig voor de iPod nano, de touchscherm bleef maar de interface van de nano werd aangepast, dit inclusief 16 klokken en het werd goedkoper. Door de komst van deze full screen klokken kwamen anderen met polsbanden waardoor je de iPod nano als horloge kon gebruiken.

Ook was het nu mogelijk om met de nieuwe nano te swipen tussen de iconen.

De iPod Touch kreeg ook een update en was nu beschikbaar in het zwart en wit, dit model kreeg iOS 5 met functies als iMessage, Notificaties en draadloos synchronisatie met iTunes. Daarnaast deed iCloud zijn intrede als vervanger van MobileMe.
2012: iPod Touch 5G, iPod nano 8G, EarPods

Tijdens de introductie van de 5e generatie iPod Touch en de 8e generatie iPod nano werd ook de nieuwe oordopjes geintroduceerd, de EarPods was compleet herontworpen en is de eerste update van de oordopjes.

Dit jaar was ook introductie van de iPhone 5 met een 4” scherm i.p.v. de gebruikelijke 3,5” scherm. De next generation iPod Touch kon dan ook niet achterblijven en kreeg dezelfde 4” retina scherm met de A5 processor waarmee deze iPod de eerste iPod is met een dual-core processor.

Naast de grotere scherm werd ook de 30 pin connector vervangen voor de Lightning dock connector en een camera, een minpuntje is dat dit model alleen te krijgen is met een capaciteit van 32Gb en 64Gb de 8Gb en 16Gb komen niet terug. Om de mensen tegemoet te komen die aan 8Gb of 16Gb genoeg hebben blijven deze modellen nog te koop.

De iPod Nano kreeg ook een update met een 2,5” scherm, bleutooth, pedometer en FM radio, de 16Gb versie is de kleinste versie en er is keuzen uit verschillende kleuren.

Special Releases: U2, Harry Potter, (PRODUCT) RED

In de loop van jaren heeft Apple een aantal speciale modellen van de iPod op de markt gebracht, dit waren gelimiteerde edities. Zo was er in 2005 de Harry Potter Special Edition iPod waarbij op de achterkant de Hogwarts Crest was gegraveerd, en in 2004 was er een U2 versie met alle handtekeningen op de achterkant.

De U2 versie had een capaciteit van 20Gb en een rode clickwheel op een zwarte voorkant, in 2006 kwam er nog een U2 versie en nu met 30Gb en 30 minuten aan exclusieve U2 video’s die je downloaden via de iTunes store.

In hetzelfde jaar kwam Apple met de (PRODUCT) RED iPod nano waarbij Apple bij iedere verkochte nano $10 naar de Global Fund gaat voor de strijd tegen HIV/AIDS in Afrika. Tot op de dag van vandaag bied Apple meerdere (PRODUCT) RED modellen aan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s