WWDC 2012 deel 2: iOS 6.0


In het spoor van al het geweld over OSX en Mac waren de gerucht dat iOS 6 geintroduceert zal worden, dit werd uiteindelijk bevestigd door de banners die werden opgehangen voorafgaande aan het WWDC. De opvolger van iOS 5 krijgt 200 nieuwe functies met zich mee is is te installeren op de iPad 2, New iPad, iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S en iPod Touch 4e generatie. Gebruikers met een iPad 1 hebben pech deze zal niet worden geupdate naar 6.0, terwijl de 3GS van 3 jaar oud nog wel de update naar 6.0 krijgt. Onder de meer dan 200 nieuwe functies zitten een nieuwe Maps-app, meer mogelijkheden in Siri, verregaande Facebook-integratie en volledig nieuwe versies van Mail en Safari.

Maps-app

Met de komst van iOS 6 komt Apple ook met hun eigen kaarten, hiermee verdwijnt Google Maps. De nieuwe kaarten heeft o.a. 3D en turn-by-turn navigatie met kaarten van TomTom, er kan gezocht worden op winkels, restaurants en andere (semi-)publieke plekken.

In de nieuwe Maps kan ook gebruik worden gemaakt van Siri.

Siri

Siri is uitgebreidt zodat men gebruik kan maken van sport-, restaurants-, bioscoop- en filmdatabases, maar ook een twitterbericht via Siri behoort nu tot de mogelijkheden. Daarbij is Apple ook gaan samenwerken met grote autofabrikanten zoals BMW die weer auto’s gaan leveren met een Siri knop. Het enige minpunt is de nog steeds uitbrijven van de Nederlandse taal, wel is Italiaans, Spaans en Koreaans toegevoegd.

Facebook

Zoals de vele geruchten deed vermoeden is ook Facebook net als Twitter volledig geintergreerd in iOS, bleef het met twitter nog beperkt tot centraal inloggen en het delen van o.a foto’s en webpagina’s gaat het bij de Facebook intergratie iets verder. Bij Facebook kun je voortaan foto’s, locaties en Game Center resultaten delen, ook kun je direct apps in de App Store en muziek, films en tv-series in de iTunes Store ‘like’en’. Past een van je vrienden zijn of haar contactgegevens aan dan worden die automatisch bijgewerkt in je adresboek. Verjaardagen van Facebook-vrienden verschijnen vanzelf in je agenda.

 

De Telefoon-app

Ook deze functie kreeg een update en verbeteringen, een van de nieuwe punten is de optie om een gesprek te weigeren en dan te beantwoorden met een bericht. Ook kan je het gesprek weigeren en dan een herrinnering in stellen om iemand later terug te bellen.

Niet storen

Een nieuwe functie is de ‘niet storen’ modus, dit was een vurige wens van de gebruikers. De ‘niet storen’ modus zorgt ervoor dat je updates wel binnenkrijgt, maar dat je scherm niet oplicht en er geen geluid wordt afgespeeld. Daarnaast kun je zelf bepalen wie je wel of niet mag bellen.

 

Safari

Safari is ook verbeterd met o.a. de synchronisatie met iCloud, hiermee kan je de tabbladen die je op de iPad bekeken hebt nazien op je Mac. Daarnaast kun je straks offline artikelen lezen in de Leeslijst en direct foto’s uploaden in de browser, ook introduceert Apple de Apple App Banners. Deze banners kun je op je site laten verschijnen als je ook een app hebt in de App Store, bezoekers worden er dan aan herinnerd dat ze je app kunnen downloaden.

Fotostream

Ook Fotostream heeft een update gekregen, het is nu mogelijk om foto’s via iCloud te delen met vrienden en op elkaars foto’s te reageren. Is er gereageerd op een foto dan krijg je een push notificatie,vVerder kun je de foto’s bekijken in je browser en via Apple TV.

Mail

De mail app krijgt nu een VIP’s functionaliteit, dit is een speciale inbox voor belangrijke personen (te vergelijken met priority-inbox van Gmail), ook is er nu een optie om berichten te voorzien van een vlag. In de vernieuwde mail app is het nu makkelijker om foto’s en video’s toe te voegen in het schrijf-scherm. Ook een nieuwe functionaliteit is de  ‘pull-to-refresh’ beweging nieuwe mail binnen te halen. Tot slot kan je nu per mail-account handtekeningen toevoegen.

PassBook

Apple introduceert met PassBook een compleet nieuwe app in iOS 6. Hiermee worden loyaliteitspassen-in-app-vorm verzameld zodat je ze op een plek kunt terugvinden. Zodra je in de buurt komt van de plek waar jouw pas geldig is verschijnt deze automatisch in je lock-screen. Voor de app komt een API beschikbaar waarmee ontwikkelaars hun apps aan PassBook kunnen koppelen.

Single-app-modus

Met de komst van iOS 6.0 introduceert Apple een methode om het gebruik van een iPad, iPhone of iPod touch te beperken tot één app. De beheerder van het apparaat kan zelf bepalen welke knoppen binnen de app wel of niet gebruikt mogen worden en of de home-knop gebruikt mag worden. Hierdoor kunnen iOS-apparaten breder ingezet worden in bijvoorbeeld het onderwijs en in musea.

FaceTime

Met de introductie van FaceTime werd beloofd dat de videodienst in de toekomst ook via 3G gebruikt zou kunnen worden. In iOS gaat dat eindelijk gebeuren. Krijg je een FaceTime-uitnodiging, dan kun je die op je iPad, iPhone, iPod touch of je Mac opnemen, zolang je Apple-ID maar samengevoegd is met je telefoonnummer.

De release van iOS 6.0 zal ergens in de herfst zijn, iOS 5.0 werd in oktober beschikbaar. De gebruikers van de  iPhone 3GS, 4, 4S, de iPad 2, de nieuwe iPad én de vierde generatie iPod touch zullen dan de mogelijkheid krijgen om te updaten naar iOS 6.0, de eerste iPad krijgt deze update niet.

TomTom

Tijdens de presentatie van de nieuwe Maps en de ingebouwde ‘turn-by-turn’-navigatie werd duidelijk dat Apple een overeenkomst heeft met TomTom, de overeenkomst betreft de kaarten en alle gerelateerde informatie.

TomTom levert de meest up-to-date digitale kaarten ter wereld. Met een dekking van meer dan 200 landen en geografische gebieden omvatten de kaarten wereldwijd meer dan 35 miljoen kilometer wegen. (persbericht TomTom)

Vernieuwingen

In iOS 6.0 is er ook aandacht geweest voor vernieuwingen en verbeteringen, zo krijgt de iPod functie een complete make-over net als de iTunes store en de App Store. De laatste 2 is eigenlijk bedoelt om de apps en muziek beter te promoten.

Meer info zie: Apple.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s