Mac OS X 10.8 Mountain Lion


Zoals al eerder beschreven zal deze zomer de opvolger van OS X 10.7 Lion uitkomen, een jaar nadat Lion uitkwam zal Mac OS X 10.8 ook wel Mountain Lion in de AppStore verkrijgbaar zijn.

Met de komst van Mountain Lion wordt Mac OSX en iOS, het mobiele operation system wat draait op de iPhone, iPad, iPod Touch en AppleTV, verder samensmelten. Zo zal OSX 10.8 bekende iOS functies zoals Berichtencentrum, Game Center, Notities, Airplay en Herinneringen bevaten en zal iChat vervangen worden door Messages. Met een nog betere intergratie van iCloud zodat mail, agenda enz. beter te bereiken en te downloaden is.

Ook ik heb inmiddels Max OS X 10.8 draaien op een externe harde schijf om te testen, aangezien ik geen beta wil draaien op mijn MacBook Pro doe ik de test werk via een externe schijf.

Installeren.

De installatie op een externe schijf is heel simpel, formateer deze als Mac Os Uitgebreid (journaled) via de schijfhulpprogramma en open het installatie programma. Kies vervolgens de externe schijf aan en wacht af, na een paar minuten wordt er om een herstart gevraagd doe dit en wacht weer af.

Na ongeveer een half uur zal de installatie voltooid zijn, nu nog de nodige gegevens invullen en het is gereed voor gebruik. Wil je de schijf later weer gebruiken nadat je Mac afgesloten is, houdt dan bij het opstarten de alt knop vast en kies de externe schijf aan en je start op met OS X 10.8.

Eerste indruk.

De eerste indruk is positief ondanks dat het een beta is maakt het een stabiele indruk en is deze versie redelijk af, mag ook wel aangezien de release deze zomer is. Ik heb in een korte tijd zo veel mogelijk er mee “gespeelt” en ben er wel enthausiast over geworden. Mijn MacBook Pro wordt gelukkig nog ondersteunt door deze versie, mijn bijna 6 jaar oude iMac en 5 jaar oude MacBook van mijn vrouw blijven bij OS X 10.7 Lion.

Er zitten nieuwe functies in die handig zijn, waardoor third party app’s zoals Growl niet nodig meer zijn en het voelt een stuk sneller aan dan OS X 10.7. Ook is het inlogscherm iets anders en krijgt iCloud meer functies.

Maar het grote punt voor mij was toch wel de snelheid, Lion vind ik vooral bij het opstarten nogal sloom dit is een stuk sneller geworden onder 10.8.

iCloud

iCloud werd vorig jaar geïntroduceerd op het WWDC in San Francisco. Via iCloud wordt al je content automatisch gesynchroniseerd naar al je andere Apple devices. Sinds OS X Lion is iCloud geïntegreerd maar er miste toch enkele functies die we eindelijk mogen verwelkomen in OS X 10.8 Mountain Lion. Bij de installatie van iOS 5 werd er al gevraagd naar je Apple ID voor iCloud, dit is nu ook terug te vinden in OS X 10.8, voordeel is dat Mail, Contacten, Kalender, Safari, de Mac App Store en FaceTime automatisch voor je worden ingesteld.

Uiteraard hoef je dit tijdens de installatie niet te doen, iCloud is gratis (5Gb) maar geen verplicht iets en je kan dus door op overslaan te drukken deze stap overslaan.

Ook nieuw en bekend vanuit iOS 5 is documenten in de cloud, normaal moest je je documenten via icloud.com in de cloud zetten maar sinds OS X 10.8 hoeft dit niet meer.

Dit houdt in dat alle bestanden die je in Pages, Keynote of Numbers maakt, zullen automatisch in de iCloud gedeeld worden met je andere Apple devices.

Messages

De opvolger voor iChat en bekend van iOS 5 de berichten centrum van Apple, is inmiddels als Beta te downloaden en werkt perfect met andere iDevices. Dit is Apple’s antwoord op apps als Whatsapp en Ping van Blackberry, terwijl de anderen beperkt zijn tot de mobile apparaten kan je met Messages met verschillende Mac’s en iDevices communiceren.

Het werkt net zo makelijk als de iOS versie en is geinspireerd op de iPad versie.

Messages is nu als beta gratis maar zal straks exclusief voor Mac OS X 10.8 Mountain Lion beschikbaar zijn.

Herinneringen (Reminders) en Notities (Notes)

Ook uit de iOS 5 gehaald is Reminders, eenmaal ingelogd op jouw account dan worden alle herinnerngen die je op je iDevice hebt zitten hierna toe gesyncroniseerd. Ook deze app is nogal geinspireerd op de iPad versie en werkt goed, alle herinneringen die ik in mijn iPhone of iPad neer zet werd gelijk zichtbaar in de Mac versie.

Natuurlijk met enige vertraging maar goed ondanks dat het een beta versie is werkt ook dit goed, dit geldt ook andersom.

Ook Notes geldt hetzelfde, is een app die ook uit iOS gehaald is en straks beschikbaar voor de desktop. En hier weer hetzelfde alles wat je op je iDevice staat wordt hier keurig naar toe gesynchroniseerd, andersom geldt hetzelfde.

Het is ook bij deze 2 apps geweldig om te zien dat het zeer stabiel en simpel werkt.

Notification Center

Zoals je al had verwacht ook weer uit iOS en ook hier een volwassen applicatie die ook weer goed geïntegreerd en doordacht is, het werkt gewoon.

Door de komst van deze applicatie is Growl eigenlijk overbodig, zal de komende tijd eens kijken of wat mis maar meldingen zoals mail e.d. zitten er op.

Growl is trouwens een geweldige app als je hetzelfde wil maar je kan niet naar OS X 10.8, growl is te vinden in de Appstore of via deze site.

Hierboven rechts de knop voor de notification center daarnaast spotlight

Als er een mail of andere meldig is krijg je een simpele melding niet irritant maar net als bij iOS 5 een simpele melding, wil je alles zien dan heb je daar een knop voor rechts naast de spotlight.

Hierboven rechts de notification center

Share Sheets

Een leuk nieuwe toevoeging aan 10.8 is de Shere Sheets functie, hiermee kan je foto’s video’s, documenten, sites enz. snel versturen.

Deze knop zit in meerdere programma’s en stelt je dus in staat diverse dingen snel te delen naar Mail, Twitter of Messages, ook snel foto’s naar je Flickr account of snel films naar Youtubekanaal sturen is een stuk makelijker geworden.

Het is echt zo simpel als het maar kan, zie je een leuke foto druk op het knopje en deel het met de wereld. Kind kan de was doen.

De Share Sheet in Safari

Twitter

Net als iOS 5 is Twitter meer geïntegreerd in OS X 10.8, de Share Sheet functie maakt hier ook gebruik van maar is overal te vinden.

Je vult de gegeven in in de systeemvoorkeur menu en deel alles wat je wilt delen met de wereld, druk op de Share Sheet knop en verzendt het.

Twitter bericht via Share Sheets

Gamecenter

Ook weer geleent van iOS is Gamcenter een applicatiedie de scores bij houdt van verschillende games en waarmee je met vrienden en wedstrijd kan doen. Werkt gewoon met jouw Apple ID en is precies hetzelfde als op je iDevice.

Zelf gebruik ik het niet maar de games die ik heb en ook met Gamecenter werken zullen de scores bij houden.

Heb het wel even bekeken en het kan best leuk zijn als je met een aantal vrienden gebruikt, maar nogmaals ik gebruik het niet.

Gamecenter voor OS X 10.8

AirPlay Mirroring

Iets waar ik wel op zit te wachten is AirPlay Mirroring, hiermee heb je de mogelijkheid om alles op je Mac te streamen naar een AppleTV (minimaal 2e generatie) en de volledige content te tonen op een LCD of Plasma TV.

Zelf heb ik nog een 1e generatie AppleTV en daar is de Airplay functie niet in aanwezig, maar als de geruchten uitkomen dan zal er een AppleTV 3 uitkomen aanstaande woensdag (7 maart 2012 red.) naast de iPad 3.

Met AirPlay Mirroring kan je foto’s, video’s, keynotes, iMovie noem het maar op streamen in volledige grote, dit kan handig zijn voor educatieve doeleinden.

Gatekeeper

Nieuw is ook Gatekeeper hiermee wordt volgens Apple jouw Mac veiliger, je kan met Gatekeeper op drie manieren voor de veiligheid zorgen namelijk:

  • Alleen applicaties en programma’s downloaden vanuit de AppStore,
  • Alleen applicaties en programma’s downloaden met een Developer ID
  • Of overal vandaan.

Het veiligste is alleen downloaden vanuit de AppStore, maar je bent er helemaal vrij in.

Gatekeeper instellingen

Vanaf OS X 10.8 verdwijnt de naam Mac en gaat het vanaf nu door als OSX, ook zijn er wat dingen aangepast in de Systeem voorkeuren en is de instellingen voor mail enz. uitgebreidt.

Hieronder een aantal screenshots, zodra er meer is ontdekt meldt ik het.

Systeem voorkeuren met instellingen voor Game Center, kalender en Herinneringen

Instellingen Mail, Twitter enz.

Status balk bij verplaatsen van files (zie file Systeem preferences 2)

De nieuwste wallpaper van Mac OS X 10.8 Mountain Lion (aanklikbaar)

Advertenties

Een gedachte over “Mac OS X 10.8 Mountain Lion

  1. Pingback: WWDC 2012 Deel 1: MacBook Pro en OSX | Vrienden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s