De Mac evolutie


In navolging van het onderwerp over de evolutie van Windows kan een versie over Apple’s Macintoch niet achterblijven, Mac zoals het tegenwoordig heet is te verdelen in 2 “families” namelijk:

 • Het “klassieke” Mac OS. De laatste versie van dit besturingssysteem is 9.2.2.
 • Het huidige Mac OS X. De laatste versie van dit besturingssysteem is 10.7 Lion.
Apple is op 1 april 1976 opgericht (toen als Apple Computer, Inc) door Steve Jobs, Ronald Wayne en Steve Wozniak. Op 3 januari 1977 besloot Apple dat een geregistreerde bedrijfsvorm meer zekerheid en veiligheid bood. Het bedrijf is gevestigd in Cupertino Californië.

Het alom bekende Grafische gebruikers interface is ontwikkeld door Xerox PARC en gekocht door Apple, bij de introductie in 1984 was dit de eerste en feitelijk het begin van de muisgestuurde OS voor PC’s. Macintosh was dus geinspireerd door het OS van Xerox PARC maar die zagen er geen brood in, Apple heeft voor de rechten goed betaald waardoor de ontwikkeling kon beginnen. Het Apple OS werd o.a. ontwikkeld door Bill Atkinson, Jef Raskin en Andy Hertzfeld.

Voor de komst van Macintosch gebruikte Apple net als Windows QDOS voor hun systeem, QDOS is later overgekocht door Microsoft en omgedoopt tot MS-DOS.

Apple System 1, 2,3 en 4

De werkzaamheden begonnen al ergens in 1979 met Jef Raskin als hoofd engineer met als idee om een easy-to-use OS te maken voor een low cost computer. Het team werd versterkt met Bill Atkison die ook al aan de Apple Lisa werkte. Het project werd in januari 1981 overgenomen door Steve Jobs.

Eind 1979 bracht Steve Jobs en een aantal engineers een bezoek aan Xerox PARC en waren van onder de indruk van hun GUI technologie, door dit bezoek werd de eerste Macintosch OS ontwikkeld die simpelweg System 1 mee kreeg.

Apple System 1 had 64 kB aan ROM dat was een hele verbetering aangezien IBM maar 8 kB.

De versies volgden elkaar snel op, zo kwam in tussen 1984 en 1991 7 versies uit met de verschillende updates. Pas vanaf System 7.6 werd het Apple Mac 7.6.

Hierboven van liks naar rechts System 2 (release april 1985), System 3 (release januari 1986) en System 4 (release januari 1987).

System 5

Gereleased in oktober 1987 en geupdate in 1988 de gebruiker kreeg de beschikking over Multifinder, deze applicatie maakte het mogelijk om verschillende programma’s tegelijk te gebruiken. Het systeem kreeg ook multitasking waardoor je snel kon schakelen.

Apple Software System 5 zoals het voluit heet was het eerste OS voorzien van een unified “Macintosh System Software” versie nummer, in tegenstelling tot de nummers die voor het systeem en Finder-bestanden. Het was beschikbaar voor een zeer korte tijd en slechts in enkele landen, waaronder de Verenigde Staten, Canada en enkele Europese landen.

System 5.1 kreeg als update Bijgewerkt LaserWriter driver en nieuwe versie van Apple HD SC Setup

System 6

System 6 was niks meer dan een evolutie van System 5, de stabiliteit werd verbeterd en werden twee belangrijke hardware introducties toegevoegd een daarvan was een Superdrive. De Superdrive zat in de Macintosh IIx en Macintosh SE/30 en is de cd-rom van Apple.

Later kwam de ondersteuning voor laptops met de introductie van Macintosh portable.

System 7

De opvolger van System 6 was uiteraard System 7, uitgebracht op 13 mei 1991 met daarin een grote aanpassing van het GUI. Ook werd de stabilietiet verbeterd en kwamen er heel veel nieuwe mogelijkheden.

De release van system 7 kwam gelijk met de 68040 Macintosh lijn, maar ook andere modellen o.a. de Power Mac.

Misschien wel het belangrijkste kenmerk van System 7 was de ondersteuning van het virtuaal geheugen, voorheen was dit alleen als third-party applicatie. Het was nu wel nodig om over te stappen op een 32-bits computer.

Cooperatieve Mutlitasking was hier ingebouwd, terwijl het is System 6 nog een functie was onder Multifinder. Ook kon je aliassen (snelkopelingen) vanaf System 7 aanmaken, en deed Extensiebeher zijn intrede.

Ook werd er in System 7 Applescript geintroduceert, een scripttaal die je taken kon laten verrichten.

System 7.5 was een grote release en tevens het laatste OS met de naam System, hierna ging het als Mac OS door het leven.

Mac OS 8

Even nadat Steve Jobs terug keerde bij Apple werd op 26 juli 1997 Mac OS 8 geintroduceerd, het doel was om Apple uit het slop te trekken. Mac OS 8 zou in eerste instantie Mac OS 7.7 gaan heten, hiermee wilde Steve Jobs de cloning van Apple’s OS tot stop roepen.In die tijd kon je nog een Compaq kopen met legaal Apple Mac OS er i.p.v. Windows.

In Mac OS 8 kwamen een aantal features van het stopgezette Copland project, maar met de onderliggende laag zoals bekend van Mac OS 7.6 werd intakt gelaten. Finder werd geintroduceert, Multitasking verbeterd, het copieren van files kon nu op de achtergrond gebeuren. Het GUI werd aangepakt en kreeg nu een grijze look die Apple Platinum noemde, maar ook het aanpassen van de GUI was mogelijk gemaakt d.m.v. skins.

In die tijd ging het heel slecht met Apple, met de release van Mac OS 8 kwam er een beweging vanuit de gebruikers om te updaten om zo Apple te helpen. Apple verkocht in de eerste 2 week 1.2 miljoen exemplaren en in 3 maand tijd gingen er 3 miljoen de toonbank over, ook werd deze versie niet als hulp in de illegale circuit verspreid.

Mac OS 8 kwam in verschillende versies uit namelijk:
 • Mac OS 8.0
 • Mac OS 8.1 Support voor USB en HFS+, laatste versie met support voor de 68K processor.
 • Mac OS 8.5 PowerPC only en support voor Firewire
 • Mac OS 8.5.1 alleen bugfixen
 • Mac OS 8.6

Mac OS 9

Op 23 oktober 1999 kwam dan de opvolger van Mas OS 8 uit, deze OS was een doorontwikkeling van de vorige. De eerste versies hadden de naam Mac OS 8.7 en brengt de nodige verbeteringen met zich mee.

Zo werd de support voor de Airport verbeterd, de zoekfunctie werd aangepakt en werd het een en ander gestabiliseert. Mac OS 9 was geen Multi-User platform maar men kon wel met meerdere accounts werken.

Mac OS 9 had de nodige updates tot in maart 2001 Mac OS X werd geintroduceert, de versies die uitgebracht waren zijn:

 • Mac OS 9.0
 • Mac OS 9.0.2
 • Mac OS 9.0.3
 • Mac OS 9.0.4
 • Mac OS 9.1
 • Mac OS 9.2
 • Mac OS 9.2.1
 • Mac OS 9.2.2

Mac OS X

Met de komst van OS X brak Apple met het verleden, alles tot OS X werd classic genoemd. De nieuwste OS van Apple werd op 13 september 2000 geintroduceert als publieke beta. Vanaf OS X kregen alle versies namen van katachtigen, alleen de eerste kreeg de naam van een beer namelijk Kodiak.

Apple begon helemaal over nieuw, de reden was dat aanvankelijk de gedachte was dat een computer voornamelijk maar voor een porgramma werd gebruikt. De ondersteuning van gevorderde multitasking bleek heel moeilijk toe gevoegd te kunnen worden in het vorige systeem, hierdoor verloor men veel aanhang. Namate de ontwikkeling kwamen meer dingen aan het licht waardoor het eenvoudiger was om vanaf nul te beginnen. Het ontwerpen van een nieuw OS was de beste optie om zo alle problemen uit het bestaande systeem te verhelpen.

Mac OS X is gebasseerd op NeXT het besturingssysteem van NeXT Computers het bedrijf van Steve Jobs die hij opgericht had nadat hij bij Apple was ontslaan. NeXT was weer gebasseerd op BSD hierdoor is het een UNIX-systeem, omdat het relatief compatibel is met Linux is er een groot voordeel is bij het omzetten van software.

Het oude OS kon nog wel gebruikt worden in een emulatie genaamd Classic, met de komst van de Intel-Macsystemen is dit verwijderd en werd Rosetta toegevoegd. Rosetta is niet meer aanwezig vanaf Mac OS X 10.7.

Apple heeft inmiddels 9 versies uitgebracht van OS X sinds 2001 waarvan 1 publieke beta en werd 10.0 relatief snel opgevolgd door 10.1

De versies zijn:

 • Mac OS X Public Beta Kodiak (release13 september 2000)
 • Mac OS X 10.0 Cheetah (release 24 maart 2001)
 • Mac OS X 10.1 Puma (release 21 september 2001)
 • Mac OS X 10.2 Jaguar (release 24 augustus 2002)
 • Mac OS X 10.3 Panther (release 24 oktober 2003)
 • Mac OS X 10.4 Tiger (releasen 29 april 2005)
 • Mac OS X 10.5 Leopard (release 26 oktober 2007)
 • Mac OS X 10.6 Snow Leopard (release 28 augustus 2009)
 • Mac OS X 10.7 Lion (release 20 juli 2011)
 • OS X 10.8 Mountain Lion (release Zomer 2012)

Vanaf versie 10.8 die deze zomer uitgebracht wordt vervalt de naam Mac en gaat het door als OS X.

Hierboven OS X 10.0 Cheeta en OS X 10.1 Puma

Hierboven OS X 10.2 Jaguar en OS X 10.3 Panther

Hierboven OS X 10.4 Tiger en OS X 10.5 Leopard

Hierboven OS X 10.6 Snow Leopard en OS X 10.7 Lion

Mac OS X 10.7 Lion

In oktober 2010 werd door Steve Jobs OS X 10.7 Lion aangekondigd tijdens de “Back To The Mac” event, dit is tevens de laatste versie van OS X die door Steve Jobs aangekondigd werd even later stierf hij aan de gevolgen van kanker. De uiteindelijke versie kwam op 20 juli 2011 op de markt en bevat meer dan 250 nieuwe functies. OS X 10.7 heeft ook de nodige verwijzingen naar iOS het mobile platform van Apple.

Nieuwe functies zoals Mision Control, multitouch, (apple) programma’s in fullscreen, de launchpad enz. werden toegevoegd om zo de belevenis en functionaliteit van OSX te verbeteren. De agenda kreeg een makeover, Safari verbetert, de mail kreeg de nodige verbeteringen innerlijk als uiterlijk en ga maar door. Meer dan 250 nieuwe funkties zijn er toegevoegd en verbetert.

Programma’s zullen vanaf 10.7 standaard opstarten zoals het ook afgesloten was, en rosetta de aplicatie die PowerPC apps mogelijk maakt op OS X is verdwenen. Tevens was er geen plek meer voor Frontrow, maar dit kan wel weer geactiveerd worden.

In het begin kon deze versie alleen via de AppStore te downloaden zijn, later kon je nog een versie op een USB kopen, en iCloud deed zijn intrede als opvolger van MobileMe.

OS X 10.8

Op 16 februari werd de nieuwste uit de OS X familie aangekonsdigd in een officiele persbericht van de site van Apple, de nieuwste kreeg de naam Mountain Lion mee.

Zo zal OSX 10.8 bekende iOS functies zoals Berichtencentrum, Game Center, Notities, Airplay en Herinneringen bevaten en zal iChat vervangen worden door Messages wat ook uit iOS komt. Met een nog betere intergratie van iCloud zodat mail, agenda enz. beter te bereiken en te downloaden is.

Ook is de Twitter integratie zoals bij iOS aanwezig, de eerste developer preview zal vandaag beschikbaar zijn voor ontwikkelaars met een betaalde account de publieke release zal ergens in de zomer zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s