Windows “evolutie”


Windows is het meest bekendste OS ter wereld, rond de 90% van de computers is uitgerust met dit systeem van Microsoft. Microsoft is opgericht door Bill Gates en Paul Allen in 1975. Het eerste wat zij samen ontwikkelden was de programeertaal BASIC voor de o.a. de Altair 8800. Microsoft begon vorm te krijgen toen IBM hen benaderde om een besturingssysteem te maken voor de PC van IBM in 1980.

Microsoft zelf had geen besturingssysteem en besloot daarom een besturingssysteem te kopen voor ongeveer 50.000 dollar genaamd QDOS wat omgetoverd werd tot MS-DOS en per licentie werd verkocht aan IBM. Uiteindelijk werd in 1981 door IBM de PC geintroduceerd met het bijgeleverde besturingssysteem MS-DOS 1.0.

Echt bekendheid kreeg men met de komst van Windows 95 de introductie verliep niet echt vlekkeloos maar aangezien Microsoft min of meer een monopolie had deerde dat niet echt.

Windows 1.0

Windows 1.0 werd tijdens de Comdex-computerbeurs in november 1983 groots aangekondigd en ondanks dat dit product nog lang niet af was laat staan te gebruiken, maar men wilde concurrent VisiCorps voor blijven. VisiCorps had een OS die in die tijd wel af was, Visi On zoals het heette was dus compleet en klaar te gebruiken. Maar ondanks dit wist Microsoft er in te slagen om grote klanten te overtuigen niet in de VisiCorpboot te stappen, maar te wachten op de release van Microsoft Windows.

Microsoft 1.0 werd met devolgende applicaties geleverd..

 • Cardfile (een kaartenbak)
 • Clipboard
 • Control panel (configuratiescherm)
 • Kalender (waarin afspraken vastgelegd konden worden)
 • Kladblok (voor eenvoudige tekst zonder opmaak)
 • Klok (een grafische klok met wijzers)
 • Paintbrush (een tekenprogramma, in latere versies is dit vervangen door Paint)
 • Rekenmachine (eenvoudige rekenmachine, zonder wetenschappelijke functies)
 • Reversi (een spel)
 • Terminal
 • Write (een tekstverwerker)

Deze eerste versie van Microsoft Windows was geen groot succes, omdat grote applicaties ontbraken zorgde ervoor dat het bedrijfsleven zich niet meteen geroepen voelde om over te schakelen naar deze grafische uitbreiding van MS-Dos. Bovendien konden de vensters elkaar niet overlappen, omdat dit principe door Apple gepatenteerd was.

Windows 2.0

Windows 2.0 werd op 9 december 1987 geintroduceerd, dit 16-bit OS werd 14 jaar lang ondersteunt door Microsoft dit eindigde op 31 december 2001. De komst van Windows 2.0 leverde de eerste “ruzies” op met rivaal Apple, Op 17 maart 1988 kregen zij ruzie vanwege kopieer rechten die Apple had op de Macintosh System Software. Apple claimde dat de “look en feel” van Mac OS was gekopieerd in Windows 2.0 omdat beide besturingssystemen dezelfde iconen gebruikte.

Maar ook de eerste versies van Microsoft Office Word en Excel maakte hun debuut op Windows 2.0 maar ontwikkelaars ondersteunden de GUI van Windows niet en bleven hardnekkig DOS versies van hun applicaties maken.

Met de komst van Windows 2.1 in 1988 werd het besturingssysteem vernoemd naar Windows/286 en Windows/386.

De reden hiervoor was dat Windows nog geen groot marktaandeel had in die tijd, de applicaties die standaard meegeleverd werden waren.

 • Rekenmachine, wordt nog steeds meegeleverd.
 • Kalender, nu samengevoegd met klok in de taakbalk.
 • Cardfile Informatie beheerder, bestaat niet meer.
 • Plakbord manager, verwijderd sinds Vista
 • Klok, nu samen gevoegd met Kalender in de taakbalk.
 • Windows Taakbeheer, wordt nog steeds meegeleverd.
 • MS-DOS, nu enkel nog een programma binnen Windows.
 • Kladblok, nog steeds meegeleverd maar bijna niet veranderd.
 • Paint, wordt nog steeds meegeleverd.
 • Vensterbeheer, bestaat niet meer.
 • Reversi, spel voor Windows, wordt niet meer meegeleverd.
 • Write, een tekstverwerker, bestaat niet meer en is vervangen door Wordpad en Microsoft Office Word.
Een van de belangrijkste vernieuwingen in Windows 2.0 was de manier waarop vensters konden worden gebruikt. Waar het onmogelijk was in Windows 1.0 om vensters elkaar te laten overlappen, werd deze mogelijkheid toegevoegd in Windows 2.0. Ook werd het mogelijk om vensters te “Minimaliseren” en “Maximaliseren”.
Windows 3.0
Geintroduceert in mei 1990 Windows 3.0 was eerst net als Windows 2.0 een 16-Bit OS, later kwam er ook een 32-Bits versie en kreeg grote bekendheid bij versie 3.1.
Dit was vooral te danken aan Word en de opkomst van multimedia en internet, ook deed Programmabeheer en Bestandsbeheer zijn intrede.

Vanaf 3.1 werd het spel reversi vervangen door mijnenverger, ook patience deed zijn intrede. In 3.x was er nog geen taakbalk bestandsnamen moesten nog steeds voldoen aan de DOS-bestandsnamen waardoor deze maar 8 tekens lang konden zijn.

Er bestaan verschillende sub-versies (16-bit):

 • Windows 3.0
 • Windows 3.1
 • Windows 3.11
 • Windows for Workgroups 3.11 (kortweg WfW 3.11 genoemd)
 • Windows 3.2 (alleen in het Chinees)
 • Windows NT-versies (32-bit)
 • Windows_NT_3.1
 • Windows NT 3.5
 • Windows NT 3.51

Windows 95

Op 24 augustus 1995 introduceerde Microsoft, ondersteund door een gigantische reclamecampagne (Start me up), hun eerste 32-bits OS, Windows 95. De reclamecampagne leidde ertoe dat klanten in rijen de nacht doorbrachten bij winkels waar Windows 95 werd verkocht, met de introductie van Windows 95 werden ook de startknop en taakbalk geintroduceert. De introductie van de startknop was aanleiding om het nummer van The Rolling Stones te gebruiken.

De nieuwste Windows OS bracht vele aanpassingen met zich mee, zo was er de aanzienlijk verbeterde multitasking en lange bestandsnamen, maar ook de verbetere integratie met MS-DOS was een feit.

Windows 95 werd onder codenaam Chicago ontwikkeld, het doel was om het OS al in 1994 uit te brengen daarom ging het intern bij Microsoft door het leven als Windows 94. Maar aangezien het doel niet bereikt werd is het uiteindelijk Windows 95 geworden.

De laatste versies van Windows 95 hadden ondersteuning voor USB. Dat kon in de praktijk echter nauwelijks gebruikt worden, omdat programma’s en drivers van apparatuur er geen rekening mee hielden dat Windows 95 ook USB zou ondersteunen.

Een van de grootste veranderingen optisch gezien was het bureaublad, hier kon je met iconen werken zo had je op het bureaublad een prullenbak, deze computer en het netwerk.

Windows NT 4.0

Dit 32-bits OS was verkrijgbaar in een workstation en als server editie met dezelfde graphische omgeving als Windows 95, Windows NT 4.0 wordt niet meer gebruikt en kreeg een opvolger namelijk Windows 2000, in 2001 werden de NT en 9x OS-en samengevoegd en uitgebracht onder de naam Windows XP.

De NT versies waren meer gericht op de arbeidsmarkt en kwam in verschillende versies namelijk:

 • Windows NT 4.0 Terminal Server
 • Windows NT 4.0 Enterprise Server
 • Windows NT 4.0 Server
 • Windows NT 4.0 Workstation

Windows 98

Het onder de codenaam Menphis op 25 juni 1998 uitgebrachte nieuwe OS van Microsoft kreeg de naam Windows 98, dit is een doorontwikkeling van Windows 95. De nieuwe OS kreeg AGP ondersteuning en USB werd beter geïntegreerd. Ook kreeg het ondersteuning voor meerdere beeldschermen en WebTV. Windows 98 was de eerste versie die ook Internet Explorer in de code van Windows werd geintergreerd net als Active Desktop.

De intergratie van Internet Explorer leverde Microsoft de nodige rechtzaken, dit werd uiteindelijk geschikt.

Windows 98 werd op 10 juni 1999 opgevolgd door Windows 98 SE, SE staat voor Second Edition en was de verbeterde versie van Windows 98. Er zit geen verschil tussen de beide versies qua functies maar was meer een Servicepack waar heel veel fouten uit verwijderd waren,ook werd IE 4 vervangen door IE 5 de ondersteuning voor DVD-Rom en Netmeeting 3 werden toegevoegd.

Deze versie kwam echter niet als gratis update maar werd als losse versie verkocht.

Leuk om te weten is dat tijdens de introductie van Windows 98 aan het grote publiek, die live werd uitgezonden, tijdens een demonstratie de beruchte Blue Screen of Death te zien was. Dit gebeurde toen een scanner met de demonstratiecomputer werd verbonden, het commentaar van Bill Gates: “Daarom hebben we Windows 98 nog niet uitgebracht”. Dit wordt door Microsoft-critici, nog steeds vaak aangehaald.

Windows 2000

Uitgebracht voor het bedrijfsleven als een 32-bits OS en speciaal voor het Intel platform op 17 februari 2000, werd ook wel Win2k of W2K genoemd.

Het is de opvolger van Windows NT 4.o en draagt ook het nummer 5.0, met als voornaamste verandering de invoering van Active Directory. Een groot voordeel tegenover NT 4.0, zowel in 2000 Professional als 2000 Server, is dat voor veel configuratiewijzigingen geen herstart meer nodig is.

Windows 2000 is dus net als Windows NT 4.0 vooral op het bedrijfsleven gericht, dit is duidelijk te merken doordat er geen Home-versie is van het besturingssysteem en door het ontbreken van een brede waaier multimediafuncties. Wel weer een opvallende wijziging ten opzichte van Windows NT is dat een deel van de grafische modules in de kernel zijn ondergebracht, onder meer om hogere grafische prestaties te kunnen bereiken.

Microsoft heeft verschillende versies uitgebracht:

 • Windows 2000 Professional, is een besturingssysteem voor een werkplek in een netwerk, de opvolger van Windows NT 4.0 Workstation
 • Windows 2000 Server, heeft onder meer Active Directory (ADS) aan boord
 • Windows 2000 Advanced Server, kan meerdere processoren aan
 • Windows 2000 Datacenter Server, kan worden geclusterd voor grotere schaalbaarheid

Windows ME

Op 14 september 2000 Windows ME (Millennium Editie) uitgebracht, dit was de laatste OS van Microsoft uit de 9x serie. Deze versie is niet lang in productie geweest, een jaar later werd het alweer opgevolgd door Windows XP.

Windows ME had onder andere systeemherstel, internetspelletjes en verscheidenen nieuwe mediatoepassingen zoals de vernieuwde Windows Mediaplayer en Windows Movie Maker. De basis van Windows ME is MS-DOS 8.0 wat de allerlaatse versies was van MS-DOS.

Al heel snel werd men afgeraden om deze versie te gebruiken, het was zeer instabiel. Microsoft was aanvankelijk van plan om een sevicepack uit te brengen maar dat is uiteindelijk niet doorgegaan. De reden dat ME zo instabiel was omdat de fabrikanten geen drivers testen op ME of helemaal geen drivers uitbrachten voor deze versie.

Windows ME werd ook wel “Windows Meer Ellende”, “Windows Moron Edition”, “Windows Mistake Edition”, “Windows Miserable Edition”, “Windows Multiple Error” of “Windows Malfunctioning Environment” genoemd.

Men vergist zich vaak in deze versie, het wordt vaak ook wel Windows 98 Third Edition genoemd, dit i.v.m. Windows 98 SE.

Windows XP

Windows XP kreeg als codenaam Windows Whistler, dit is een skioord in Canada bekend van de Olympische winter spelen van 2010 in Vancouver, gebasseerd op de Windows NT kernel en wordt intern nog steeds Windows NT 5.1 genoemd.

De nieuwe OS werd op 25 oktober 2001 geintroduceerd in 2 varianten namelijk de Home en Professional edition.

Windows XP Home Edition is gericht op thuisgebruikers, terwijl de Windows XP Professional is bedoeld voor bedrijven en heeft daarom ook meer bedrijfsgerichte functies wat nog niet eerder voorkwam bij Windows NT-versies.

Alle vorige versies van Windows NT werden namelijk vooral bedrijfsmatig gebruikt. De ‘Home’-editie is goedkoper en biedt minder functies dan de Professional editie. XP Home kan.

Windows is een doorontwikkeling van Windows 2000 en kan worden gezien als de opvolger van Windows ME.

Windows XP Professional heeft meer bedrijfsgerichte functies, zoals betere netwerkondersteuning, bestandsbeveiliging en ondersteuning voor twee processors. Ook maakt Internet Information Services (IIS), waarmee onder andere websites gehost kunnen worden, alleen deel uit van Windows XP Professional.

De servereditie van XP kwam pas uit in 2003 en draagt daarom de naam Windows Server 2003.

Sinds 2001 zijn er diverse versies van XP uitgebracht:

 • Windows XP: originele versie
 • Windows XP met SP1
 • Windows XP met SP2
 • Windows XP met SP3
 • Windows XP Media Center 2003
 • Windows XP Media Center 2005
 • Windows XP Tablet PC Edition
 • Windows XP N: zonder Media Player (na Europese veroordeling)
 • Windows XP Starter Edition: goedkopere, uitgeklede versie voor Azië, Zuid-Amerika en Rusland
 • Windows XP Professional x64 Edition: versie voor 64 bits-processors
 • Windows XP Embedded: versie voor kleinere apparaten, zoals in treinen of betaalautomaten

De letters XP staan voor het Engelse woord eXPerience,de pictogrammen werden ontworpen door The Iconfactory.

Windows Vista

Na 7 jaar kwam dan de opvolger van de zwaar verouderde XP, op 30 januari 2007 kwam dan Windows NT 6.0 beter bekend als Windows Vista op de markt. De grootste vernieuwing was Windows Aero de nieuwste gebruikersinterface van Microsoft, Vista is tevens de laatste versie met de klassieke taakbalk.

De ontwikkeling van Vista begon eind mei 2001 onder de codenaam Longhorn, dit was 5 maanden voor de release van Windows XP. Het was de bedoeling dat Vista in 2003 uitgebracht zal worden als een tussen stap naar Windows Blackcomd het latere Windows 7. Uiteindelijk werd Vista telkens uitgesteld omdat er de nodige verbeteringen en vernieuwingen moest bevatten.

Door de absurd hoge systeemeisen were Vista echter niet goed ontvangen waardoor veel systemen traag werkten of niet alle grafische features konden gebruiken worden.Daarnaast betekende de verbeterde veiligheid, onder meer door middel van gebruikersaccountbeheer, een verandering in de manier waarop men gewend was te werken; veel wijzigingen vereisten nu het ingeven van een beheerderswachtwoord, ook wanneer men met een beheerdersaccount was ingelogd, waardoor veel gebruikers als hinderlijk werd ervaren.

Windows Vista kwam uit in de volgende versies,

 • Windows Vista Starter Goedkope versie voor ontwikkelingslanden.Kan maar 3 programma’s tegelijk draaien, en heeft ook andere beperkingen.
 • Windows Vista Home Basic
 • Windows Vista Home Basic N
 • Windows Vista Home Basic K Simpele versie voor thuisgebruik, geen Windows Aero en een aantal andere beperkingen (cd’s kunnen enkel geschreven worden op 4x, max. 5 gebruikers hebben tegelijk toegang tot een gedeelde map … )
 • Windows Vista Home Premium Gevorderde versie voor thuisgebruik, met Windows Aero en HDTV-ondersteuning Vergelijkbaar met Windows XP Media Center Edition
 • Windows Vista Business
 • Windows Vista Business N
 • Windows Vista Business K Deze editie is het best geschikt voor bedrijven
 • Windows Vista Enterprise Uitgebreider dan Vista Business, met meertalenondersteuning en BitLocker
 • Windows Vista Ultimate Dezelfde mogelijkheden als Enterprise en Home Premium samen, plus Ultimate Extras
Ook zijn er 2 servicepack voor Vista uitgebracht de eerste was op 16 april 2008, de 2e was een jaar later op 28 aprl 2009 deze versie bracht een aantal bugfixen en nieuwe mogelijkheden met zich mee namelijk:
 • Windows Search 4.0
 • Feature Pack for Wireless voegt ondersteuning toe voor bleutooth 2.1
 • Windows Feature Pack for Storage ondersteunt het branden van Blu-Ray-schijven
 • Windows Connect Now (WCN) vereenvoudigt de wifi-configuratie
 • Verbeterde ondersteuning voor het hernemen van actieve wifi-verbindingen
 • exFAT-bestandssysteem wordt mogelijk om UTC-timestamps toe te laten
 • Ondersteuning voor ICCD/CCID-smartcards
 • Ondersteuning voor VIA 64 bit-CPU’s
 • Verbeterde audio- en video voor het streamen in hoge definitie
 • Verbeterd energiebeheer, in sommige gevallen tot 10% besparing
Windows 7
Het debakel van Vista moest snel vergeten worden, uiteindelijk werd op 22 oktober 2009 de opvolger van de door fouten geplaagde Vista uitgebracht. Microsoft kwam met Windows 7 (Windows NT 6.1) met een vernieuwde taakbalk waar i.p.v. labels nu met iconen werd gewerkt. De taakbalk is nu 2x zo hoog als de klassieke versie, Windows Aero is drastisch verbeterd, Aero Snap, Peek en Shake werden ingevoerd. Het is nu mogelijk om op het bureaublad een diashow af te spelen, widgets zitten niet meer vast aan een balk, maar kunnen worden verspreid over het volledige bureaublad. Verder hebben ook de bibliotheken hun intrede gedaan.
Windows 7 werd vooral als 64 biteditie verkocht. Windows 7 is ook de laatste versie van Windows die een 32 bitvariant heeft en beschikt over de klassieke Windows-stijl uit Windows ME en eerder.
Microsoft begon in 2000 met het plannen van de opvolger van Windows XP en Windows Server 2003, dit gebeurde onder de codenaam Blackcomb en de introductie stond gepland voor 2005.
Net als zijn voorgangers is Windows 7 uitgebracht in verschillende versies namelijk:
 • Windows 7 Starter
 • Windows 7 Home Basic
 • Windows 7 Home Premium
 • Windows 7 Professional
 • Windows 7 Enterprice
 • Windows 7 Ultimate
 • Windows 7 N (versie zonder Windows Media Player 12)
Daarnaast is er speciaal voor de Europese markt een Windows 7 versie met een browserkeuzescherm, deze E-versie van Windows 7 is het gevolg van klachten door de concurrenten van Microsoft bij de Europese Commissie. Microsoft zou namelijk al jaren proberen een monopolie op internet browsers te verkrijgen door Internet Explorer voor te installeren in elke Windowseditie.
Inmiddels is na overleg met de Europese Commissie Windows 7 E geannuleerd, Internet Explorer wordt gewoon meegeleverd bij Windows 7. Als alternatief hierop heeft Microsoft een browserkeuzescherm voorgesteld, de consument kan dan kiezen welke browser hij/zij wil gebruiken.
De Windows 7 N versies hebben geen Windows Media Player 12, een ieder versie kan een N versie zijn.

Windows 8

De volgende versie van Windows is inmiddels bekend en de eerste beta versie worden getest, Windows NT 6.2 ook wel Windows 8 genoemd zal een compleet veranderde interface en zal ook de grootste vernieuwing zijn sinds Windows 95. Windows 8 zal beschikken over de Metro-interface zoals bekend is bij Windows Phone 7.

Het scherm bestaat uit tegels die applicaties voorstellen, deze tegels updaten continu om relevante informatie te kunnen weergeven en ze zijn eenvoudig te ordenen door de gebruiker.

Ook zal Windows 8 een nieuw logo krijgen, het alom bekende logo met rood, groen, geel en blauw zal vervangen worden door een strak logo.

Verder is er ondersteuning voor ARM-architectuur en is het mogelijk Windows vanaf een USB-apparaat te laten starten d.m.v. Windows To Go. Oook wordt USB 3.0 ondersteunt, is er een nieuwe Taakbeheer en is de eerste Windows versie die niet meer over de klassieke interface van Windows 95 en ME beschikt.

Maar de eerste kritieken zijn al weer te horen, Microsoft heeft een groot risico genomen met het nieuwe startscherm. Door de startscherm met tegels uit te voeren vinden veel mensen dat het meer voor touchscreen-apparaten is bedoeld en niet voor desktops.

Net als de App Store van Apple, krijgt Windows 8 ook een “App store”, genaamd Windows Store. De gebruiker kan in deze virtuele winkel software aankopen en downloaden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s