OSX 10.8 Mountain Lion


Zojuist heeft Apple hun nieuwste OS onhuld, OSX 10.8 Mountain Lion zoals de nieuwste telg binnen de OSX familie zal heten brengt OSX en iOS dichter bij elkaar.

Zo zal OSX 10.8 bekende iOS functies zoals Berichtencentrum, Game Center, Notities, Airplay en Herinneringen bevaten en zal iChat vervangen worden door Messages wat ook uit iOS komt. Met een nog betere intergratie van iCloud zodat mail, agenda enz. beter te bereiken en te downloaden is.

Ook is de Twitter integratie zoals bij iOS aanwezig, de eerste developer preview zal vandaag beschikbaar zijn voor ontwikkelaars met een betaalde account de publieke release zal ergens in de zomer zijn.

“The Mac is on a roll, growing faster than the PC for 23 straight quarters, and with Mountain Lion things get even better,” said Philip Schiller, Apple’s senior vice president of Worldwide Marketing. “The developer preview of Mountain Lion comes just seven months after the incredibly successful release of Lion and sets a rapid pace of development for the world’s most advanced personal computer operating system.”

Deze zomer zal Mac OSX 10.8 Mountain Lion  te downloaden zijn via de Mac App Store, de nieuwste versie is de negende versie van Mac OS X sinds het uitkwam in maart 2001.

De verschillende “nieuwe” functies in OSX zijn voor de gebruikers van de iPhone, iPad en iPod Touch wel bekend, maar hier de uitleg.

Berichtencentrum.

De gebruikers van OSX hebben al een soortgelijke programma, jarenlang was Growl een programma die veel toegepast werd en omdat het een simpel en gratis programma was zeer populair. Maar sinds 10.7 is dit een betaalde programma geworden, wel is er een gratis alternatief maar. Apple is met het berichtencentrum voor OSX een beetje in dit gat gesprongen, met de komst hiervan in 10.8.
De berichten worden net als bij Growl rechtsboven in het scherm getoont, wat je allemaal kunt laten vertonen zal wel gelijk zijn als Growl en zal dit programma overbodig worden.

Herinneringen en Notities.

Notities zit min of meer in OSX 10.7 Lion, maar in OSX 10.8 gaat het een stapje verder, Notities is ongeveer hetzelfde alde iPad versie met het kladblok aan de rechterkant die verdwijnt en links waar je notities kan aanmaken.

Herrineringen is net als de iPad versie, beide werken net als de iOS versie met iCloud dus wat je b.v. op je iPhone invoert is ook zichtbaar op je Mac.

Airplay Mirroring

Iets waar ik wel blij mee ben is de AirPlay Mirroring, hiermee kan je i.c.m. een Apple TV (minimaal 2e generatie) je bureaublad van je Mac rechtstreek op je LCD of Plasma TV tonen, je kan dus je TV gebruiken als 2e scherm. Dit was al mogelijk voor de iPhone, iPad en iPod Touch i.c.m. een Apple TV maar voor je Mac moest je wenden tot alternatieve programma’s.

Met  AirPlay Mirroring voor OSX is het vertonen van films een stuk makelijker, zo kan je je eigen DVD collectie of prive opnames rechtstreeks vanaf de camera via je Mac vertonen op je TV.

Messages

Mac had altijd een chatprogramma namelijk iChat, ik ken niemand die dit gebruikt maar deze wordt nu vervangen door Messages. Dit programma is geinspireerd op de chat programma op iOS namelijk iMessage, en met name de iPad versie, en maakt het mogelijk om te chatten tussen je Mac en andere iOS apparaten zoals de iPad en iPhone. Ook is het mogelijk om je AIM, Yahoo, Goggle Talk en Jabber toe te voegen en te gebruiken.

De beta versie van Messages is inmiddels te downloaden, het betreft een publieke beta dus een betaalde develloper account is niet nodig. De beta versie is HIER te downloaden

Game Center

Een andere “nieuwe” programma is Game Center, gelanceerd in iOS 4.0 waar je prestaties en ranglijsten van games worden bij gehouden komt ook naar OSX 10.8 Mountain Lion.

Volgens Apple zal Game Center een cross-over platform gaan worden wat in houdt dat ook de prestaties van je iOS apparaten bijgehouden wordt.

Twitter

Net als in iOS zal ook Twitter diep geworteld zijn in 10.8, hierdoor wordt het een stuk makelijker om foto’s linken e.d. rechtstreeks vanuit safari te delen. Ook is het voor ontwikkelaars vrij om deze Twitter integratie gebruik/misbruik te mogen maken.

Het voordeel kan zijn dat je automatisch met je Twitteraccount kan inloggen, de integratie van Twitter is een onderdeel van iOS 5.0.

Gatekeeper

Wat ook nieuw is is een volledig nieuwe toevoeging aan het beveiligingssysteem van je Mac, dit nieuw systeem heet Gatekeeper. Gatekeeper helpt voorkomen dat je onbewust software download en installeert, ook krijg je de controle over welke applicaties je kunt downloaden en gebruiken.

Zoals al eerder aangaf komt Mac OSX 10.8 Mountain Lion deze zomer via de App Store beschikbaar.

Advertenties

3 gedachtes over “OSX 10.8 Mountain Lion

  1. Pingback: De Mac evolutie | Vrienden

  2. Pingback: Mac OS X 10.8 Mountain Lion | Vrienden

  3. Pingback: WWDC 2012 Deel 1: MacBook Pro en OSX | Vrienden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s