iCloud, MobileMe, .Mac


De cloud is tegenwoordig helemaal ingeburgerd, ieder fabrikant biedt een cloud dienst aan. Een cloud is niks anders dan een stukje opslagruimte in een beheerde omgeving bij een bedrijf, als voorbeeld iCloud van Apple is een gratis 5Gb ruimte met uitbreidingsmogelijkheden voor een grotere opslag.

Microsoft en Google bieden ook een cloudoplossing aan, en zo zijn en nog heel veel meer.

Maar iCloud van Apple is niet zomaar uit de hemel  gevallen, het is eigenlijk de opvolger van de nogal in het begin geplaagde MobileMe.

eWorld .

In het begin van de jaren 90 toen het internet een beetje van de grond kwam voor de consument introduceerde Apple eWorld, een virtuele wereld met mail, communitie en meer. Deze dienst was online van 1994 tot en met 1996 en volgde Applelink op wat eigenlijk een gesloten netwerk was voor dealers, third-party ontwikkelaars en gebruikers.

De software is gebasseerd op een soort kantorenpark waar ieder gebouw een aparte dienst vertegenwoordigde, de software moest je apart installeren.

Zo hadden meer dan 400 media-en technologiebedrijven informatieproducten gemaakt voor deze dienst en verschillende Mac-software-en hardware bedrijven opende virtuele forums om de klant ondersteuning en algemene product informatiete verstrekken. De belangrijkste eWorld portal is een breed scala aan nieuws-en informatiediensten.

Naast dit alles had je ook een email center en een community center, deze community center bevat o.a. chatrooms, een online nieuwssysteem voor de duizende eWorld gebruikers (ePeople). Ook bevatte het een web browser de eWorld 1.1.

eWorld werd op 5 januari 1994 geintroduceerd en was op 20 juni klaar voor gebruik, in het begin was het Mac only maar in 1996 ook voor Windows.

iTools

Op 5 januari 2000 introduceerde iCEO Steve Jobs tijdens de MacWorld in San Fransisco iTools een internetservice zoals eWorld, de voor MacOS9 gratis toegankelijke dienst bevatte o.a.

 • KidSafe, ook wel ouderlijk toezicht waar je dus de restricties kon aangeven zodat je kind veilig op het internet kon.
 • Mac.com, de email service
 • iDisk, een 20Mb (jaja nog in MB’s) persoonlijke opslag.
 • Eigen Homepage.
 • iCards, gratis kaarten service.
 • iReview, reviews van populaire websites

Dit alles was te bereiken via de toen vernieuwde site en volgde eWold min of meer op.

Met de komst van iTools kwam ook de komst van de eerste @mac.com emailadressen, deze dienst wasMac only maar bepaalde diensten waren wel toegankelijk voor b.v. Windows gebruikers maar er was een Mac nodig om een account aan te maken.

Ook iDisk was Mac only dit omdat er gebruik gemaakt werd van AppleShare,later is men overgestapt op WebDAV waardoor ook gebruikers zonder een Mac dit konden gebruiken. De mail dienst maakte gebruik van iMAP.

.Mac

Tijdens de MacWorld Expo in New York op 17 juli 2002 werd dan .Mac geintroduceerd, dit ten gevolge van de stijgende vraag naar @mac.com adressen en iDisk opslagruimte werd de naam iTools omgedoopt tot .Mac en i.p.v. gratis een betaalde dienst.

Ook waren er verschillen met de voorganger, zo werd de diensten verbeterd en ondersteunde @mac.com naast de IMAP protocol ook de POP protocol. De nieuwe diensten die werden aangeboden had nu ook een Back-Up die de gebruikers in staat stelden om een back-up te maken op hun iDisk, CD of DVD.

Ook werd er een virusscanner bij inbegrepen, de McAfee Virex kreeg je erbij.

Binnen 2 maand hadden er al ruim 100.000 mensen voor deze dienst aangemeld, de iTools gebruikers werden overgezet naar de nieuwe dienst met een proefperiode.Menig Mac gebruiker vond de nieuwe dienst te duur.

Op 7 augustus werd .Mac uitgebreidt met een nieuwe Web Gallery functie zoals Flickr gecombineerd met Youtube, en de standaard opslagruimte was nu 10Gb. Men kon toen ook een box-versie kopen in de Apple winkels als fysiek product met daarin een activatiecode om het product te verlengen of nieuw abonnenemt.

MobileMe

Geintroduceerd op 9 juni 2008 tijdens de WWDC  maar er werd al een tijd over gespeculeerd omdat de domein me.com door Apple gekocht was. Deze dienst verving .Mac en ging officieel op 11 juli 2008 online, de .Mac gebruikers gingen al op 9 juni 2008 over. Tijdens de overgang van .Mac naar MobileMe werden een aantal functies verwijderd namelijk..

 • De ondersteuning voor Mac OSX 10.4 of eerder
 • iCards
 • .Mac dia’s
 • .Mac groepen

De lancering verliep niet echt vlekkeloos de gebruikers ondervonden heel veel problemen met onder anderen de mail, proefversies die niet goed gingen enzovoorts. De nieuwe dienst was wel voor Windows gebruikers toegankelijk, speciaal hiervoor bracht Apple de Windows MobileMe Control Panel uit.

iCloud

De nieuwste dienst van Apple werd aangekondigd op 6 juni 2011 tijdens de WWDC en op 12 oktober dat jaar gelanceerd, ook hier werd het nodige gespeculeerd omdat dit merknaam en domein ver voor de introductie in handen kwam van Apple. Met iCloud had je nu een gratis account van 5Gb, wilde je meer dan moet je het account omzetten naar een betaalde versie.  ICloud bewaart onder meer muziek, apps, foto’s, contactpersonen, agenda’s en documenten, en is te bereiken via de computer, iPhone, iPad en of iPod Touch.

Als er iets verandert op één apparaat, worden alle andere apparaten automatisch en draadloos bijgewerkt. Gebruikers van iCloud krijgen ook een gratis e-mailaccount (@me.com), bestaande MobileMe gebruikers raakte iDisk en Gallery kwijt (per 30 juni 2012) maar hebben wel 5 Gb meer opslagruimte.

De nieuwe dienst bestaat uit de volgende onderdelen..

 • Agenda, Mail en Contacten – ICloud bewaart alle agenda’s, contacten en e-mailberichten en houdt ze synchroon op alle apparaten van een gebruiker.
 • Apps, boeken en Back-up – ICloud bewaart tevens alle apps en boeken van een gebruiker. Ook bewaart iCloud automatisch reservekopieën van alle instellingen op iPhone, iPad en iPod touch.
 • Documenten in de Cloud – ICloud is geïntegreerd in Pages, Numbers en Keynote op iPhone, iPad en iPod touch. Als op één apparaat een document wordt bewerkt, is die bewerking meteen zichtbaar op de andere apparaten.
 • Fotostream – Met Fotostream is een foto die op een apparaat apparaat gemaakt wordt, meteen draadloos beschikbaar op alle andere apparaten.
 • iTunes in de Cloud – ITunes in de Cloud bewaart alle muziek van een gebruiker en zorgt dat de muziek op alle apparaten synchroon is. Met iTunes Match wordt muziek die buiten de iTunes Store is verkregen opgewaardeerd naar de iTunes Plus-kwaliteit. hier zijn kosten aan verbonden. ITunes in de Cloud is nog niet in Nederland en België beschikbaar.
 • Vind mijn vrienden en Vind mijn iPhone – Met de Vind mijn vrienden-app in de App Store kun je je vrienden vinden op een kaart, indien ze dat willen, en met Vind mijn iPhone kan de gebruiker zijn apparaat op afstand opsporen op een kaart bij diefstal of verlies.

De prijzen zijn goedkoper dan bij MobileMe, maar dan heb je geen iDisk en Gallery meer, de prijzen zijn alsvolgt…

 • 10 GB extra: €16 per jaar (totaal 15 GB)
 • 20 GB extra: €32 per jaar (totaal 25 GB)
 • 50 GB extra: €80 per jaar (totaal 55 GB)

Je hebt hierbij ook nog de 5 Gb gratis opslag.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s