Walkman


De draagbare muziekspelers zijn niet meer uit het staatbeeld weg te denken, overal waar je kijkt zie je mensen met oordopjes in de oor waarmee men muziek luistert via een telefoon, iPod of andere MP3 spelers. Deze trend is al een tijd gaande en zeker met de komst van de mobiele telefoons heeft het een enorme vlucht genomen.

De iPod van Apple en de Walkman van Sony zijn de grootste namen hierin, vooral de Walkman van Sony was in de jaren 80 een enorme hit te vergelijken met de iPod. De Walkman is eigenlijk de trendsetter nog voor dat de iPod in de winkels lagen, maar heeft jammer genoeg nooit een goede opvolger gehad.

Cassettes

In 1963 ontwikkelde Philips in zijn vesting in Hasselt de compactcassette ook wel muziekcassette, cassettebandje of bandje genoemd, deze cassette was een magneetband met een speciaal daarvoor gemaakte vaste doos de cassette. Door een wisselende polariteit van de schrijfkop ontstaat er op de band een heel klein magnetisch veld waarvan de richting afhankelijk is van de plaats. Door een leeskop kan het magnetische veld van de deeltjes later worden gelezen en worden vertaald in een elektrische stroom. Op deze wijze kan informatie worden opgeslagen in de magnetische polarisatie van de deeltjes, en later worden teruggelezen.Alhoewel er  andere magnetische tape-systemen waren, werd de Compact Cassette dominant doordat Philips het patent opgaf. Men verwachte toen dat dit de grammafoonplaat zou vervangen maar dit gebeurde pas bij de komst van de Compact Disks (CD’s). Dankzij de compactcassette konden goedkopere, makkelijker te bedienen en bovenal compactere audioapparaten worden gemaakt. Men kon de compact cassettes beveiligen door de twee vierkante ‘nokjes’ aan de bovenkant te verwijderen door deze eruit te wippen met behulp van een schroevendraaier. Dit kan ook weer ongedaan gemaakt worden door plakbandjes over de gaatjes te plakken.

Leuk feitje is dat de zeezender Radio Mi Amigo de éérstewas  die gebruikt maakte van de compact cassette om de aan land opgenomen radio programma’s uit te zenden aan boord van het zendschip MV Mi-Amigo. De lagere bandsnelheid van 4.7 cm/sec had wel wat gevolgen voor de kwaliteit van de middengolf. Het grote voordeel was de kleine omvang van Compact cassettes, wat van pas kwam tijdens het transport (men was namelijk illegaal bezig buiten Spanje).

De Cassette is inmiddels verdrongen door de beschijfbare cd’s en in mindere mate door de minidisk van Sony, echter ontwikkelde Philips nog wel een opvolger de “Digital Compact Cassette”, echter werd diot geen succes.

Walkman

De term “Walkman”werd in 1979 door Sony geintroduceert, de bedenkers hierachter waren Masaru Ibuka en Sony oprichter Morita-san. Met de Walkman kon je cassettes afspelen en beluisteren via een koptelefoon, de eerste versie werd op 1 juli 1979 gelanceerd. Maar Sony was niet de eerste in 1977 had de Duitser Andreas Pavel al een dergelijk apparaat uitgevonden en zijn idee in versachillende landen gepatenteerd, dit leidde tot een juridische strijd van 20 jaar waarbij Pavel ettelijke miljoenen van Sony ontving.

Maar dit had geen effect op de populairiteit onder de jongeren, hierdoor haastte andere fabrikanten zich om ook een dergelijk apparaat op de markt te brengen. Deze apparaten werden portable cassettespelers genoemd maar in de volksmond was het gewoon Walkman.

In 2010 stopte Sony met de spoductie van de Walkman met cassette en in 31 jaar heeft Sony ruim 200 miljoen Walkmans verkocht, de productie van de opvolger van de cassette de minidisk werd in 2011 gestaakt na 19 jaar en 22 miljoen exemplaren.

Maar dit was niet het einde van de “walkman”, Sony ging door met deze naam en moderniseerde de lijn. Sony was marktleider op het gebied van de walkman en produceerde half jaren tachtig apparaten die amper groter waren dan de  behuizing van een compact cassette. De Walkman kreeg een opvolger in 1984 waarmee je cd’s kon afspelen, deze werd eerst Discman genoemd en in 2000 werd het omgedoopt tot CD Walkman. Ook de in 1992 geintroduceerde minisisk kreeg langzaam aan de naam Walkman.

Tegenwoordig kan je nog steeds een Walkman kopen, de consument had anno 2004 de keuze uit:

  • de klassieke Walkman (geluidsdrager: cassette)
  • cd-walkman (compact disc)
  • dat-walkman (geluidsdrager: dat-cassettes)
  • minidisc-walkman (geluidsdrager: minidisc)
  • walkman met computerbestanden voor muziek, zoals MP3, Ogg Vorbis en WMA

De walkman is nu vooral te vinden op de telefoons van Sony Ericsson en als flashbassed spelers.

iPod

Sony heeft eigenlijk de boot gemist met de digitale muziek dragers, de minidisk was zeer belovend je had digitaal geluid met hele goede weergave en was nog compact ook maar men vergat MP3. Apple sprong wel in dat gat, waar een paar andere bedrijven alactief in waren, en nam de marktpositie over met de komst van de iPod.

Jarenlang heb ik ook een Walkman gehad vooral de walkman hierboven was mijn favoriet mede omdat deze gele koptelefoon had, in die tijd was alles zwart dus je viel op. Apple heeft dit min of meer overgenomen.

Advertenties

Een gedachte over “Walkman

  1. Pingback: 40 jaar | iMichel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s