Android updates


Hoe is het als gadgetliefhebber om een smartphone te hebben met Android, ik heb zelf ook een gehad en moet zeggen dat het een volwassen OS is ondanks dat mijn bleef “steken” op 1.6. Het was een HTC Hero en het totale plaatje was gewoon goed, het toestel lag lekker in de hand, goede camera (voor die tijd), en Android 1.6 maar voor mij 1 probleem HTC en Apple dat gaat niet samen i.v.m. synchronisatie.

Ik had al een iPhone en ben, doordat er geen synchronisatie programma was voor de Hero i.c.m. mijn Mac, bij de iPhone gebleven.

Maar zoals ik al aangaf is Android een OS voor iedereen net als iOS van de iPhone met een groot voordeel dat Android niet afhankelijk is van een merk of model zoals iOS. Daardoor kunnen er toestellen gemaakt worden met Android die niet veel kosten wat weer bijdraagt bij de verkoop van telefoons met Android, aangezien de prijs bij een abonnement laag en vaak gratis is zal de drempel laag zijn en de bekendheid groot.

Toch is het raar dat ik heel vaak hoor kijk ik heb ook een iPhone terwijl men een toestel heb met Android.

Maar door de versplintering van Android zijn er ook de nodige problemen, niet ieder apparaat met Android heeft de nieuwste OS (momenteel Android 4 Honeycomb) veel zitten nog op veroudere versies en het updaten naar de laatste versie is merk afhankelijk. Ook zie je veel speelgoed smartphones en tablets met verouderde versies van Android. Opzich is dit niet erg maar zolang dit op een smartphone is geïnstalleerd is er niks aan de hand, voor tablets is het anders.

A brief history.

Android is bekend als het mobiele OS van Google maar dit is op papier waar,  Android is ontwikkeld door Android Inc. in 2005 werden zij overgenomen door Google en valt tegenwoordig onder het Open Handset Alliance (OHA). Het OHA s een samenwerkingsverband van op dit moment 76 bedrijven dat zich richt zich op het ontwikkelen van open standaarden voor mobiele apparaten.

Android Inc werd in oktober 2003 opgericht in Palo Alto California door Andy Rubin (o.a. werkzaam geweest bij Apple), Rich Miner, Nick Sears en Chris White, met dit bedrijf wilden ze volgens Andy Rubin “…smarter mobile devices that are more aware of its owner’s location and preferences” .

De eerste versies van Android hadden niks met touch en was zelfs gemaakt voor Blackberry-achting toestellen, dit waren toestellen met een voor die tijd groot scherm en een compleet toetsenbord zoals de Blacberry’s er tegenwoordig nog steeds uitzien.

De koers van Android veranderde na januari 2007, in San Fransisco werd tijdens de MacWorld door wijlen Steve Jobs de lang verwachte iPhone geïntroduceerd. Een toestel die maar 2 fysieke knoppen heeft (op de volume knoppen na) en was dus geheel touch.

Het duurde tot 22 oktober voordat het eerste toestel met Android op de markt kwam, de HTC had met de Dream de wereldwijde primeur. De HTC Dream is in Nederland ook wel bekend als T-Mobile G1 en kwam hier pas in 2009 op de markt.

Updates.

Iedere versies hebben allemaal een naam vernoemt naar eten, de “eerste” versie kreeg de smakelijke naam Cupcake (versie 1.5)  mee en de huidige is 4.0 met als naam Ice Cream Sandwich. De laatste versie (4.0) is ook de versie de echt bedoelt is voor tablets.

Maar de updates komen niet rechtstreeks van Google zelf, nee Google stelt een nieuwe versie beschikbaar voor ontwikkelaars en deze moeten er voor zorgen dat het beschikbaar komt voor de gebruikers. Vaak hebben de verschillende fabrikanten (zoals Samsung en HTC) een eigen schil over Android heen, zo heeft HTC de Sense-schil en Samsung heeft de Touchwiz schil.

Omdat de verschillende fabrikanten Android om deze manier aanpassen is een update naar de laatste versie moeilijk, de fabrikanten willen ook dat de schil meekomt. Daarom kan het zijn dat je lang moet wachten om jouw smartphone te updaten naar de laatse versie, maar kan ook zijn dat je die helemaal niet krijgt. Ben je een beetje handig dan kan je ook een costum rom op je toestel installeren, het flashen is opzich niet moeilijk alleen je moet weten waar je moet zoeken en niet bang zijn.

Het is niet zoals bij iOS van Apple de laatste versie van iOS (5.0.1) is beschikbaar voor de iPhone 3GS, 4 en (uiteraard)4S, maar ook voor de iPod Touch 3e en 4e generatie en voor de iPad. Dat betekend dat een toestel van 2 jaar de nieuwste OS kan draaien, dit is niet altijd het geval bij Android.

Dit ligt niet aan Android zelf maar aan de fabrikanten die Android op hun toestellen installeren, zij moeten dit ook beschikbaar stellen voor de verschilende toestellen en dat gebeurd niet altijd. Zo weet ik nog dat mijn HTC Hero maar een update kreeg namelijk van 1.5 naar 1.6, gelukkig was ik niet bang om mijn HTC te flashen zodat ik ook 2.0 kon installeren.

De update cycle van Android is mooi weergegeven on onderstaand tabel…

Zoals je ziet wordt vooral de HTC Nexus naar de laatste versie geüpdatet, ook wel logisch het is namelijk een toestel onder de vlag van Google.

Bron: The Understatement

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s