Steve Jobs R.I.P.


 

Apple has lost a visionary and creative genius, and the world has lost an amazing human being. Those of us who have been fortunate enough to know and work with Steve have lost a dear friend and an inspiring mentor. Steve leaves behind a company that only he could have built, and his spirit will forever be the foundation of Apple.

If you would like to share your thoughts, memories and condolences, please email rememberingsteve@apple.com

We are deeply saddened to announce that Steve Jobs passed away today.

Steve Jobs heeft zijn gevecht tegen alvleesklierkanker verloren hij stierf vandaag in zijn huis in Palo Alto Californië in het bijzijn van familie en vrienden. Hij laat een vrouw, een zoon, twee dochters en een dochter uit een eerdere relatie na. Op zakelijk vlak laat hij twee zeer succesvolle bedrijven na:Apple en Pixar.

Steve Jobs

Steve (Paul) Jobs werd 24 februari 1955 geboren als zoon van Joanne Carole Schieble en de Syrische student Abdulfattah Jandali. Hij werd geadopteerd door Paul Jobs en Clara Jobs-Hagopian uit Mountain View die hem Steven Paul noemden. Tijdens zijn middelbare school periode leerde hij Steve Wozniac kennen samen richten zij met Ronald Wayne op 3 januari 1973 Apple Computers op.

De medeoprichter en topman van Apple Inc. (het vroegere Apple Computers) behoorde ook tot de raad van bestuur van Pixar waar hij tot de overname van Walt Disney in 2006 CEO was. Hoewel hij CEO was van Apple verdiende hij niet meer dan $1,- per maand, maar had wel even een aandelen pakket ter waarde van 646,6 miljoen dollar. Steve Jobs wordt beschouwd als pionier van de computerindustrie.

Macintosch

Steve Jobs was de drijvende kracht achter een GUI interface nadat hij een demonstratie van het grafische gebruikersomgeving met vensters en muis bij het PARC van Xerox in Palo Alto zag , de Apple Lisa was het gevolg maar door de prijs was dit geen succes.

Door een ruzie verliet hij “zijn” bedrijf en startte NeXT Computers op , NeXT bracht een gesloten hardware met software op de markt net als het huidige OSX. NeXTSTEP het besturingssysteem was gebaseerd op BSD en was zijn tijd ver vooruit, NeXT werd in 1997 opgekocht door Apple en Steve Jobs keerde terug bij Apple.

Hij keerde eerst als iCEO (Interim CEO) en later als CEO waar hij de bezem flink door het bedrijf haalde, dit betekende het einde van de Newton de PDA van Apple en stopte men met het verstrekken van licenties op Mac-software aan fabrikanten van klooncomputers.
Jobs stond bekend om zijn eigen voorkeuren en om zijn bemoeienis met de kleinste details van een product, tot en met de verpakking van het kleinste onderdeel. Door zijn ondergeschikten werd zijn bemoeienis en overtuigingskracht wel eens als reality distortion fieldomschreven. Hij had een aparte kledingstijl – Jobs droeg ook bij chique gelegenheden altijd een spijkerbroek en een zwarte coltrui.

Onder het bewindt van Steve Jobs werden producten als de iPod, MacBook, iBook, MacBook Pro, iMac, Mac Pro, iPhone en iPad geintroduceerd, maar ook de muziekindustrie kreeg te maken met Steve Jobs. Met iTunes gaf Apple de consument een platform om snel, makkelijk en goedkoop uniek te kunnen downloaden en nog legaal ook, en dit in een tijd van Napster, Kazaa enzovoorts.

Ook de komst van de AppStore eerst op de iPhone/iPod Touch was een succes, je kreeg weer een platform waar je makkelijk programma’s kon downloaden. Maar ook het ontwikkelen en distributeren was makkelijk mits je door de Apple keuring kwam. De AppStore voor de iOS apparaten kreeg een broertje voor de Mac.

Een bijzondere eigenschap van Jobs was de manier waarop hij de nieuwste ontwikkelingen binnen het Apple-concern bekend maakte. Dit deed hij tijdens zijn keynote-speeches, de zogenaamde Stevenote, die hij gaf op conferenties zoals de Apple Expo, MacWorld Expo en de Worldwide Developers Conference. Tijdens deze speeches wist Jobs zijn publiek op geheel eigen wijze te boeien. Doorgaans sloot hij af door het podium te verlaten en weer terug te komen met zijn beroemde uitspraak “One more thing…”, waarna hij een nieuw product lanceerde. Onder andere de MacBook Pro (De eerste Intel-gebaseerde computer van Apple), de iPod met videofunctie, de iTunes WiFi Store, FaceTime en de MacBook Air (2010) zijn als ‘One More Thing’ geïntroduceerd.

Kanker.

In Augustus 2004 onderging Steve Jobs een operatie waarbij een tumor in zijn alvleesklier wer verwijdert, hij had een zeer zeldzame vorm en kon genezen zonder chemotherapie of bestraling te ondergaan. In een e-mail op 14 januari 2009 liet Jobs via een e-mail aan het personeel van Apple weten dat zijn gezondheidsproblemen complexer waren dan hij aanvankelijk dacht en dat hij verlof nam tot eind juni 2009, uiteindelijk hervatte hij op 29 juni het werk nadat hij een levertransplantatie had gehad tween maanden eerder in Memphis.

Op 5 januari 2009 maakte Jobs met een open brief op de website van Apple een einde aan de geruchten. Hij schreef dat uit onderzoek was gebleken dat hij leed aan een hormoonstoring, waardoor hij sterk was afgevallen. De aandoening is eenvoudig te behandelen, meldde Jobs. In een begeleidende verklaring van de Apple-directie weersprak het bedrijf geruchten dat Jobs zou willen opstappen.

Op 17 januari 2011 kondigde Jobs via een e-mail aan het personeel van Apple dat hij zich wederom om medische redenen terugtrok uit het bedrijf. In de e-mail stond dat hij zo spoedig mogelijk wilde terugkeren en dat hij, ondanks zijn afwezigheid, betrokken bleef bij de strategische beslissingen van Apple en dat hij zou aanblijven als CEO. De dagelijkse leiding droeg hij over aan Tim Cook.

Steve Jobs was nog wel goed genoeg om in juni een keynote te houden met daarin de introductie van iOS 5, maar op 24 augustus 2011 kondigde Jobs via een brief aan het personeel en de wereld aan dat hij niet langer aan de eisen die aan een CEO worden gesteld kon voldoen en dat hij zijn functie als CEO per direct neerlegde. Hij gaf aan, als de directie daarmee zou instemmen, wel in een andere functie te willen aanblijven. Zijn functie werd overgenomen door voormalig COO (Chief Operating Officer) Tim Cook, zo staat in de brief.

Uiteindelijk heeft hij het gevecht verloren, de directie van Apple berichtte op 5 oktober dat Steve Jobs aan alvleeskanker was overleden, in de brief stond hetvolgende.

Steve’s brilliance, passion and energy were the source of countless innovations that enrich and improve all of our lives. The world is immeasurably better because of Steve.
His greatest love was for his wife, Laurene, and his family. Our hearts go out to them and to all who were touched by his extraordinary gifts.

OneMoreThing.nl tribute

Steve Jobs Stanford Commencement Speech 2005

The Crazy Ones

Advertenties

Een gedachte over “Steve Jobs R.I.P.

  1. Pingback: De Mac evolutie | Vrienden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s