De leugen van Rutte en Bruin 1


We zitten nog steeds in een crisis een crisis waar de banken schuldig aan zijn en een crisis waar we voorlopig nog niet uit zijn.

Maar de Eurozone zit naast de huidige crisis ook nog in een dollemansrit, de politici slagen er maar niet in om de schuldencrisis in te dammen en de onzekerheid over de afloop van deze crisis weg te nemen. De banken vertrouwen elkaar niet net zoals ze het ging tijdens de kredietcrisis.

Er is heel veel geld gegaan naar landen als Spanje, Italië en vooral Griekenland maar ook andere probleemlanden. De oplossing is niet simpel het gaat geld kosten hoe je het ook bekijkt, de oplossing volgens sommigen was bezuinigen.

Bezuinigingen

Het recept de laatste tijd is dus bezuinigen, bezuinigen en nogmaals bezuinigen, met als doel de begrotingstekorten weg te werken en het vertrouwen van de beleggers te herstellen. Het is van belang dat beleggers weer geld willen uitgeven dat moet de remedie zijn tegen de crisis.

De motto van Rutte is ook: “We moeten snoeien om te groeien”.

Maar er wordt heel veel bezuinigd maar de crisis is er nog steeds en die veregert zich.

Prinsjesdag

Zo vlak voor pronsjesdag lees je de verschillende berichten waardoor de bewijzen zich opstapelendat de toon van het kabinet om te bezuinigen veel harder is dan wat is voorgesteld.

Je kan extra bezuinigingen verwachten omdat het terugdringen van de begrotingstekort vertraging oploopt doordat de economie hapert, maar minister de Jager sloot dit uit. Als we de minister mogen geloven dan aanvaard men een hoger tekort, dit is volgens veel macro-economen zeer verstandig.

Uiteraard zijn er een handje vol rechtse economen die de motto van Rutte verdedigen, maar de bezuinigingsdrift van de eurozone eist zijn tol, de Duitse, Franse, Britse en onze economie haperten belande vorige kwartaal bijna in een recessie. De conclusie is dus dat de harde bezuinigingen averechts werkt endat we in plaats van de goede tijd weer een recessie kunnen belanden.

De tekorten lopen weer op, de rentes stijgen weer met als gevolg meer bezuinigingen wat weer lijdt tot een diepere recessie, die weer lijdt tot hogere rentes enz. het lost niks op.

Bezuinigingen slecht voor de economie???

Uit Amerikaans onderzoek van The Roosevelt Institute blijkt dat zelden lukt om te groeien terwijl er bezuinigd wordt, er werd gekeken naar 107 gevallen waarin de landen hun broekriemen aantrokken. De groei in deze gevallen was nihil maar in slechts 2 gevallen leidde de bezuinigingen tot hogere groei dan een jaar eerder.

Dit was in Noorwegen in 1983 en Ierland in 1987.

In het geval van Noorwegen groeide de economie weer maar daar in tegen groeide ook de staatsschuld, dus Ierland is de enige die door bezuinigen een eonomische groei liet zien. Ierland kreeg dit voor elkaar om de rente fors te verlagen en zijnmunt te devalueren maar dat is onmogelijk voor de eurozone.

Minder bezuinigen is de oplossing de visuale cirkel wordt in stand gehouden de mensen kunnen meer uitgeven waardoor het geld blijft rollen en de economie in stand blijft en langzaam kan gaan groeien.  Maar Rutte en zijn Bruin 1 houdt vast aan de 18 miljard aan bezuinigingen, dit bedrag haalt hij ook niet omdat men de lagere inkomens wil ontzien.

De eventuele reperatie van de koopkracht zal dan deels betaald meoten worden door de hoger opgeleiden.

Geen 18 miljard.

In februari van dit jaar tootne Hoogleraar Economie en Overheidsfinanciën Bas Jacobs van het Erasmus Universiteit al aan dat er geen 18 miljard maar 14,75 miljard wordt bezuinigd, hij basseerd dit op berekeningen van het CPB.

Deze 14,75 miljard bestaat voor ruim 3 miljard uit maatregelingen uit het vorige kabinet, maar of deze 3 miljard gehaald wordt is nog de vraag. Een deel van deze maatregel bestaat uit bezuinigingen op de ambtenarensalarissen, de conclussie is dus dat Rutte maar rond de 11 miljard bezuinigt inclusief de lastenverlichting.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s