Amy Winehouse RIP


Amy Winehouse is er niet meer ze werd vanmiddag dood aangetroffen in haar flat in Londen, de eerste berichten is dat de 27 jarige Britse jazz- en soulzangeres overleden in aan een overdosis.

Rond 15:54 vanmiddag is zij dor hulpdoensten gevonden, zij probeerden haar nog te redden maar dat bleek tevergeefs.

Het begin

Amy (Jade) Winehouse werd op 14 september 1983 geboren als dochter van taxichauffeur Mitchell Winehouse en de apotheker Janis Winehouse en had een broer Alex.

Na allerlei bandjes en optredens kwam dan in 2004 haar debuutsingle Stronger Than Me uit wat met een Ivor Novello Award werd bekroond voor beste song, ook kreeg Amy een nominatie voor een BRIT awards (beste zangeres en beste urban-artiest) en de Mercury Muziekprijs voor beste album.

Ondanks al deze successen kon ze lange tijd niet naar haar eigen album luisteren omdat ze er volgens eigen zeggen “maar voor 80 procent” achterstond; de platenmaatschappij had er nummers opgezet waar ze niet tevreden over was. “Ik speel die nummers graag tijdens mijn optredens, maar ernaar luisteren, nee”. Later draaide ze bij: “Ik ben er nog steeds trots op, al zou ik nu een aantal dingen anders hebben gedaan”.

Back To Back

Na dit succes kreeg ze geen letter meer op papier totdat ze Mark Ronson tegenkwam en in zes maanden tijd het nieuwe album schreef. Dit resulteert in Back To Black waarvoor Winehouse zich liet inspireren door de meidengroepen uit de jaren 50 en 60; ze had nu zelfs een suikerspinkapsel a la The Ronettes. Het door Salaam Remi en Mark Ronson geproduceerde Back To Black verscheen op 30 oktober 2006 en voert de Engelse albumlijst aan; een jaar later was het vijfvoudig platina.

Rehab werd het eerste single van dit album en dit werd een wereldwijde hit, Amy Winehouse een Brit Award als beste Britse zangeres; ook won ze voor de tweede keer een Ivor Novello Award in de wacht.

Amy was de eerste Britse ooit die vijf Grammy Awards won.

The End

Ondanks alle successen werd Amy de laatste jaren alleen maar geassocieerd met haar verslaving aan drank en drugs, ze schreef hier een nummer over. Rehab ging over het feit dat iedereen wil dat ze afkickt van haar verslaving maar dat vond ze zelf onnodig.  Het ging alleen maar bergafwaarts je kon zien dat haar verslaving haar tol eiste ze kwam dronken op podium, optredens werden afgelast omdat zij gewoon niet kon enz. Tijdens de MTV EMA op 1-11-2007 trad zij ook op, presentator Snoop Dogg kondigde haar als volgt aan: “She didn’t go to rehab, she came out here to sing (…)”, Winehouse wekte de indruk niet helemaal nuchter op het podium te staan.

Op 28 juli 2008 werd Winehouse in het ziekenhuis opgenomen. In september 2008 werd gesuggereerd dat dit zou komen, omdat in juni 2008 meedeed aan een sessie, waarin 36 uur lang wiet werd gerookt. Artsen vreesden dat ze als gevolg vaneen overdosis cannabis een hersenbeschadiging had opgelopen. Ook een optreden in het weekend van 30-31 augustus 2008 op een Frans Festival ging niet door, op 25 november van dat jaar lag zei weer in het ziekenhuis.

De verslaving van haar werd uiteindelijk op 23 juli 2011 fataal ze overleed op 27 jarige leeftijd als gevolg van een overdosis.

De club van 27

Met het overlijden van Ami Winehouse op een leeftijd van 27 jaar treedt ze toe als lid van de “Forever 27” club, de leden van deze club hebben allen gemeen dat ze beroemde popartiesten waren en niet ouder werden dan 27.

De lijst begint officieel met Brian Jones. De gitarist was een van de oprichters van The Rolling Stones verdronk op 3 juli 1969 in een zwembad op 27-jarige leeftijd. Een andere grootheid is Jimi Hendrix de gitarist die van grote invloed was op alle rockgitaristen na hem werd op 18 september 1970 dood aangetroffen in een hotelbed in Londen, hij was gestikt in zijn eigen braaksel. Nog geen maand later op 4 oktober stierf de Amerikaanse zangeres Janis Joplin na vermoedelijk een overdosis heroïne.

Een andere grootheid was Jim Morrison, de zanger van The Doors overleed op 3 juli 1971 in Parijs. Hartfalen zou de oorzaak zijn  geweest, hij ligt begraven op de Parijse begraafplaats Pére Lachaise (is wel even zoeken).

Een ander “lid” van deze “club” is de zanger van Nirvana, Kurt Cobain pleegde op 5 april 1994 zelfmoord ook hij werd maar 27.

Meer over deze “club” zie: wiki

Het is jammer dat Amy Winehouse niet meer onder ons is, ze heeft goede nummers gemaakt en had een dijk van een stem. Maar ze heeft er voor gekozen om zich te laten vereeuwigen en door haar muziek is dat aardig gelukt.

Rest in peace Amy Winehouse. (14 september 1983 – 23 juli 2011).

Advertenties

3 gedachtes over “Amy Winehouse RIP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s