De onzin van megapixels


Je kent het wel stap een willekeurige winkel in en ga naar de afdeling fotocamera’s, als je bij de specificaties kijkt wordt je dood gegooid met de term megapixel. Kies een aantal camera’s uit en vraag je aan de verkoper welk toestel beter is, je zult vaak te horen krijgen dat die ene meer pixel heeft en dus mooie en betere (qua kwaliteit) foto’s krijgt maar is dit wel zo???

De werking

Iedere digitale camera heeft een CCD (charge-coupled device) of CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) chip die zit achter de lens, deze chips zet Elektromagnetische straling om in elektrische lading, het opgevangen licht wordt omgezet in een elektrisch signaal die  vervolgensweer  door een andere chip omgezet wordt  in een digitaal signaal.

De CMOS chip is mede vanwege van het lage stroomgebruik en omdat veel van de bewerkingen zoals versterking, ruisreductie en interpolatie op de chip zelf worden uitgevoerd  wordt. Dit gebeurt bij een CCD nog achteraf waar bij een CCD de lading aan het eind van de hele reeks pixelsomgezet wordt naar een spanning,  bij de CMOS gebeurt dit op elke pixel apart

Meer pixels beter foto

De meest voorkomende term wat je hoort is dat meer pixels een betere foto geeft, maar helaas dit is dus niet waar. Ik durf wel een weddenschap aan te gaan dat je betere foto’s kan maken met een snapshot camera met 3 megapixels dan een snapshot met 12 of meer pixels. Ook zul je een verschil zien tussen een snapshot camera met 12 megapixel en een spiegelreflexcamera met 12 megapixels.

Een nadeel van een groot aantal pixels op een klein oppervlak is de toename van de hoeveelheid beeldruis, dus hoe hoger het aantal pixels hoe meer ruis. Men kan dit gedeeltelijk oplossen door sterke ruisonderdrukking toe te passen, maar dan moet deze technologie wel van zeer goede kwaliteit zijn wil het bijdrage aan de beeldkwaliteit. Gebeurt dit niet dan kan de ruisonderdrukking voor verlies aan kleur en beeldscherpte zorgen.

De kwaliteit en de grootte van de beeldchip is van essentieel belang waarbij met veel mogelijke problemen kan ondervangen.

Je kan dit zien met een klein testje neem een goede snapshot camera en een digitale spiegelreflex camera, beide met net zoveel pixels. Neem met beide camera’s dezelfde foto en vergelijk deze foto’s na afdrukken.

Je zult zien dat de kwaliteit van de foto’s gemaakt met de spiegelreflex camera veel mooier en beter is qua kleur en beeldscherpte.

Conclusie

Wil je een nieuwe fotocamera kopen bedenk dan waar je het voor nodig hebt, een camera met 3 megapixel is al genoeg voor afdrukken van 10×15. Digitale fotocamera’s met tig megapixels kan meer slecht doen dan goed en wil je echt mooie foto’s maken koop dan een spiegelreflex camera.

Maar ga vooral niet af op de handige verkopers met het eeuwige verkooppraatje meet pixels betere foto’s.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s