Ontknoping kampioenschap 2010/2011


Dit weekend is dan de ontknoping van de hoogste voetbalcompetitie van Nederland de eredivisie, en nog nooit is het zo spannend geweest als dit jaar. Was  het PSV nog die in de eerste helft van deze competitie domineerde maar met nog een wedstrijd te gaan zijn de kaarten anders.

“halve finale”

Vorige week zondag was het de finale van de beker, een finale die achteraf gezien kan worden als een halve finale. Niets ten nadele van de beker finale het is een leuke en spannende competitie waar een amateur of een ploeg uit de Jupilerleague hoge ogen kan gooien. Dit gebeurde nu ook maar zoals ieder jaar is het een finale tussen 2 ploegen uit de eredivisie. Dit jaar was het de finale tussen FC Twente en Ajax, Twente de regerend landskampioen en Ajax de regerend bekerkampioen strijden die jaar om die beker.

Maar niet allen om de beker wordt gestreden door FC Twente en Ajax maar ook om de landstitel is een strijd geworden tussen deze 2 ploegen.

Uiteindelijk werd het een mooie finale waar Ajax eerst op 2-0 komt maar uiteindelijk met 3-2 verliest in de verlenging door een mooie doelpunt van Twente spits Janko.

“De Finale”

Ondanks dat de bekerfinale de echte finale was kan je toch wel spreken van een halve finale, de ploeg die kampioen wordt kan meedoen in de miljoenenschouwspel die de Championsleague heet. De verliezer van de “finale” kan of spelen in de voorronde van de Championsleague of zelfs Europaleague.

De laatste dag is het niet alleen de strijd tussen kampioensschap maar ook de strijd tussen plek 2 en 3.

Zondag 15 mei 2011

Deze achteraf gedenkwaardige zondag heeft een aantal senario’s namelijk..

  • Ajax  wint van Twente Ajax kampioen Twente 2e
  • PSV verliest van FC Groningen Twente blijft 2e en PSV 3e.
  • Twente wint Ajax en wordt dus kampioen Ajax 2e mits PSV verliest
  • PSV wint van Groningen en Ajax verliest, PSV 2e en Ajax 3e
  • PSV wint van Groningen en Twente verliest, PSV 2e en Twente 3e
  • Twente en Ajax spelen gelijk, Twente kamppioen Ajax 2e mits..
  • PSV verliest dan Ajax 2e maar wint PSV is Ajax 3e.

Dus de top 3 is spannend en wil Ajax minimaal de voorronde Championsleague spelen mag het hopen dat FC Groningen wint van PSV.

De stand per 10-05-2011 is alsvolgt:

Plek 4

Maar ook de laatste rechtstreekse ticket voor de Europaleague is nog spannend, de stand is nu..

  • 4e AZ met 59 punten doelsaldo 54-39 (+15) en
  • 5e FC Groningen met 56 punten doelsaldo 65-52 (+13)

Deze beide ploegen strijden nog om de 4e plaats, AZ is zeker van plek 5 aangezien Roda JC  en ADO den Haag op  punten zit. Maar FC Groningen is niet zeker van de 5e en kan bij verlies op PSV zakken (mits Roda JC  en ADO den Haag winnen) naar de 7e plaats.

Wil AZ de laatste rechtstreeksse ticket bemachtigen moet het minimaal een punt overhouden aan het uitduel tegen Utrecht die ook nog vol aan de bak moet om de play-offs te bereiken. FC Groningen moet sowieso winnen van PSV om überhaubt kans te maken op de 4e plaats en AZ moet verliezen van Utrecht.

Play-offs

De play-offs is door de finale van de beker een plek opgeschoven, was het eerst nog weggelegd voor de plekkeen 4, 5, 6 en 7 nu gaat het tussen de plekken 5, 6, 7 en 8.

De ploegen die zeker zijn van de play-offs zijn AZ, FC Groningen, ADO den Haag en Roda JC, de laatste plaats (AZ of FC Groningen strijden voor plek 4) gaat tussen Heracles, FC Utrecht en Feyenoord.

Speelt Heracles gelijk dan is de laatste plek voor de play-offs voor de ploeg uit Almelo, bij verlies is men afhankelijk wat Feyenoord en Utrecht doet.

Zondag middag rond 16:30 weten we het wordt Ajax kampioen of wordt het Twente, wie eindigd op de 2e plaats en wat doet FC Groningen.

Al met al is de competitie jaargang 2010/2011 een om in te lijsten, wie had verwacht dat ADO den Haag het zo goed doet (Matthijs van Nieuwkerk zeker niet) de ploeg speelt zeer goed en mooi voetbal onder leiding van John van den Brom is de grote verrassing van dit seizoen samen met Roda JC en FC Groningen.

Speelde ADO den Haag en Roda JC vorig seizoen nog onderaan nu streed vooral ADO lang mee voor een plek in de top 3, en Roda JC een team die vorig jaar bijna failliet was speelt nu voor een plek in de play-offs.

En er is nog FC Groningen die onder leiding van Pieter Huistra, lang streed dit team voor de kampioenschap maar begin van de 2e helft van deze competitie ging er van alles mis waardoor zelfs een plek in de play-offs.

Maar ook Ajax heeft een seizoen waar lang over nagepraat zal worden, onderleiding van Jol was het een zeer wisselvallige team maar nadat de Boer de leiding over nam zijn ze gaan voetballen met als resultaat dat zij nu 2e staan met 1 punt achterstand op Twente.

En dan Feyenoord een ploeg met heel veel schulden stond lange tijd bijna onderaan, er was geen geloof met als dieptepunt de 10-0 verlies tegen PSV in Eindhoven, maar de ploeg uit Rottedam herpakte zich na de winterstop en streed zich naar een kansrijke plek voor de play-offs voor een plek in Europa.

Maar al dit kan je aankomende zondag vergeten, Twente moet gelijkspelen dan is er niks aan de hand en Ajax moet hopen dat FC Groningen wint van PSV. Ook FC Groningen moet hopen dat AZ verliest van Utrecht die weer mag hopen dan Heracles verliest van Den Haag.

Genoeg spanning op de laatste dag van deze competitie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s