Get Back Sessie’s


Het laatste album van The Beatles was Abbey Road, een album die onderweg veel hobbels kende. Zo viel The Beatles uit elkaar tijdens de opnames van de White Album.

In de tijd van de opnames van dit album overleed manager Brian Epstein officieel door een ongeluk maar er wordt ook gesproken over zelfmoord. Paul McCartney had zich officieus opgeworpen als de leider van de groep, iets waar John Lennon vel op tegen was aangezien hij de oprichter was van de groep.

Lennon op zijn beurt nam zijn nieuwe geliefde Yoko Ono mee de studio in, waar haar aanwezigheid niet werd gewaardeerd door de overige Beatles, omdat onder haar invloed de muziek extravaganter. Zo werden nummers tegengehouden omdat de songs en singlevoorstellingen te apart waren voor de overige leden. Vooral Ringo Starr was de vele ruzies zat en stopte er mee om pas na 2 weken weer terug te keren na aandringen van de overige leden.

Get Back Sessie

Uiteindelijk werd op aandringen van Paul McCartney in januari 1969 begonnen met de opnames van het Get Back project, met als hoofddoel terug gaan naar de oorspong. Naast een nieuwe album zal er een tournee komen en een film, maar het mocht niet baten het project flopte en ging de ijskast in. Maar niet voordat de heren een concert gaven op het dak van het Apple-hoofdkantoor (hun eigen platenlabel) in Londen .

Men was niet tevreden over het materiaal waardoor de release van een album uitgesteld werd, het enige was de release van de single Get Back.

De later uitgebrachte film laat zien hoe de groep uit elkaar valt, geïllustreerd door de ruzie tussen George Harrison en Paul McCartney. George Harrison gooide ook tijdelijk het bijltje erbij neer.

Abbey Road

Uiteindelijk werd het album alsnog uitgebracht maar dan met ruim een half jaar vertraging, in september 1969 verscheen het laatste Beatles album namelijk Abbey Road met nummers van het Get Back project.
Door ruzies werden de (achteraf) klassieker opzij gezet, klassiekers als Get Back &Let it Be kwamen gelukkig op plaat. Een deel van de 2e kant van de lp bevat een medley van onvoltooide songs die aan elkaar zijn geregen, en alles eindigde met het toepasselijke nummer The end. Latere uitgaven vermelden Her Majesty als laatste nummer; dat korte liedje kwam door een fout van een geluidstechnicus op de plaat terecht, waarmee de eerste hidden track uit de rockgeschiedenis een feit was. Deze persing werd gehandhaafd en de hoes werd aangepast

Maar dit album was het begin van het eind, na de release van het album kondigde John Lennon zijn vertrek aan maar werd stil gehouden voor promotie doeleinden. Na een fotosessie in september 1969 werden de leden nooit meer samen gezien.

Phil Spector

Let It Be verscheen in April 1970 geproduceerd door Phil Spector die de opames van de Get Back sessie opleukte voor een album waar The Beatles geen interesse in hadden. Ook kwam er een film uit over deze sessie, waarin te zien was hoe stroef de opnames ging en waardoor ruzies e.d. het einde eigenlijk al zichtbaar was.

Op 3 januari 1970 werd voor dit album het nummer I Me Mine opgenomen, hiermee is dit nummer het laatste nummer wat ooit door The Beatles is opgenomen,echter was Lennon hier niet bij aanwezig.

The End

De premiere van Abbey Road was een zonder de leden zelf, niemand kwam opdagen en op hetzelfde moment werd Paul McCartney’s eerste solo album uit. Dit album had een interview in de hoes van Paul waarin hij verklaarde dat de Beatles voorbij zijn.

Tracklist Abbey Road (Get Back Sessie’s)

Kant één

 1. “Come Together”
 2. “Something” (George Harrison)
 3. “Maxwell’s Silver Hammer”
 4. “Oh! Darling”
 5. “Octopus’s Garden” (Richard Starkey)
 6. “I Want You (She’s So Heavy)”

Kant twee

 1. “Here Comes the Sun” (Harrison)
 2. “Because”
 3. “You Never Give Me Your Money”
 4. “Sun King”
 5. “Mean Mr. Mustard”
 6. “Polythene Pam”
 7. “She Came in Through the Bathroom Window”
 8. “Golden Slumbers”
 9. “Carry That Weight”
 10. “The End”
 11. “Her Majesty”
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s