iOS versie overzicht en release.


iOS firmware icoonNa veel gespeculeer was het dan eindelijk zo ver tijdens de Macworld liet Steve Jobs de wereld een internetcommunicator, een widescreen iPod with touchcontrols en een telefoon zien. Niemand had het zo snel in de gaten dat dit over een apparaat ging in plaats van de 3 die Steve voorstelde.

De iPhone werd op 9 januari 2007 geintroduceert en op 29 juni 2007 lag het eerst in de VS in de winkels, gevolgt in november 2007 in de UK, Ierland, Duitsland en Frankrijk.

De iPhone maakte gebruik van een uitgeklede OSX die toen de naam iPhone OS mee kreeg, de eerste versie was 1.0.

iPhone OS 1.0

iPod touch 1e generatieDeze versie (Baseband 03.11.02_G) verscheen op 29 juni 2007 gelijk met de eerste iPhone was vrij kaal alle standaard functies was aanwezig behalve copy/paste en multitasking. Met de release van 1.0.1 en 1.0.2 werden bugfixes en securityfixes uitgebracht

iPhone OS 1.1

De opvolger van 1.0 was tevens ook de eerste OS versie van de kleine broertje van de iPhone namelijk de iPod Touch maar er was een verschil tussen 1.1 van de iPhone en 1.1 voor de iPod Touch. De iPod Touch versie was zeer uitgekleed zo had het niet de beschikking over apps als kaarten, aandelen, weer en notities, deze waren pas bij het release van 1.1.3 voor de iPod Touch beschikbaar.

OS 1.1.1 bracht een grotere update met zich mee zo kwam er de dubbelklik shortcut naar de iPodfunctie, mail in landscape mode, roaming aan of uitschakelen en meer.

Met de release van Os 1.1.2 kan men de batterystatus in iTunes zien een bugfix en meer, uiteindelijk kreeg de iPhone OS nog een januari update naar versie 1.1.3.

OS 1.1.3 was een grote verandering voor de iPod Touch, eindelijk kreeg men mail, aandelen, weer en notities tot hun beschikking, maar 1.1.3 was een grote update waar ook de wibbelende iconen werd geintroduceert.

Nog voor de release van 2.0 kreeg men OS 1.1.4 met nieuwe bugfixes en kleine aanpassingen voor de keizen, maar de iPod Touch gebruikers kregen nog een snelle update namelijk OS 1.1.5

iPhone OS 2.0

iphone-firmware-2Deze versie verscheen op 11 juli 2008 gelijk met de nieuwe iPhone, de iPhone 3G. Dit was een enorme update waar o.a. ook de Nederlandse taal werd ondersteunt en deed de AppStore zijn intrede.

Deze versie was gratis voor de iPhone maar koste iets van €17,- voor de iPod Touch gebruikers.

Nog geen maand later werd OS 2.0.1 wat een aantal bugs moest oplossen, maar men was nog niet helemaal tevreden want binnen twee week op 18 augustus werd 2.0.2 uitgebracht waarbij o.a. de 3G verbinding werd verbeterd.

Begin september kwam dan weer een nieuwe update uit, OS 2.1 zag het levenslicht wat een grote update was waarin o.a Genius playlist werd geintroduceert en de indicator EDGE, GPRS, 3G werden aangepast.

Leuk was wel dat na de update van OS 1. naar OS 2. de iPod gebruikers nog moesten betalen, daarrna waren de updates net als bij de iPhone gratis.

In november was dan weer een grote update, zo kregen de iPhone gebruikers bij het installeren van OS 2.2 Streetview en meer.

Nog voor de release van 3.0 kwam er nog een laatste update OS 2.2.1 was te downloaden en installeren op 27 januari 2009 en was voornamelijk een update voor de stabiliteit.

OS 3.0

iPhone - Kopiëren en plakkenNet als bij de release van de eerste iPhone en de 3G werd er ook een nieuwe OS geintroduceert, OS 3.0 werd op 17 juni 2009 gereleased en was ook dit keer een grote update.

Het was gratis te installeren voor alle iDevices en bracht onder anderen copy/paste naar de iPhone. De implementatie hiervan wordt door vriend en vijand beschouwd als elegant en intuïtief.

Een ander nieuwe feature in OS 3.0 was turn-by-turn navigatie waardoor je de kans kreeg om bijvoorbeeld TomTom of Navigon. De iPhone 3GS kreeg ook de mogelijkheid om video op te nemen, iets wat de iPhone 3G officieel niet kon.

Twee weken later werd OS 3.0.1 wat eigenlijk een update was om de bugs te fixen, was ook een kleine update.

De volgende grote update was OS 3.1 die op 9 september werd uitgebracht, het bracht veel extra’s en de diverse fixen.

Deze update was weer gratis voor alle iDevices en vanaf deze versie kreeg de iPhone 3GS ook voicedailing.

OOS 3.1 werd een maand later geupdate naar OS 3.1.2 wat een bugfix update is, op 2 februari 2010 kwam de laatste update voor de eerste iPhone en iPod Touch uit. OS 3.1.3 bracht een nieuwe baseband en voor de rest een bugfix update.

iPad lancering (c) GizmodoOS 3 kreeg nog een uodate maar die was alleen voor de iPad namelijk OS 3.2. De functionaliteit is grotendeels gelijk aan die van 3.1, maar Apple wist in deze release ook nog specifiek voor de iPad noodzakelijk geachte functionaliteiten te verwerken, zoals het kunnen up- en downloaden van bestanden naar apps via iTunes op de computer en ondersteuning van Bluetooth-toetsenborden.

OS 3.2 was dus alleen voor de iPad en met de komst van de iPad moest men alle apps uit de AppStore omprogrammeren om het een universele app te zijn die dus op alle iDiveces werkt.

Vanaf nu heb je een universele app, een iPhone/iPod Touch only en een iPad only app, 3.2 kreeg nog 2 updates OS 3.2.1 en OS 3.2.2 waren eigenlijk security en bugfix update.

iOS 4 en de iPhone 4.

iphone ios4 appsLang moesten de iPhone en iPod Touch gebruikers wachten op een nieuwe update 3.1 was de laatste voordat 4.0 uitkwam, op 21 juni 2010 was het dan zover de veel geplaagde iPhone 4 werd geintroduceerd en traditioneel kwam er ook een nieuwe versie van de OS uit. Ook kreeg het OS een officiele naam namelijk iOS.

iOS is dus de verzamelnaam voor alle OS die op een iDevice geinstalleerd zal worden zoals de iPhone, iPod Touch, iPad en de nieuwe Apple TV. De iPhone 4 was al uitgelekt en nadat de eerste gebruikers een iPhone 4 hadden gekocht kwamen er een aantal problemen voor zoals de antenne.

De voornaamste nieuwe toevoeging is multitasking, het was ook een tekortkoming dat dit niet in de eerdere versies zat maar de uitwerking is net als copy/paste simpel en doeltreffend.

Ook kreeg je FaceTime, iBooks, Folders en iAd bij deze nieuwe OS en konden de iPhone 3GS en iPhone 4 hun homescreen aanpassen iets wat al met een jailbreak mogelijk was. Ook de laatste 2 versies van de iPods Touch kreeg deze features, maar gebruikers van de originele iPhone uit 2007 en de eerste versie van de iPod Touch kregen deze update niet en beleven “steken”bij OS 3.1.3.

iOS 4.0 werd ook beschikbaar gesteld voor de iPhone 3G en de iPod Touch 2e gen.maar dan in afgeslankte vorm, zo kon je de homescreen niet aanpassen en geen multitasking.


Overzicht iPhone-modellen

iOS 4.0 werd overigings niet beschikbaar gesteld voor de iPad.

Op 15 juli kwam er een kleine update namelijk iOS 4.0.1 waarbij o.a. de signaal sterkte van het mobilesignaal werd aangepast, deze update was alleen bedoelt voor de iPhone. iOS 4.0.2 volgde met een kleine update op 11 augustus wat een beveiligingsupdate was.

Nog geen maand later kwam weer een grote update die ook voor de iPad uitgebracht werd, iOS 4.1 kwam op 8 september beschikbaar en had o.a. Gamecentre en Ping als nieuwtje.

muziek streamenBegin november stond de volgende grote update op stapel maar door een probleem in het OS werd het al snel verwijderd en opgevolgd door iOS 4.2.1. Deze update kreeg o.a. Airplay waarbij je draadloos muziek, foto’s en video kon streamen naar bv de 2e generatie Apple TV of naar je computer, ook komen er luidsprekers uit waar je muziek naar toe kan streamen.

iOS 4.2 is ook de laatste update voor de iPhone 3G en de iPod Touch 2g, vanaf iOS 4.3 kan je met de iPhone, iPhone 3G, iPod Touch 1G en 2G niet meer updaten.

Maar deze update werd dus eerst ingetrokken door een probleem en kwam terug als iOS 4.2.1 op 22 november 2010.

In februari werd dan de iPhone 4 voor het CMDA netwerk uitgebracht, voor deze iPhone kwam er 2 updates namelijk iOS 4.2.5 en 4.2.6.

iOS 4.3

Multitasking gesturesMomenteel worden delaatste hand gelegd aan de volgende grote update namelijk iOS 4.3, deze update zal volgens de verschillende beta’s o.a. Multitasking Gestures en Personla Hotspot brengen.

Momenteel is iOS 4.3 b43 gereleased voor devellopers en het gerucht is dat op 14 februari iOS 4.3 voor iedereen te downloaden is.

Ook zullen de nodige gedaan zijn aan de beveiliging en de bugs, meer volgt. 

iOS releasecyclus

Zoals we uit het bovenstaande verhaal kunnen afleiden, is er een duidelijke cyclus herkenbaar voor wat betreft de lanceerdatums van iPhones, iPod touches en iOS-updates.

  • iPhone (juni 2007) 1.0
  • iPhone 3G (juli 2008) 2.0
  • iPhone 3GS (juni 2009) 3.0
  • iPhone 4 (juni 2010) 4.0
  • iPod touch 1e generatie (september 2007) 1.1
  • iPod touch 2e generatie (september 2008) 2.1
  • iPod touch 3e generatie (september 2009) 3.1
  • iPod touch 4e generatie (september 2010) 4.1
  • iPad (april 2010) 3.2
  • iPad eerste iOS update (november 2010) 4.2

Bron: Wikipedia en iPhoneclub.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s