De geheimen achter de Mac en iOS iconen


De verschillende iconen onder iOS (iPhone, iPad, iPod Touch) en Mac zien er niet zo willekeurig uit als men zal denken, sommige iconen hebben een verhaal er achter. Soms is het geniaal en soms aardig ver gezocht maar in alle gevallen zul je zeggen he, goh, o ja enz.

Hier een aantal van die voorbeelden met dank aan electropic.

iOS iconen…

Kaarten

Een leuke is de icoon voor kaarten, je zult denken een willekeurig icoon maar niks is minder waar, zoek je in google maps naar Infinite Loop 1 Cupertino dan kom je uit bij het hoofdkantoor van Apple. En laat nu net het icoon hetzelfde zijn als de kaart via google maps, je ziet namelijk de interstate 280 en de ronde weg met een pin die de hoofdingang van het hoofdkantoor markeert.

Ipod artiest

Ga je naar de iPod functie op je iPhone, iPod Touch of iPad  dan zul je onderaan zit een balk met daarop de opties Afspeellijst, Artiest, Nummer, Video, en meer. Opzich niks raars hiermee kan je kiezen wat je wilt zien, alle nummers op alfabetische volgorde, jouw afspeellijsten, alle artiesten op alfabetische volgorde enz. Maar met het icoontje van artiesten is iets leuks mee, het lijkt een willekeurige icoontje maar als je goed kijkt zie je dat het een silhouette is van Bono de zaner van U2.

Starbucks

In de VS hebben Apple en Starbucks een app gelanceerd, deze kan je alleen gebruiken in de Starbucksstores en zal ook niet in Nederlandse iTunesstore te vinden zijn. Maar het is wel een app met een leuke verrassing.

In deze app zit in de balk niet zoals alle andere apps een monotone icoon maar het Starbuckslogo in kleur, nergens anders in welke app dan ook heeft dit.

iBooks.

Ook de app iBooks heeft iets leuks in zich, iBook is een PDF/ ebook reader van Apple zelf waarbij je alle PDF files in kan lezen en boeken. Het lezen van boeken op de iPod Touch en iPhone is leuk maar niet prettig maar op de iPad een aanrader.

Maar ook deze app heeft iets leuks ingebouwd, open iBooks en ga naar de winkel. Ook hier onderaan vind je een balk met opties, zo heb je Uitgelicht, Lijsten, Blader, Zoek en Aankopen. Maar het icoontje van Blader is een leuke, je ziet namelijk een bril maar niet zomaar een bril maar deze lijkt verdomd veel op de bril van Steve Jobs.

Find my iPhone.

De app en dienst “Find My iPhone” is een leuke dienst, je kan namelijk op willekeurige pc kijken waar jouw iPhone ongeveer bevindt. Er zijn een aantal verhalen bekend waarbij men hun gestolen iPhone terug gevonden hebben door deze app.

De “grap” aan deze icoon is een indicator die je in het icoon ziet, het lijkt er op dat deze een locatie in New York aangeeft. Wel vreemd trouwens want Cupertino waar het hoofdkantoor staat ligt in California aan de andere kant van de VS. Maar wat is er dan in New York, Steve Jobs had een appartement in deze stad die weer verkocht is aan Bono, de kans is dat dit er mee bedoeld wordt.

Mac iconen…..

Ook onder Mac zitten een aantal leuke verborgen dingen verstopt, sommigen weer simpel als bij de iOS iconen anderen weer ver gezocht, hier een overzicht..

Plaknotities


Een standaard programma onder OSX die ik nog nooit gebruikt heb maar heb gebruikers van OSX gezien die er bij zweren, even snel een notitie opschrijven open het programma en noteer wat je niet moet vergeten. Nogmaals kan handig zijn ik gebruik het niet.

Maar de icoon heeft ook weer een zoals met het noemt een “easter egg”, het is duidelijk te lezen dat er een naam en nummer op staat. maar het blijkt echt te bestaan, 555 is een netcode in de VS.

Aperture

Mensen die Aperture gebruiken de tegenhanger van Adobes Photoshop Elements krijgen er een mooi icoon te zien van een lens, ook deze lens heeft zijn verborgenheden.

Op de lens staat “Designed by Apple in California” en “50mm 1:1.4” zeer gedetaileerd ziet er leuk uit.

Interface Builder.

Om een app voor iOS te maken heb je een Interface Builder tot je beschikking, het is een onderdeel van XCode waarbij je realtime kan zien wat je app doet.

De icoon die er bij hoort geeft aan wat voor potloden e.d. de Apple designers gebruiken, de potlood is een “no 2 graphite pencil with eraser”. Altijd leuk om te weten.

Keynote 2008

Op de Mac heb je een tegenhanger van Microsoft Powerpoint namelijk Keynote van Apple te vinden in het iWorks pakket. de icoon van Keynote is en leestafel met een lampje en een brief er op.

Opzich niks raars mee maar kijk je goed naar de brief dan kom je er achter dat het meer dan een brief is, het is namelijk de teksten van de musical Spring Awakening. Tenminste dit geldt voor de icoon van van iWorks 08, de 09 icoon heeft weer een q4 2009 content.

Console 10.5.6

Op deze icoon lijkt zich een error bericht te verschijnen, het programma geen een blik op wat er allemaal afspeelt op je Mac. De errorcode die je hierop vind heeft een betekenis maar niemand weet nog wat het betekend dus weet je het laat het me weten.

Het lijkt te zeggen Day 7:36 maar wat het precies betekend??

Photo Booth

Met iedere Apple computer (behalve de Mac Pro) wordt een webcam geleverd, en met de webcam kan je via Photo Booth leuke foto’s maken. Het is een simpel programma die niet veel gebruikt zal worden, maar in het begin even leuk om via dit programmatje een avantar te maken.

Maar er is nog iets onduidelijks met het icoon, je ziet namelijk een foto. Wie is de dame op deze foto eigenlijk, er wordt gezegd dat zij een developer is bij Apple maar nog niks officieels.

iCal.

iCal is de agenda van de Mac, lekker simpel en overzichtelijk zo ook het bij behorende icoon. Het rare is dat als je de iCal icoon opzoekt in je dock of daarin plaats dan heeft dit een andere datum dan in je programma’s map.

De datum van de iCal icoon in de programma’s map is 17 juli, in 2002 is dat de datum dat iCal werd geintroduceerd tijdens de Macworld Expo.

Firmware update

Onder OSX heb je een programma deze is te vinden onder programma’s dan hulpprogramma’s en daar vind je “systeemprofile” maar wordt ook gebruikt voor firmwareupdates, de icoon hiervan heeft o.a. een chip.

Het gaat om deze chip die afgebeeld staat, als je de icoon full-sized bekijkt dan kan je op deze chip een model nummer vinden.

Alleen het is niet bekend wat dit nummer betekend, het nummer is: 810-54-2136-1 RM-NCE-1 6319-415-1239 iemand een suggestie??

Windows..

Een  ander leuk grapje krijg je wanneer je verbinding maakt met een Windows pc in een netwerk, je krijgt dan een een monitor te zien. Het is een kleine icoon wat opzich nogal onschuldig lijkt maar schijn bedriegt.

Ga je dit icoontje uitvergroten dan zie je dat de monitor een “blue screen of death” laat zien een plaagstootje van Apple aan het adres van Microsoft.

Mail

Ook het mail icoon heeft iets leuks, het is een postzegel met een stempel erop. Deze stempel heeft als tekst “Hello from Cupertino” leuk gedaan.

Voor de rest kan je weinig vertellen over dit icoon maar was het wel waard om te vertellen.

Apple Java

Java is naturlijk niet van Apple het is van maar van Sun, maar Apple ontwikkelde wel Java voor OSX tot de aankomende release van 10.7 Lion dan moet (en zal ) Sun het stokje overnemen.
Maar de icoon van APple’s versie van Java is opzich een simpel icoontje maar ook hier is weer een geintje mee uitgehaald.

Het lijkt op een simpele icoon met een koffiekopje, een potlood en een stuk papier, maar er is iets op het papiertje geschreven namelijk een Java code.

Lettercatalogus

Apple’s lettercatalogus is een onderdeel van OSX met daarin allerlei fonts dit zijn verschillende lettertypes, persoonlijk doe ik er niks mee maar er zullen vast mensen zijn die hun lettertype aanpassen.

Maar de icoon heeft ook weer een betekenis namelijk de letters AFK, het staat voor Away From Keyboard, je moet er maar opkomen.

Woordenboek

Ook onder OSX heb je een woordenboek tot je beschikking maar kijk je weer naar het icoontje dan zie je de tekst “Lorem Ipsum Dolor Sit Amet Etiam”.

Lorem Ipsum Dolor betekent Hallo wereld, en Sit Amet Etiam ben ik nog niet achtergekomen.

Teksteditor

De teksteditor is een klein en handig programmaatje waar je even snel tekst kan typen en opslaan, bekijk je het icoontje eens goed en je ziet de volgende tekst. Het is trouwens ondertekent door John Appleseed een naam die Apple vaker gebruikt in allerlei toepassingen.

Dear Kate,

Here’s to the crazy ones.
The misfits.
The rebels.
The troublemakers.
The round pegs in the square holes.
The ones who see things differently.
They’re not fond of rules.
And they have no respect for the status quo.
You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them.
About the only thing you can’t do is ignore them.
Because they change things.

Take Care,
John Appleseed

Het is een monoloog uit de Apple’s “Crazy Ones” reclame.

iTunes

De oude iTuneslogo is ook wat leuks over te vertellen het is zoals bekend een cd met een muzieknoot maar bekijk je dit icoon eens goed dan zal je meer ontdekken.

De mensen van Apple hebben hier echt werk van gemaakt, zo is er in detail de cd bewerkt. Op de cd is in de binnenrand de volgende woorden geschreven..

“iTunes 7” en “Apple 2006”.

Je ziet het niet maar kijk je het full-sized dan is het mooi te zien.

Overigen..

Het verhaal achter de Mac systeem geluid “Sosumi” is ook wel leuk om te weten, de maker van dit geluid Jim Reekes had het origineel “Chimes” genoemd maar kreeg hier problemen mee, daarna werd het ” let it beep” maar ook dit was niet goed. De advocaten van Apple hadden ook hier problemen mee waana Jim Reekes zij.. “So… Seu Me!”

De rekenmachine heeft een cijfercombinatie, weet niet of het een willekeurige cijfercombinatie is maar als iemand weet wat de cijfercombinatie 12374218.75 betekent laat het me even weten.

Kijk je naar de iWeb icoon zie je een blog en spaces blijkt ook iets te verbergen (ben nog aan het uitzoeken wat), en de aandelen icoon in iOS zal volgens de geruchten het moment zijn dat het aandeel Apple het aandeel Dell voorbij ging.

Mocht er meer zijn laat het me weten, ik vond dit wel interessant.

 

 • Advertenties

  2 gedachtes over “De geheimen achter de Mac en iOS iconen

  1. Pingback: System Information | ERAvila

  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Google+ photo

  Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  w

  Verbinden met %s