Groninger Forum


De grote markt in Groningen is al ruim 10 jaar een punt van discussie, eerst was het plan om de noordwand waar nu de V&D en een kantoor van de ABN AMRO in gevestigd is te verbouwen. De plannen konden de steun krijgen van bijna iedere inwoner van deze stad en men dacht dat het er wel zou komen, zeker omdat er dan een vesting van de Bijenkorf daar gevesting zou worden.

Maar het plan werd uiteindelijk toch weggestemd door middel van een referendum die gehouden werd in 2005 omdat de gemeente vond dat de nieuwbouw allen door kon gaan i.c.m. een parkeergarage onder de grote markt.

Ruim 90% was hier op tegen (ik ook) en dus de plannen werden in de ijskast gezet.

De oostwand.

Niet veel later werd het plan gepresenteerd van een nieuwe oostwand en een huis van informatie en geschiedenis, de oostwand zou terug komen op de oorspronkelijke plek van voor de oorlog. De binnenstad is in de oorlog zwaar getroffen, niet zo zwaar als Rotterdam maar heel veel historische gebouwen werden platgebombardeerd. Zo stond er na de bevrijding alleen de Martinitoren, Martinikerk, Provinciehuis, Goudkantoortje, de zuidwand en het gemeentehuis nog overeind.

Na de oorlog werd er aan de wederopbouw gewerkt en werden de huidige panden gebouwd, de noord en oostwand kreeg een betonnen uitstraling waaronder het sterk verpauperde Naberpassage.

De plan voor de oostwand werd net als bij de noordwand met veel enthausiaste ontvangen, maar omdat er weer een maar aanzat was er weer de nodige tegenstand. De oostwand wordt weer naar voren “geschoven” om de lijn van voor de oorlog en daarachter zal een groot plein ontstaan, op dit plein zal dan het huis van informatie en geschiedenis komen te staan. Dit huis het tegenwoordige Forum kreeg de nodige tegenstand en een aantal partijen (Stadspartij, SP, Student en Stad) verzamelden handtekeningen voor een referendum gesteund door het referendum uit 2001 over de noordwand.

Weer een referendum

De actiecomitee “Meer doen met 40 miljoen” hield de nodige handtekeningen op en zo werd er weer een referendum gehouden, nu de vraag wel of geen nieuwe oostwand i.c.m. het huis van informatie en geschiedenis / het forum.

Op 29 april 2005 was de dag des oordeels, de Groninger politiek maakte zich op voor het referendum. De opkomst was zeer laag nog geen 40% van de mensen namen de moeite om hun stem uit te brengen, ik heb wel gebruik gemaakt van dit recht want ik ben voorstander. Van de nog geen 40% stemde nog eens ruim 50% voor de plannen en kon dus uitgevoerd worden.

Economische crisis, 6 jaar later

De bouw is niet onomstreden nog altijd wordt er hevig gediscussieerd over de haalbaarheid en de kosten, vooral het Stadspartij heeft zich steeds uitgesproken tegen dit plan. De VVD zag in 2009 in de exploitatiebegroting aanleiding om op haar beurt de eerdere steun aan het plan voor het Groninger Forum in te trekken.

De economische crisis is ook een middel om te pogen het plan af te schieten.

Het referendum is inmiddels bijna 6 jaar verder, het college van B&W had de verkiezingen van 2009 gewonnen dus de plannen konden gewoon doorgaan. Gestert door het winnen van de referendum zijn de nodige panden aangekocht, Images tijdelijk verhuist naar de oude Camera bioscoop en de nodige plannen gesmeed. Partijen die de plannen moeten uitvoeren zijn bekend en een architectenbureau heeft een 2e referendum gewonnen. De bouw kan beginnen.

De begroting zijn begroot op 71 miljoen euro daarbij is toegezegd dat de provincie 35 miljoen van de zuiderzeelijngelden beschikbaar stelt en nog een 10 mijoen euro aan Europese subsidies.

Het kiosk op de grote markt is inmiddels verhuist, de riolering en kabels omgelegd enz. en een informatiegebouw voor o.a. het VVV is klaar om geplaatst te worden.

Maar dan…….

Verkiezingen 2011

Op 14 december 2010 trekt de Gedeputeerde Staten zich terug, de toegezegde 35 miljoen euro werd ingetrokken. Onderbuik gevoelens speelde op in maart 2011 komen er verkiezingen en er was wat tegenstand, de GS liet zich leiden door onderbuik gevoelens en regeerde niet naar de toekomst maar naar de verkiezingen.

De gemeente Groningen spande een rechtzaak aan, maar dit is inmiddels van de baan en beide partijen praten over de impasse.

De tegenstanders hoor je het hardst, beide kampen openen een petitie om zo hun gelijk te krijgen waarbij de teller nu staat op ruim 1300 voor (in nog geen 14 dagen) tegen ruim 900 (in bijna een jaar).

Beide petities kan je hier vinden..

 • Voor de komst van het forum: Hier
 • Tegen de komst van het forum: Hier

Ik heb uiteraard mijn voorkeur maar om een beetje objectief te zijn plaats ik natuurlijk een link naar beide petitie’s.

Het forum.

Maar wat is nu eigenlijk het Forum waar zoveel over te doen is, zal het proberen uit te leggen.

De bedoeling is dus een nieuwe oostwand op de plen van de voor-oorlogse oostwand (nog geen ontwerp van) met daarachter en plein en op dit plein een gebouw.

Dit gebouw, het Forum, zal verschillende functies herbergen, er zullen horecapunten, exposities, projecties, een filmtheater, bibliotheek, maar ook kleine presentaties van dichters, of concerten, multimediapresentaties, lounge- en werkplekken komen. Het zal vooral een gebouw worden met cultuur en niet zoveel commerciele activiteiten tenminste nog niet.

Het gebouw zal maximaal 45 meter hoog worden, dit is ongeveer de helft van de Martinitoren.

De Oostwand toen en nu.

Links de oostwand rond 1900 met in het midden het groot gebouw het later zo gevreesd en gehate Scholtenshuis, rechts de oostwand rond 2011 met Vindicat prominent in het midden en rechts daarvan de ingang naar de Naberpassage.

Ik heb het zo simpel en compleet mogelijk omschreven, ik ben een voorstander van dit plan maar wil met dit artikel alleen het plan laten zien. Mis er ergens nog iets laat me het weten.

2 gedachtes over “Groninger Forum

 1. Hartstikke goed dat je het zo helder op een rijtje zet. Jammer dat er taal- en spellingsfouten in zitten, dat leidt zo af… Als je me de tekst stuurt, wil ik ‘em best voor je redigeren hoor! (Ik ben o.a. tekstschrijver).

  Hartelijke groet,

  Inge Klinkert

  • Als er iets is wat niet goed is laat me maar weten via of de comments of via mail.

   Sta open voor opbouwende kritiek, maar onthoud wel dat het een persoonlijke blog is zonder professionele bedoelingen.

   En daarbij is het snel geschreven, tijdens pauze.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s