WK 2010


Wie had het verwacht de voorrondes van het WK was geweldig alles gewonnen bijna geen doelpunt tegen en zelfs de laatste oefenwedstrijden gingen met winst in de boeken. De Oranjekoorts kwam langzaam op gang en iedereen had er zin in, een smet was de knullige bleseure van Robben die hij opliep tijdens de laatste oefen wedstrijd.

De eerste wedstrijd tegen Denemarken was om 13:30 op maandag 14 juni de dag waarop heel veel Nederlanders vrij zijn geweest om ergens de wedstrijd te kunnen bekijken. De wedstrijd was moeizaam maar werd gelukkig wel gewonnen met 2-0 met als kantekening de 1-0 was een eigen doelpunt.

De tweede wedstrijd was op zaterdag 19 juni tegen Japan, ook deze wedstrijd verliep moeizaam en zat in schril contrast met de wedstrijden in de voorrondes en de oefenwedstrijden. Alles verliep stroef en de Nederlandse samba danste niet Robben werd gemist, Robben zelf was druk aan het revalideren maar was inmiddels wel in Zuid-Afrika maar trainde nog afzonderlijk van de groep.

Doordat Denemarken won van Kameroen en Oranje met 1-0 van Japan won was Oranje al zeker van een plek in de 1/8e finales, in de laatste wedstrijd tegen Kameroen zal de beslissing vallen of Nederland als groepswinnar door ging of 2e werd. Maar ook de laatste wedstrijd werd gewonnen en deze wedstrijd die gespeeld werd op donderdag 24 juni stond ook in teken van de rentree van Arjan Robben die in de 75e minuut binnen de lijnen kwam. Een actie van hem werd beloont met een doelpunt die door Huntelaar werd benut.

De 1/8e finale
Oranje werd dus groepswinnaar met 9 punten uit 3 wedstrijden en met een doelsaldo van 5-1 en de volgende wedstrijd was op maandag 28 juni tegen de verrassende Slowakije, maar ook zij werden met enige moeite naar huis gestuurt en Robben die stond in de basis en scoorde de 1-0 wat zijn eerste doelpunt was op dit WK.

Het spel tot nu toe was niet echt denderend Oranje was geduldig en effectief in het spel, mooi was het niet maar er werd relatief simpel gewonnen, zeker omdat de tegenstanders niet echt veel tegenstand bood. Na 90 minuten spelen stond 2-1 op het scorebord en werd er weer niet gescoord door de tegenpartij door een velddoelpunt, ook dit keer net als tegen Kameroen was een penalty nodig om voor de tegenstanders te scoren. De 2-1 werd “gescoord” in de laatste minuut en Oranje speelde het daarna goed uit maar het was nog wel spannend aangezien Slowakije 1 doelpunt verwijder was van een verlenging maar gelukkig kwam dit niet. Maar de tegenstander die Oranje tegen kwam in de 1/4e finale was van een ander kaliber namelijk 5-voudig wereldkampioen Brazilë.

De kwart finale
Vrijdag 2 juli was de datum en 16:00 uur was de tijd waarop ruim 11 miljoen mensen voor de buis zaten bij vrienden, familie, kroeg of waar dan. Brazilië was dus de tegenstander en Oranje was er klaar voor na het verlies in 1994 (kwartfinale 3-2) en in 1998 (halve finale 1-1 w.n.s.) wilde men nu revange. De revange kwam er uiteindelijk maar het eerste kwartier had Nederland het heel moeilijk maar na de 1-0 van Rohbino kreeg Oranje meer en meer grip op de wedstrijd. Uiteindelijk was de tweede helft de helft waarbij Oranje met 3, 4 of zelfs 5-1 kon winnen van Brazilië maar het bleef bij 2-1.

De wereld was geschokt Nederland schakelt het grote Brazilie uit de ploeg die bij velen als winnaar was getipt kon naar huis, Twitter was door deze wedstrijd helemaal overbelast.

De euforie in Nederland was na de gewonnen wedstrijd tegen Brazilie groot zo groot zelfs dat men al dacht aan de finale maar eerst moest een “hobbeltje” genomen worden dacht men. Dit “hobbeltje” was Uruguay een geduchte tegenstander met o.a Suarez (geschorst voor dit duel) en Floran die (terecht opgemerkt door van Marwijk) niet even aan de kant gezet kan worden, en Oranje moet hun niet onderschatten.

De halve finale
Eindelijk was het zo ver 6 juli 20:30 uur Nederland tegen Uruguay een boeiende wedstrijd was het op papier en een zeer boeiende en spannende wedstrijd werd het. Uruguay was niet bang en speelde heel goed en het spel golfde op en neer met goede kansen van beide kanten. Maar in de 20e minuut was dan de verlossende doelpunt van 25 meter schoot van Bronckhorst de 1-0 binnen en het Oranje legioen was opgelucht nu door drukken was de gedachten. Maar zoals al aangemerkt door van Marwijk en een aantal spelers kijk uit met Uruguay en dat deed men een keer niet, Floran schoot Uruguay met ook een fraai schot naast Oranje en de spanning was weer groot. Na de rust kwam Oranje beter uit de kleedkamer en ging naarstig opzoek naar de 2-1 en dat werd uiteindelijk gevonden. Niemand minder dan uitblinker Sneijder schoot Oranje weer op voorsprong maar nu ging Oranje door om zo nog een 3e doelpunt te scoren, het 3e doelpunt werd 4 minuten na de 2-1 gescoord door Robben nota bene met het hoofd. Oranje en het legioen was opgelucht een marche van 2 doelpunten en Uruguay was gebroken de kopjes gingen hangen en er was geen gevaar meer.

De komende minuten was voor Oranje waar men regelmatig de kans had op 4-1 maar dit mocht niet baten en gezien de hele wedstrijd ook niet reeel. Maar 2 minuten voor het eind werd het toch nog spannend, er werd nog 3 minuten bij geteld als besleuretijd en in de 92e minuut scoorde Uruguay de 3-2 uit een vrije trap en de spanning was weer terug.

Ook de scheidsrechter die de hele wedstrijd zeer goed floot werkte de laatste minuten niet echt mee, i.p.v. de 3 minuten liet hij nog 2 minuten doorspelen en kreeg van Bommel een gele kaart maar dat deerde de pret niet Nederland zit sinds 1978 (WK Argentinie) weer in de finale van een WK.

De volgende wedstrijd op 11 juli om 20:30 tegen Spanje, die Duitsland versloeg met 1-0, in het Soccer city in Johannesburg.

De statistieken van Nederland tegen Spanje is vrijwel gelijk beide even veel gewonnen en verloren dus het zal zondag een spannende wedstrijd worden.

Mijn voorspelling is dat Nederland wel wint en dat het een mooie wedstrijd zal worden die dus door Oranje gewonnen gaat worden met 2-0 waarin Robben scoort en hopelijk ook van Persie.

Hoedan ook zal Oranje maandagvroeg terug vliegen naar Nederland waar men dinsdag gehuldigd gaat worden in Amsterdam en denkend aan de huldiging van Oranje na het EK van 1988 kan het wel een een chaos worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star