LED TV’s


Nieuw in de wereld van de FlatTV’s is de LED TV, het is eigenlijk een LCD met als backlight LED en komt in verschillende soorten. Ook ben ik van mening dat dit een tussenstop is van de Oled, deze techniek staat nog in de kinderschoenen maar is wel een voor de toekomst en die zeker de Plasma zal doen verdrijven.

De LED TV komt dus in verschillende soorten en zal uitleggen wat de techniek inhoud, toen Samsung in 2009 een TV op de markt bracht die een aantal milimeters dik was was er een nieuw soort LCD TV geboren de LED TV. De techniek achter de LED TV is niet echt heel veel verschillend ten opzichte van de LCD TV.

De gewone LCD TV gebruikt als backlight CCFL-lampen, dit zijn een soort TL-lampen maar dan kleiner, deze lampen verlichten de kristallen in de LCD en zo heb je beeld (kort gezegd). Bij de LED TV is de CCFL lamp vervangen door LED.

Door de komst van de LED kwamen er ook meer voordelen, de grootte van een LED lamp is een fractie dan van een CCFL lamp en er komt een stuk minder warmte vrij waardoor de LCD FlatTV’s nog flatter dan flat gemaakt kunnen worden.

Naast de warmte de prijs voor een LED lamp en de afmeting is elr nog een voordeel ze zijn heel zuinig t.o.v. een gewone lamp en de levensduur is ook een stuk langer. Hierdoor is de LED lamp een stuk duurzamer.

De oude LCD TV’s hebben een nadeel dat de verlichting naar mate de LCD TV verouderd minder helder is, dit komt omdat de CCFL lampen met de jaren slijten, dit probleem doet zich niet voor bij een LED lamp. Ook zorgt de LED lamp voor een betere reactietijd dan de CCFL lamp.

Er bestaan op dit moment 3 soorten technieken voor LED TV’s namelijk de Edge-Lit LED, de Array LED Backlight en de RGB Dynamic LED maar wat zijn de verschillen.

Edge-Lit LED:

De LED verlichting zit in de randen van de TV en achter het LCD scherm zijn reflectoren geplaatst die er voor zorgt dat het licht gelijkmatig wordt verdeeld over het hele scherm.
Voordeel: Zeer dunne TV’s (zoals de Samsung LED TV)
Nadeel: Soms afwijkende contrast aan de randen.

Array LED backlight

De LED verlichting zit net als de “gewone” LCD TV achter het scherm.
Voordeel: De lichtsterkte kan afzonderlijk geregeld worden (Local Dimming), hoge contrast.
Nadeel: Geen

RGB Dynamic LED

Er worden hier 4 afzonderlijke LED’s gebruikt namelijk rood, blauw en 2 kleuren groen i.p.v. alleen witte lampen, voor de rest is het hetzelfde als Array LED Backlight en deze techniek wordt door Sony in hun Braviaschermen gebruikt.

Een groot nadeel die er nu nog speelt voor de LED TV is de prijs, al hoewel de techniek zich snel ontwikkeld is een LED TV nog een stuk duurder dan een “gewone” LCD TV maar dit zal zoals het geval was bij de Plasma en LCD binnen no time geodkoper worden.


Wat is OLED?

Oled is een nieuwe techniek die nu al in heel veel schermpjes van mobiele telefoons en mediaspelers toegepast wordt en is een nieuwe techniek die een nog beter en helder beeld geeft met een nog lagere energiegebruik.

Inmiddels is er al een OLED tv op de markt de Sony XEL-1 die voor de prijs van ruim 3500 euro van jouw is en diameter heeft van 11 inch (30 cm) terwijl de meeste mensen een willen van rond de 40 inch.

De nadeel van de huidige OLED schermen is de levensduur, die is nu maar 30.000 uur maar de ontwikkeling staat niet stil.

Er zijn inmiddels LED TV’s in omloop van Akai, Samsung, Sharp, Philips, Sony, LG en Toshiba in verschillende diameters en prijzen waarbij de Sharp, Philips en Sony tot de betere merken behoren.

http://www.kieskeurig.nl/lcd_televisie/zoeken?brand=&qcode=tv_lcd&pcode=tv_lcd&q=%255B60568%255D%253D93874&min=&max=&grade=0&current=1&details=Y&advanced=1

Advertenties

Een gedachte over “LED TV’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s