600Hz tv’s


De Plasma, LCD, LED, Oled tv’s ze zijn niet meer weg te denken in de Nederlandse huishoudens en in een raptempo verdwijven ze de oude tv’s met de beeldbuizen.

Met de komts van deze flat-tv’s komen er ook nieuwe termen, Full HD, HD Ready, HDMI, LED, Plasma, LCD, OLED, Bravia, Ambilight enzovoorts.

Nieuw is de 600Hz techniek maar laat je niet verleiden door deze techniek want het is niet echt 600Hz, deze techniek komen voor in TV’s van LG, Panasonic en Sony.

Hoe je door de term 600Hz-TV’s op het verkeerde been wordt gezet.

Zoals je worden alle TV-programma’s in Europa uitgezonden in 50 Hz, je TV ontvangt dus 50 beelden per seconde. Maar dankzij de huidige technologie worden er extra beelden tussendoor genereren voor een vloeiend geheel.

Er zijn TV’s die de kijker op het verkeerde been zet door hetzelfde beeld 10 keer of vaker te herhalen of door hetzelfde beeld te herhalen dat iedere keer net iets anders is, waardoor het beeld bijvoorbeeld steeds donkerder wordt. Ook zijn er TV’s die zelfs gewoon een zwart beeld toevoegt.

De fabrikanten gebruiken deze foefjes om te kunnen zeggen dat hun TV’s een hoge Hz-waarde heeft, en dit gaat er heel goed in bij de onwetende klant. En dit gaat nu zelfs tot 600HZ.

Een nadeel van deze foefjes is dat bij sommige beelden last hebben van ruis, dit zal dan betekenen dat de ruis door de herhaling van het beeld versterkt wordt.

Maar wat houdt de 600Hz techniek nu eigenlijk in, dit is heel simpel. Zoals je weet wordt er uitgezonden op 50Hz dat is 50 frames per seconde en dus wordt het beeld 50 keer per seconde ververst.

De techniek zorgt er voor dat er per frame een aantal subframes in komen, in nhet geval van de 600Hz techniek is dit dus 12 subframes per frame per sec en dat maakt dus 600Hz.

Maar zie je het verschil tussen een 50, 100, 200 en 600Hz ja en nee de framerate gaat op dit moment tot 200Hz maar het verschil tussen een 50 en een 100Hz TV is goed te zien waarbij het verschil tussen een 100 en 200Hz minder is laat staan tussen 200 en 600Hz.

Een hoog aantal HZ heeft een nadeel gamen is niet optimaal aangezien je TV de beelden in een buffer zet zodat hij de tussenliggende beeld kan bedenken wat zorgt voor vertraging, bij het spelen van een game wil je een snelle reactietijd. De oplossing hiervoor is dat heel veel flat TV’s een game-mode hebben die de framerate terugbrengt naar 50Hz.

Een ander nadeel van een te hoog aantal Hz zijn beeldfouten, je TV maakt tussen twee shots een gemiddelde van die beelden dit zorgt dus voor de beeldfouten. Philips is erg goed hier in hebben weinig tot geen beeldfouten, Sony en Samsung doen het heel redelijk maar LG moet er nog stevig aan werken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s