iPhone 3.0


Vandaag was er weer een speciale event georganiseerd door Apple, en dit keer ging het over iPhone’s nieuwe OS namelijk 3.0.
De nieuwe OS van de iPhone die ook te gebruiken is op de iPod Touch brengt een aantal nieuwe features die de iPhone eindelijk naar een volwaardige telefoon zoals we mogen verwachten.

Al vanaf de eerste generatie iPhones werd er al geklaagd over een aantal zaken zoals copy/paste maar met de komst van 3.0 is dit verleden tijd.

Een overzicht wat we mogen verwachten in 3.0 die deze zomer uit zal komen (nog even een paar maanden wachten).

 • In-App Purchase. Je kunt dingen kopen vanuit de applicaties zelf, jekrijgt in de app een grote pop-up te zien, met de waarschuwing: “Would you like to buy for ?” met de naam en de prijs en alleen in betaalde apps.
 • peer-to-peer connecitiviteit. Vooral leuk voor games, waarbij je met andere gamers contact kunt leggen en samen kunt spelen. Werkt via Bonjour, niet via Bluetooth. Volgens Apple zijn er meer mogelijkheden dan alleen games en je kunt ook makkelijk contacten uitwisselen.
 • accessoires. Er zijn duizenden accessoires die met de iPod en iPhone werken, in 3.0 komt de mogelijkheid om applicaties te ontwikkelen die rechtstreeks met de hardware communiceer dit geldt niet alleen voor speakers maar nog meer accessoires. Bediening vanaf de iPhone.
 • Maps op iPhone OS 3.0. Voor die accessoires komt er een combinatie van standaard en proprietory protocollen, afhankelijk van hoe ingewikkeld je applicatie is. Alle functies worden ondersteund, ook pinch & zoom. Custom annotaties, locatietracking, etc. waarbij Apple nauwkeurig samen werkt met Google.
 • TURN BY TURN NAVIGATIE. De ontwikkelaars krijgen toegang tot de Core Location API maar moeten wel hun eigen kaarten meebrengen, kaarten van Google mogen niet gebruikt worden.
 • COPY/PASTE. Om copy/paste te activeren moet je dubbeltap om een tekst te selecteren maar met autoselect is dit ook mogelijk maar dan krijg je een cut/copy/past ballon te zien uwe functies zitten erin. Je kan ook tekst uit een webpagina kopieren, wil je toch iets niet plakken even schudden met je iPhone om Undo te doen.
 • MMS-ondersteuning.
 • voicememo’s. Je kunt voicememo’s opnemen, dit kant de microfoon of een externe microfoon. De opnames kanje bijknippen en versturen via MMS en E-Mail.
 • CalDAV. Handig voor gedeelde agenda’s, wordt al standaard gebruikt door Google, Yahoo! en andere aanbieders.
 • Stocks krijgt nieuwsfunctie en extra aandelendata.
 • Zoeken wordt in alle belangrijke applicaties mogelijk. zoals in Mail maar mocht het niks opleveren kun je ook zoeken op een server. Ook de agenda, iPod en Notities zullen de zoekfunctie aanwezig zijn en invoeren kan via Landscape-toetsenbord.
 • Shake-to-shuffle-functie.
 • Stereo Bluetooth
 • Mobile Safari krijgt anti-fishingtool.
 • Parental Controls krijgen meer opties.

Dit zijn een aantal functies die nieuw zullen zijn in OS 3.0, een review zal pas in de zomer beschikbaar zijn maar navigatie en copy/paste ben ik wel blij mee.

Verder viel te melden dat er 10 miljoen iPhones verkocht zijn en dat deze te koop is in 80 landen, de SDK het programmeer programma van de iPhone en iPod Touch is nu al 800.000 gedownload en meer dan 50.000 bedrijven nemen deel aan het developer program.

Van die 50.000 bedrijven hadden 60% nog nooit eerder iets voor het Apple platform ontwikkeld volgens Apple, en momenteel zijn er 25.000 applicaties ingedient bij Apple.

OS 3.0 zal een grote update worden voor de iPhone en iPod Touch die gratis zal zijn voor de iPhone 3G (voor de 1e generatie iPhone waarschijnlijk ook), maar mensen die dit ook op hun iPod Touch willen hebben moeten hievoor een bedrag betalen ($9,95) en komt dus deze zomer beschikbaar.

Mensen die een 1e generatie iPhone hebben kunnen OS 3.0 wel installeren maar niet alle functies zijn niet beschikbaar zoals A2DP stereo Bleutooth.

Een tot nu toe gemis is flash, men is er mee bezig dus wie weet bij de volgende release.

Een grote release waar ik wel blij mee ben, over een paar maand zal uitwijzen hoe alles werkt.

Een gedachte over “iPhone 3.0

 1. Pingback: Alsnog TomTom op de iPhone??? « Vrienden blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s