HD TV


De term HDTV iedereen kent het het betekent High Definition Television en in het Nederlands Hoge Definitie televisie.

Maar wat is HDTV, dit is televisie met levensechte beelden en een veel betere beeldkwaliteit dan de huidige televisie over kabel, satelliet of KPN en digitenne.
HDTV is echte 16:9 breedbeeld. maar je moet HDTV niet verwarren met de “digitale televisie” zoals dat door de kabelmaatschappijen en KPN wordt aangeboden.

HDTV is een televisietechniek die geavancerder is dan de bestaande analogesystemen PAL, NTSC en SECAM.

HDTV geeft een scherpere beeld door het grotere aantal beeldlijnen die vooral duidelijk te zien is bijPlasma en LCD tv’s. Maar er zijn verschillende tv in omloop die het HD signaal aankunnen namelijk de HD ready tv’s en de Full HD tv’s maar wat is nu het verschil.

Wat zijn de voordelen van High Definition…

 • Veel betere beeldkwaliteit
 • Ongelooflijk volle kleuren
 • Fantastisch scherp beeld
 • Adembenemende details
 • Uitzendingen in breedbeeldformaat
 • 5.1 Dolby® Digital-geluid (regiogebonden)

HD Ready

HD ready TV’s zijn tv’s die een HD signaal wel kunnen “verwerken” maar niet op volle sterkte, dit komt door het aantal beeldlijnen. Deze tv is dus geschikt om HDTV signaal weer te geven zoals 1080i of 720P. Maar omdat een HD Ready scherm maximale beeldlijnen heeft van 1280 x 720p wordt er ook gesproken over 720p toestellen.

FULL HD

Het beste beeld zijn tv’s met een Full HD scherm, dit zijn televisies met kwalitatief het hoogst beschikbare videosignaal. Deze tv’s zijn opgebouwd uit 1080 lijnen en 1920 beeldpunten per lijn. Maar er is wel een verschil, zo heb je de 1080p en 1080i schermen.

Het verschil zit in de “p” wat de afkorting is voor ‘progressive scan’. De Nederlandse vertaling hiervoor is ‘volledige beeldtechniek’ wat inhoudt dat per beeldwissel alle lijnen van het scherm benut worden, en er een optimale gebruik wordt gemaakt van de pixels. 1080p wordt door de leveranciers van HDTV’s ook wel “Full High Definition”, “Full-HD” of “True High Definition” genoemd.

De tegenhanger van ‘progressive scan’ is ‘interlaced’ (of halve beeldtechniek). Bij een ‘interlaced’ videosignaal wordt per beeldwissel slechts de helft van de beeldlijnen om en om benut. Progressive scan neemt 2x meer bandbreedte in dan interlaced.

Het verschil zit hem dus in de beeldlijnen en beeldpunten, om aan te geven wat het verschil is heb ik het een en ander op een rij gezet….

 • DV en VGA formaat heeft 720 beeldlijnen bij 480 beeldpunten
 • “Normale” tv (analoog of digitaal) heeft 768 beeldlijnen bij 576 beeldpunten (PAL),
 • XGA formaat heeft 1024 beeldlijnen bij 768 beeldpunten
 • HD Ready tv heeft 1280 beeldlijnen bij 720 beeldpunten (720p)
 • Full-HD tv heeft 1920 beeldlijnen bij 1080 beeldpunten (1080p)

Een echte Full-HD uitzending is er nog niet wel

Op dit moment wordt er via de kabel nog maar een paar zenders in HDTV doorgegeven. Bij de meeste grote kabelmaatschappijen zijn zenders als Discovery HD, National Geographic HD, Brava TV en History Channel HD beschikbaar in speciale pakketten. Ook kan je, weer met een extra abonnement, Film1 en/of Sport1 bekijken in een  HD-versie en dit jaar wil de publieke omroep beginnen met de uitzending  in HD op alle 3 netten, het zal wel een beperkt aantal programma’s zijn.

In de zomer van 2008 warenn de publieke omroep al begonnen met een test in HD, zo werd het EK in HD formaat uitgezonden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s