MacBook Air de ‘dunste notebook’ ter wereld


Gisteren was het weer zover Apple’s hoogte baas Steve Jobs opende traditie getrouw de Macworld in San Francisco en net als vorig jaar (o.a. de itroductie van de iPhone) wist hij ook dit keer de wereld te verblijden met de aankondiging van een viertal nieuwe, vernieuwde en vernieuwende zaken.

Het volgende is nieuw, verbeterd of vernieuwd……

1. Time Capsule,

time capsule

Time Capsule is een Airport Extreme met ingebouwde harddisk om met Time Machine backups mee te maken. Er zijn 2 versies namelijk een 500 GB voor $299, 1 TB voor $499.
Harddisk is server-grade, dus is gemaakt om lang aan te blijven staan.

2. Nieuwe software voor de iPhone en de iPod Touch

iphone touch update

Er zijn inmiddels 4 miljoen iPhones verkocht, dat is 20.000 per dag, in de eerste 90 dagen heeft iPhone 19,5% van de smartphone-markt veroverd (2e na RIM, de maker van Blackberry), de Software Developers Kit voor de iPhone komt in februari uit maar er is wel nieuw software uitgebracht.

iPhone krijgt webclips, kaarten met locatie, aan te passen homescreen, groeps-sms hoofdstukken in video, ondertitels en songteksten, dit is allemaal verpakt in Firmware 1.1.3.

Ook zijn er 5 nieuwe applicaties voor de iPod touch namelijk
– Mail
– Kaarten
– Beurskoersen
– Notities
– Weer

Koop je nu een touch dan zit dit er in, heb je er al een dan kan je dit kopen voor $ 20,-

3. iTunes en Apple tv

itunes

Er is met kerst een nieuw record gebroken, er waren toen 20.000.000 (lees 20 miljoen) liedjes via iTunes verkocht op 1 dag. Ook zijn er inmiddels 125 miljoen films verkocht dit was minder dan verwacht maar altijd meer dan de concurrentie.

Maar wat nieuw is dat je ook via itunes films kan huren, via iTunes Movies Rentals waar alle grote studios aan mee doen, bevindt zich meer dan 1000 films. Nieuwe films zijn beschikbaar 30 dagen na uitkomen op DVD.
Recente titels zijn te huur ‘op DVD kwaliteit’ voor $2.99, ouder werk voor $3.99. Binnen 24 uur na betaling moet de titel zijn gedownload – je mag deze dan nog 30 dagen bekijken. Daarnaast zijn sommige titels ook in High Definition met Dolby 5.1 beschikbaar voor $4.99. Speciaal voor de films is iTunes opgewaardeerd naar rugnummer 7.6.

Om al dat moois soepel in de huiskamer te kunnen bekijken, heeft Apple bovendien de Apple TV bijgewerkt. Het tot nu toe wat kwijnende apparaat is voorzien van een fikse software update, waarmee gebruikers nu zonder tussenkomst van een computer muziek en films kunnen kopen en huren. De update is gratis voor huidige bezitters van de Apple TV. Ook voor nieuwe gegadigden is er een plezant bericht: de voordeligste uitvoering gaat 70 dollar in prijs omlaag en kost nu nog maar $229,-. (In de Nederlandse Applestore mag er merkwaardig genoeg nog steeds €299,- voor worden neergeteld).
En dan de grootste en nieuwste telg in de MacBook reeks.

4. MacBook Air de ‘dunste notebook’ ter wereld

macbook air

Steve Jobs introduceerde op de MacWorld-beurs in San Francisco dinsdag de langverwachte hyperdunne subnotebook. Deze ‘MacBook Air’ die nog geen 2 cm dik en een gewicht van 1,3 kilogram zou dus de ’s werelds slankste laptop zijn.
Deze notebook heeft een hart van of een 1.6 of 1.8 GHz Core 2 Duo-processor, het scherm is een 13,3-inch LED-beeldscherm. Om het eenen ander op te slaan en uiteraard Mac OSX Leopard op e Mac te kunnen zetten is deze uitgevoerd met een 1,8 inch 80 GB-HD.

Ook is het mogelijk om een duurdere 64 SSD Flash-‘harddisk’ er in te zetten, een nadeel is dat er geen optische drives in zitten zoals een DVD speler/brander maar kan er wel bij gekocht worden, hierdoor zal de nieuwe laptop nagenoeg uitsluitend te gebruiken zijn om via draadloze netwerkverbindingen, als een 802.11n Airport- en Bluetooth 2.1-hardware die ingebouwd is, te kunnen werken.
Met een standaardgeheugen van 2 GB RAM en harddisk gaat de computer € 1.699 kosten. De 1.8 GHz-uitvoering met SSD-drive kost € 2.868.

De portable is verder uitgerust met een multi-touch trackpad, Mac OS X ‘Leopard’ 10.5, een verlicht ‘backlit’ toetsenbord en een ingebouwde iSight-camera. Een ingebouwde optische (cd/dvd)-drive ontbreekt, evenals Ethernet- en FireWire-aansluitingen. Als accessoires zijn onder meer een externe cd/dvd-brander met USB-aansluiting (€ 89) en een USB-naar-Ethernet-adapter (€ 29) verkrijgbaar. De vast ingebouwde accu zou het na een laadsessie zo’n vijf uur volhouden. (Volgens eerste impressies kan de gebruiker overigens noch de batterij, noch het geheugen, noch de harddisk in de MacBook Air vervangen.) Via een zogeheten ‘Remote Disk’-functie kan de subnotebook volgens Apple draadloos de optische drives van naburige Macs of pc’s ‘lenen’ voor het installeren van cd-software.

Apple heeft tevens maatregelen genomen om de recyclebaarheid van de nieuwe hardware te verhogen. In de MacBook Air zouden geen arsenicum of kwik- en broomhoudende stoffen meer zijn verwerkt. Ook de verpakking en de behuizing (van aluminium) zijn volgens Steve Jobs beter te recyclen.

Wil je de MacBook kopen kijk dan hier….

2 gedachtes over “MacBook Air de ‘dunste notebook’ ter wereld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s