Friesland loopt leeg


Mijn beden worden gehoord (figurlijk dan) Friesland loopt leeg, vooral noord Friesland dreigt leegstand. De verpaupering en leegstand nemen zodanig toe dat er spookdorpen kunnen ontstaan als men niet ingrijpt.

Ik zeg lekker laten zo zijn we ook af van die Friezen en als dit zo doorgaat zijn we hopelijk ook af van heerenveen.

Rein Hagenaars van Wonen Noordwest Friesland pleit voor een masterplan voor de streek waarbij problemen als armoede, drugs- en drankgebruik onder jongeren, afname van de bevolking, maar ook de verzilting van het landbouwgebied bij de kop worden gepakt. ,,Het is pompen of verzuipen.”

Als je mij vraagt pompen hoeft niet gewoon laten verzuipen scheelt weer.

Het is al een tijd aan de gang, volgens Hagenaars is dit te zien aan de langere leegstand van de huurwoningen en dedaling van de reacties op vrijkomende huizen.

De inwonersaantal in de gemeenten Ferwerderadiel, Het Bildt, Menaldumadeel en Franekeradeel daalde afgelopen jaar met ongeveer vijfhonderd personen.

In verschillende dorpen verkrotten panden en nieuwbouwlocaties blijven leeg, zoals in Tzummarum.

Hagenaars en wethouder Lieuwe Miedema van Franeker willen een groot maatschappelijk debat waar ,,met moed en lef” plannen moeten worden gesmeed die de problemen integraal aanpakken. ,,Ik denk bijvoorbeeld aan het graven van een meer als manier om met bodemdaling en verzilting om te gaan.”

De directeur hekelt de eenzijdige focus van ‘Den Haag’ op de veertig probleemwijken die prachtwijken moeten worden met heel veel geld. Noord-Friesland zou juist goed geholpen zijn met Haagse subsidies om leegkomende huizen juist te slopen. ,,Daar kan natuur of een ander duurzaam gebruik voor terugkomen.”

Is Den Haag toch ergens goed voor, de subsiediekraag naar Friesland dicht draaien besteden aan andere dingen die wel nuttig zijn.

De Friezen hebben zich nooit Nederlander gevoelt willen altijd afhankelijk zijn van Nederland en nu bij dat zelfde Nederland aankloppen om iets te doen aan de stroom wakkere mensen die Friesland ontvluchten.

Weinig werk, weinig te doen (wat helemaal niks) en Leeuwarden is een hoofdstad waar alleen op zondag druk is tijdens de mis.

2 gedachtes over “Friesland loopt leeg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s