Windows, Linux of Mac OSX


Je kent ze vast wel die Windows haters, Apple Haters en de freaks die zweren bij Linux maar wat zijn de voordelen en nadelen van de verschillende Operating Systems.

Maar eerst een korte intro van de drie spelers in de wereld van computers die voor de consument begon in 1984 toen door Steve Jobs, Ronald Wayne en Steve Wozniak de eerste Macintosh werd geïntroduceerd. Tot dan waren er alleen computers op de markt die je met codes iets kon laten doen maar met de komst van de Mac in 1984 werd de intrede gedaan van de alom bekende grafische gebruikersinterface zoals die nu bekend staat als Mac OS en waar Microsoft een gelijksoortig interface introducerde in 1995 (Windows 95).

En de rest is geschiedenis.

De introductie van de Macintosch in 1984.

Windows 1.0 reclamefilm

Maar wat zijn nu de verschillen tussen de 3 belangrijkste spelers in de PC wereld, dit zijn..

 • Microsoft (Windows 95, 98, 98 ME, 2000, XP, Vista)
 • Apple (Mac OS en de laatste model is Mac OSX 10.5 Leopard release 10-2007)
 • Linux (Ubuntu, Redhat, Suse, Kubuntu enz.)

En zullen ongetwijfeld meer OS-en zijn maar die zijn niet benoemens waardig.

Microsoft

windows vistaHet bedrijf werd opgericht in 1975 door 2 schoolvrienden Bill Gates en Paul Allen. Het eerste product was een BASIC-interpreter voor meerdere computers waaronder de MITS Altair 8800, Vic20 en Commodore 64.
Microsoft kwam pas echt in een stroomversnelling toen ze van IBM de opdracht kregen een besturingssysteem te schrijven voor de IBM-PC in 1980.
Microsoft had geen besturingsysteem in huis en besloot daarom QDOS te kopen voor de ronde som van $50.000,- van een klein bedrijfje in de buurt. QDOS werd omgedoopt tot MS-DOS en vervolgens aan IBM in licentie gegeven.
Microsoft begon in 1981 met de ontwikkeling van een Grafische gebruikersomgeving voor MS-DOS genaamd Interface Manager, welke later de naam Windows zou krijgen. Deze werd, na vele vertragingen, gelanceerd in 1985 als Windows 1.0. Enkele jaren later begon Microsoft samen met IBM aan de ontwikkeling van een volledig nieuw besturingssysteem, genaamd OS/2. Na een conflict gingen de twee bedrijven hun eigen gang. Microsoft ontwikkelde Windows verder en IBM bracht OS/2 Warp uit. Microsoft’s product raakte geleidelijk aan populairder dan IBM’s OS/2. Het grote succes volgde uiteindelijk met Windows 95 en de Office reeks van kantoor-applicatiesoftware.
Microsoft heeft een sterke invloed gehad op de verspreiding en popularisering van computers en het internet en bezit deze nog steeds. Ook heeft Microsoft een voedingsbodem gecreëerd waarop veel andere bedrijven hun diensten kunnen aanbieden, bijvoorbeeld in de virusbestrijding en beveiliging, maar ook door het maken van uitbreidingen op MS-DOS en Windows.
Er zijn echter ook groeperingen die minder blij zijn met de dominante positie van Gates’ bedrijf. Met name de concurrentie, maar ook de overheden in verband met de grote invloed op de markt door Microsoft. In december 2001 werd Microsoft door de Europese Unie gehoord over mogelijke schending van mededingingsregels en later ook veroordeeld tot het betalen van een boete.
Tegenwoordig neemt de belangstelling voor een andere filosofie in software-ontwikkeling toe: vrije software en open-sourcesoftware, mede als gevolg van het feit dat mensen zich niet aan Microsoft willen binden.

Apple:

Mac OSXApple Inc. is op 1 april 1976 is opgericht door Steve Jobs, Ronald Wayne en Steve Wozniak in Cupertino, Californië. De eerste Macintosh werd in 1984 geïntroduceerd als goedkope opvolger van de Apple Lisa, een computer waarop al een soortgelijke gebruikersinterface als op de Macintosh beschikbaar was en die zijn tijd ver vooruit was, maar vooral door zijn hoge prijs geen succes was.
De naam werd bedacht door Jef Raskin, die zijn favoriete appel vernoemde (de McIntosh). Om problemen met het Amerikaanse audiomerk McIntosh te voorkomen, werd de naam gespeld als Macintosh.

De eerste Apple Macintosh werd in 1984 meteen geleverd met een grafische gebruikersinterface (Mac OS). De ontwikkeling hiervan was in 1979 begonnen onder leiding van Jef Raskin. Steve Jobs bracht later op uitnodiging een bezoek aan het PARC-laboratorium van Xerox, samen met onder anderen Bill Atkinson, en na dit bezoek werden verschillende ideeën van PARC overgenomen. Het Apple-team ontwikkelde echter zelf de overlappende vensters in de interface, de mogelijkheid om iconen te verplaatsen of te verwijderen, en een menubalk die er in elk programma hetzelfde uitzag.

De Macintosh maakte gebruik van de door Douglas Engelbart ontwikkelde muis en hanteerde de metafoor van het bureaublad. Een gebruiker hoefde geen onbegrijpelijke commando’s in te typen. Als hij zijn Macintosh-computer had aangezet, zag hij (op het 9 inch grote scherm) een bureaublad voor zich met iconen van een kastje, blaadjes papier, mappen om ze in te doen, en een prullenmand om ze in weg te gooien.

Linux:

LinuxIn 1984 nam de Amerikaan Richard Stallman het initiatief tot het GNU-project, dat de ontwikkeling behelsde van een compleet, op Unix gelijkend besturingssysteem. Met een groep vrijwilligers, uitmondend in de Free Software Foundation, ging Stallman aan de slag.
Na enkele jaren waren er veel goede en vrije hulp-, ontwikkelings- en toepassingsprogramma’s beschikbaar onder de GNU-vlag. Deze onderdelen van het GNU-project, zoals de macro-verwerker m4, de compiler gcc (voor C en andere programmeertalen) en de teksteditor emacs, werden al snel populair op andere Unix-achtige systemen. Maar de kernel van het nieuwe systeem (die inmiddels bekend staat als de Hurd) was veel moeilijker te ontwerpen dan verwacht, en ontbrak nog.

Linus Torvalds, Fins informaticus, wordt beschouwd als verantwoordelijke voor het ontstaan van de linux kernel
In 1991 wilde de Fin Linus Torvalds, die op de universiteit kennis had gemaakt met Unix, ook een soortgelijk besturingssysteem hebben om thuis te gebruiken, maar omdat de commerciële pakketten te duur waren, was hij genoodzaakt Minix te gebruiken. Al snel voldeed dit besturingssysteem niet meer voor Linus, en besloot hij zijn eigen besturingssysteem te maken, gebaseerd op Unix. Zijn eerste versie was niet echt een bruikbaar besturingssysteem, maar meer een speeltje voor hackers en programmeurs. Al snel werden er andere hackers aangetrokken tot Linus’ project en zo groeide Linux al snel uit tot een volledig productief besturingssysteem.
Linux is in feite niet het volledige besturingssysteem, maar alleen de kernel. De kernel zorgt ervoor dat software en hardware juist samenwerken. Linus heeft alleen de kernel gemaakt en heeft als software bestaande, gratis GNU-software gebruikt. De kernel werd aangepast zodat de GNU-software hierop kon werken. Daarom wordt het besturingssysteem ook wel GNU/Linux genoemd. In de loop der jaren is er echter steeds meer niet-GNU-software bijgekomen (zoals software onder de BSD-licentie) en is volgens sommigen de naam GNU/Linux minder van toepassing dan ze ooit was. Essentiële onderdelen als Bash, glibc, fileutils en gcc zijn echter nog steeds GNU. Het volledige systeem wordt echter in het algemeen kortweg Linux genoemd. Bovendien zijn er systemen (zoals vele embedded systemen) waar bovenop de Linuxkernel geen GNU-tools gebruikt worden, de naam GNU/Linux is dan helemaal niet van toepassing.
In 1992 en 1993 groeide Linux uit tot een volledig functionele kernel, en kreeg het ook steeds meer aandacht. Verschillende bedrijven begonnen eigen distributies te ontwikkelen. In 1994 kwamen de eerste nummers uit van het tijdschrift Linux Journal magazine.
Sinds versie 1.0 van de Linuxkernel in 1994 is uitgekomen, is de kernel sterk verbeterd en stabieler geworden. Ondertussen wordt door vele bedrijven Linux boven Windows verkozen. Met name in de servermarkt heeft Linux een significante positie veroverd[1], maar ook voor embedded toepassingen (zoals in mobiele telefoons) is het populair en vier van de vijf snelste computers ter wereld draaien Linux. Grootste Linux-gebruiker is Google (met meer dan 100.000 servers).

De verschillen zijn eigenlijk niet zo groot alle drie werken met ongeveer dezelfde grafische gebruikersinterface met uiteraard hun eigen style er aan toe gevoegd. De Mac heeft zijn menubalk boven an het beeld staat terwijl Windows en Linux dit onder aan staat, maar de eerste Windows versie (de 1.0 uit 1985) had dit ook boven aan staan.

Het grootste verschil is waarop het gebouwd is, zowel de Mac als Linux is gebouwd op basis van Unix, dit is niet het geval van Windows die op een eigen kernel is gebouwd.

Er zijn dus wel verschillen, maar iedereen is er over eens dat…

 • de PC voor de consument is uitgevonden door Apple,
 • de muis min of meer een Apple product is,
 • Microsoft een heeft sterke invloed gehad op de verspreiding en popularisering van computers en het internet en nog heeft,
 • Grafisch de Mac onovertroffen is
 • Linux heel dicht in de buurt komt van de Mac, en soms beter
 • Mac (nog) virusvrij en spyware vrij is.

Des ondanks zijn PC’s met Windows de meest voorkomende PC op kantoor en thuis, terwijl de Mac al jaren de voorkeur heeft van de grafische ontwerpers en alles wat met grafisch te maken heeft. Zo is Pixar ook een product van Steve Jobs de mede oprichter van Apple.

En Linux??? dit was jaren lang het domein van computerfreaks, maar tegenwoordig aardig aan terein wint.

Ook is er de eeuwige discussie over welke OS het beste is, ik kan iedereen een Apple aanraden puur op gebruikersgemak en het feit dat er nog steeds geen virussen op de Mac aangetroffen zijn die schade kan berokken.

Maar ook ik ben realistisch een gebruiksklare Mac (monitor, systeemkas, toetsenboard en muis) ben je al gauw €1200,- kwijt maar dan heb je ook alles er bij inclusief programma’s voor het bewerken van je eigen films e.d.

De voor en nadelen van de verschillende OS zijn…

Windows:

Voordelen..

 • Bekend bij iedereen
 • Gebruik is makelijk
 • Veel software voor te krijgen

Nadelen..

 • Virussen
 • Spyware
 • stabiliteit
 • bij zware programma’s “vreet” het werkgeheugen
 • wordt “sloom” na verloop van tijd
 • het register
 • het opstarten duur na verloop van tijd erg lang

Apple:

Voordelen..

 • (nog) geen virussen
 • Grafisch zeer hoogstaand
 • gebruiksvriendelijk
 • veel (gratis) programma’s
 • Office pakket ook voor de Mac
 • Zeer stabiel
 • wordt niet sloom na verloop van tijd
 • bij zware programma’s “vreet” het weinig werkgeheugen
 • geen register
 • het installeren is simpel alleen slepen van een icoon naar een map en klaar is het.
 • deinstaleren gewoon slepen naar de prullebak en het ik gedeinstaleerd

Nadelen..

 • Duur (worden wel al goedkoper)

Linux:

Voordelen..

 • Meestal gratis
 • stabiel
 • veel software
 • grafisch hoogstaand
 • heel veel (gratis) software

Nadeel..

 • Onbekend bij het grote publiek

Conclussie:

Geen van de drie is eigenlijk suprieur maar naar mijn mening is de Mac gebruiksvriendelijker en daarom de winnaar. Puur omdat het prettiger werkt vast lopen doet hij maar daar merk je door de indelen van het werkgeheugen weinig van en het punt virussen die bestaan nog niet voor de Mac. Is dan Windows en Linux minder?? nee absoluut niet en vooral Linux vind ik een topper. Maar al moet ik zeggen dat Windows Vista op veel vlakken een directe kopie is van de Mac OSX.

Ubuntu is voor de meesten die niet veel verstand hebben van PC’s een leuke en makkelijke manier om Linux te ontdekken en zeker de moeite waard om eens een keer te downloaden.

Links:

Linux
Windows
Apple
Ubuntu

Bron: Wikipedia

Advertenties

20 gedachtes over “Windows, Linux of Mac OSX

 1. leuke post!

  uiteindelijk is de imac de overwinnaar kan ook niet anders want hij is gwn handig het enige nadeel eraan is dat msn live er niet op draait.

  Booi

  p.s. ik type dit op een mac:P

 2. Andere besturingsystemen zijn niet benoemenswaardig???

  Bepaal jij dat?

  Ik vind de BSD familie met FreeBSD, OpenBSD, NetBSD zeer benoemenswaardig.
  Vergeet ook Solaris niet van Sun.

  Er zijn er natuurlijk nog veel meer maar goed ik zal er geen opsommig van maken ik wilde alleen de meest noemenswaardig nog even noemen waarbij IK niet ga bepalen dat de rest niet benoemenswaardig is.

 3. @ HyperTeHK,
  Vraag aan 10 mensen ergens in een stad op een zaterdagmiddag om eens 3 systemen te noemen.
  Ik bedoel 3 OS dan zal het meest voorkomende zijn Windows en de Mac en ook zal Ubuntu of andere Linux versie worden opgenoemd.

  Tuurlijk zijn er meer OS-en IBM OS is er ook een van, BSD ook maar zijn bij de grote publiek nog niet zo groot.

  En daarbij is het een persoonlijke log van mij en ja dat bepaal ik of ik de andere wel of niet benoemenswaardig is.

  Ben je het er niet mee eens kan voor komen 100 zielen 100 gedachten.

  Wil je iets schrijven over BSD of een andere OS kan ik je een tip geven maak je eigen weblog of mail me en zal het voor jouw publiceren, ben de beroertste niet.

 4. Het allergrootste minpunt van osx vind ik de onmogelijkheid het besturingssysteem en de werkomgeving naar je hand te zetten. In Windows kan dat bijna volledig. IE is wat lastig te verwijderen, maar die is ongebruikt niet op de achtergrond aanwezig. Probeer bijv. maar een van Spotlight af te komen…no way Steve Jobs bepaalt alsof je een onwetende kleuter bent wat je moet gebruiken…
  Doe mij dus maar XP of desnoods Vista, ik kan heel goed zelf bepalen wat ik op de computer wil.

 5. @Dusz, na je hand zetten in welk opzicht.
  En sportight is het zelfde als de zoekfunktie in Vista en deze kan je ook nit verwijderen dus weet niet waar je naar toe wilt.
  IE is heel lastig te verwijderen, safari daarin tegen is slepen naar de prullebak en het is verwijderd.

  En geen een programma die je niet gebruikt is op de achtergrond aanwezig, volgens mij ben jij een Windows gebruiker die niet weet hoe OSX werkt.

  Ik dus wel en OSX kan je helemaal na je hand zetten. Welke programa’s je wilt gebruiken en welke niet. Welke je wilt verwijderen is ook een keus van jouw.

  Ik heb jaren met XP en op het laatst met Vista gewerkt is zal het niet afkraken immers dat is een persoonlijke mening en ik ben een Macfan geworden. Jij werkt het leifst met XP of Vista hou het zo maar ga geen domme dingen roepen als je niet weet waar je het over hebt.

 6. Ik ben het er ook mee eens dat Mac absoluut het beste is voor de doorsnee pc-gebruiker. Mac is gewoon het makkelijkste en je kan er weinig mee fout doen.

  Nu heb ik wel een paar aanmerkingen. Zo zeg je dat bij linux de menubar onderaan staat. Bij linux is er helemaal geen sprake van waar de menubalk staat. Linux heeft geen staandaard desktop-omgeving.
  Ik denk dat het belangrijk om op te merken is dat er een hoop desktop-omgevingen zijn (Gnome, KDE, xfce, …) en windowmanagers (metacity, beryl, compiz, openbox, fluxbox, icewm, …) en dat deze ook distrubutie onafhankelijk zijn! Ik gebruik bijvoorbeeld ubuntu met openbox ipv. de (ubuntu)standaard gnome.

  Het voordeel van linux “veel software”, dat is niet alleen veel software maar vooral “veel GRATIS software”.

  En nog een groot voordeel van linux wat je vergeten bent: Linux is “highly portable”. Wat wil zeggen dat het op bijna elke processor architectuur te draaien valt, van ipod tot sparc.
  Als voorbeeld kan Debian gegeven worden dat draait op: [alpha] [amd64] [arm] [hppa] [i386] [ia64] [mips] [mipsel] [powerpc] [sparc] .
  En er zijn nog veel meer distrubuties die nog andere architecturen ondersteunen.

  Er zijn natuurlijk nog voordelen, maar deze zijn in mijn ogen toch te belangrijkste.

  Voor de rest een heel mooi artikel dat een prachtig beeld geeft van de beschikbare besturingssystemen.

 7. Ah ja, nog een kleine opmerking op je conclusie.

  “al moet ik zeggendat Windows Vista op heel veel vlakken een directe kopie is van de Mac OSX.”

  En Mac OSX is op vele vlakken een kopie van …
  *Time machine, oh revolutionair! Het wordt wel al jaren op BSD gebruikt.
  *Workspaces, geniaal! Hmm ik gebruik dat precies al een aantal jaar, op linux welliswaar.

  Je lijkt me niet echt objectief in deze tekst.

  Ik heb niets tegen dat kopieren, goede ideeen moeten gebruikt worden, dat is toch de bedoeling.
  Apple is niet direct een goede ontwikkelaar, het is vooral een goede verpakker en verkoper.

 8. Ik ben het met jouw eens dat ook Apple wel eens wat jat van een ander doet Linux ook, en in welke industrie gebeurt dat niet.

  Timemachine is een slecht voorbeeld van jouw, aangezien Windows ook al eerder (in Vista) een gelijksoortig iets heeft en aangezien Vista er eerder was dan Mac OSX 10.5 kan je hier niet over spreken.

  En zoals ik ook al in de tekst schreef ben ik absoluut geen Windows hater ook geen Macfreak en idem met Linux. Ben een heel tevreden Mac gebruiker en deel mijn ervaringen op mijn weblog.

  Jouw vorige bericht vindt ik wel interresant, maar voor de gemiddelde gebruiker weet ik het niet.

  Denk dat je met me eens ben dat ik het hier bij gelaten heb aangezien de meesten toch een Windows gebruiker is immers wat een boer niet ken eet hij ook niet.

  Maar Apple is zeker een goede ontwikkelaar, maar Windows ook en Linux door hun vele ontwikkelaars mag je absoluut niet onderschatten.

  Kijk ik naar Ubuntu i.c.m. Berryl geweldig, daar kan Apple iets van leren maar wil de gemiddelde gebruiker dit ook?????

  Maar terug komen op de Vista/Mac punt je moet iets niet als nieuw en vernieuwend verkopen als het al langer bestaat.
  Dat je Vista wil verkopen met een WOW gevoel sla je de plank mis immers het is een copie en niet verbetert maar ook nog slecht ook.

  Een voorbeeld…..
  Windows Mail lijkt heel veel op Mail op de Mac
  Gadgets is gewoon Widget op de Mac
  Windows Live in je start menu is hetzelfde als Spotlight op de Mac.

  Om maar een paar dingen te noemen, het maakt allemaal niet uit maar verkoop het dan niet als iets geweldig iets nieuws als het al 5 jaar bestaat op de Mac.

  Timemachine is ook niet aangekondigd als iets nieuws, ja iets nieuws in een Mac omgeving meer niet. In dat opzicht hebben ze gelijk, maar niet iets nieuws in de wereld van de besturingssystemen.

  Spaces idem, nieuw voor de Mac meer niet.

  Nogmaals geen enkele OS is suprieur of beter dan kan gewoon niet maar de Mac is voor het grote publiek wel het meest gebruiksvriendelijk en zolang er geen pc’s worden verkocht in de winkels waar Linux op zit zal dit ook niet veranderen.

  Een ander voorbeeld is Firefox, heerlijk om te gebruiken en is beter danb IE en Safari. Gebruik het al vanaf ik het kan gebruiken op een Windows machine en nu op mijn Mac.
  Is eigenlijk een Linux browser volgens mij..

 9. Uiteindelijk ben ik het heel erg met je eens hoor ;).

  Ik heb trouwens onlangs het filmpje op de apple site over iLife gezien. En ik vind dat echt fantastisch, simpel intuitief en je kan er meteen heel veel mee. Ik zou het iedereen aanraden (iLife en mac os) die niet van plan is zijn systeem te begrijpen en alles eruit wil halen wat er uit te halen valt. Daar blijft natuurlijk linux de koploper in, BSD is in theorie daar nog beter in maar heeft te weinig software.

  Windows is oke. Maar is eigenlijk voor de gewone gebruiker van tegenwoordig (nu heeft iedereen een pc) nog te moeilijk. Als ik pc’s zie van mensen die hun windows pc niet bewust onderhouden dan zijn die meestal echt een stort. Die mensen denken dan ook dat hun pc oud en versleten is terwijl die wel dubbel zo sterk is maar niet eens de helft zo snel is dan de mijne.
  Ik denk dat op dat vlak apple pc’s beter presteren.
  Terwijl windows wel uitstekend werkt voor gamers en mensen die zich een beetje bewust zijn van waar hun pc mee bezig is.

 10. ik ben docent informatica sinds 1985…

  mijn ervaring/conclusie : ELK besturingssysteem heeft zijn doelgroep…

  voor alle duidelijkheid ik heb 3 OS’s in gebruik :
  MS Windows (zowel XP als Vista) / Linux Ubuntu / Apple Mac OS X (iMac)
  en binnenkort ga ik Sun Opensolaris eens uitproberen….

 11. Dit artikel draait alles om. Het valt op dat de schrijver gebruik maakt van een Macintosh, laat mij even de juiste voor en nadelen van de besturingsystemen opnoemen (van linux maak ik geen gebruik)

  Windows

  * Bekend bij iedereen
  * Gebruik is makelijk
  * Veel software voor te krijgen
  * Word zeer goedkoop verkocht
  * Staat aan kop op het gebied van games
  * Staat aan kop op het gebied van bescherming tegen virussen, hackers, spyware etc.
  * Meest gebruiksvriendelijke besturingsysteem

  Nadelen:

  Nadelen..

  * Virussen (Nog maar 5% op 100% kans, als je toch een anti-virus hebt en firewall aan)
  * Spyware (hetzelfde als hierboven)
  * stabiliteit (voorbeeld: Windows geeft bij mij geen kernel error bij het installeren van XP Of 7 of Vista of… Bij mij deed mijn Mac het wel!)
  * bij zware programma’s “vreet” het werkgeheugen (koop een grotere ram kaart, een Mac kost niet voor niets zoveel)
  * wordt “sloom” na verloop van tijd (als je toch je harde schijf aan het volproppen bent, hetzelfde bij Linux en Mac)
  * het register (Wat is hier mis mee? Het houd codes en andere gegevens bij in je eigen voordeel)
  * het opstarten duur na verloop van tijd erg lang (Dit hangt af van welk bedrijf de PC is. Mijn PC start in iedergeval toch sneller op als mijn Mac, en ik heb 1 TB en die Mac 30 GB)

  Apple:

  Voordelen..

  * (nog) geen virussen (JAWEL! Zoek het Safari lek bv. maar eens op, 1 website bezoeken, en je mag je harde schijf formatteren. Onder druk van Microsoft is de Safari voor Windows hiervan herstelt, maar Apple weigert zijn Safari te herstellen)
  * Grafisch zeer hoogstaand (Het is vooral gemaakt om er grafisch mee te werken, Photoshop, After Effects, Dreamweaver en ga zo maar door bestaat ook voor Windows, het is dus niet “Beter” als Windows)
  * gebruiksvriendelijk (Vind ik toch niet, toen ik internet aansloot op mijn Mac kreeg ik dit: “steek de Lan er nog niet in, steek de Lan erin, steek de Lan er nog niet in. Zo wisselde het altijd. En in plaats van een error code om te weten wat er mis gaat als er een programma crasht, verdwijnt het gewoon op een Mac, en weet je geen oorzaak, en dan kun je dus ook niks herstellen.)
  * veel (gratis) programma’s (Integendeel! Software op een Mac is bijna nooit gratis en loopt gemakkelijk voor iets simpel tot 500+$ op. (dus zowat 450 euro) Ook is er veel te weinig software beschikbaar voor een Mac, meestal hoor je in een vriendenkring van “Hey ik heb iets nieuw!” “werkt het ook voor Mac?” “nee..”)
  * Office pakket ook voor de Mac (Gemaakt door Microsoft (Windows dus). Dat het hier bij voordelen staat bewijst al dat er teveel programma’s zijn voor Windows om daar op te noemen)
  * Zeer stabiel (Inderdaad, geen errors, geen blue screens, maar hij valt gewoon uit!)
  * wordt niet sloom na verloop van tijd (als je toch extra harde schijven blijft kopen)
  * bij zware programma’s “vreet” het weinig werkgeheugen (er bestaan ook maar weinig programma’s voor een Mac, dus we zullen het nooit weten)
  * geen register (Spijtig genoeg niet, en dat is ook een reden waarom ze weinig programma’s releasen voor een Mac. Dat het programma legaal is kan niet meer aangetoond worden aangezien dit er niet meer is)
  * het installeren is simpel alleen slepen van een icoon naar een map en klaar is het. (Tot dat je het opstart, dan mag je alles configureren. Bij Windows: Next, Next, Next, Next, Finish en voila!)
  * deinstaleren gewoon slepen naar de prullebak en het ik gedeinstaleerd (Tja, dat is het voordeel, maar nadeel is dat er veel minder programma’s bestaan voor een Mac)

  Nadelen..

  * Duur (worden wel al goedkoper <== Huh? De 64-bits kernel gaat binnenkort naar 128-bit kernel en hij word plots goedkoper? LOL)
  * Je kunt van de prijs van een computer 6 laptops van Microsoft kopen
  * Er werken schandalig weinig programma's op
  * Voor een paar nieuwe kleine dingetjes word er al een upgrade uitgegeven, die weeral geld gaat kosten en waar de processor misschien weer te laag voor is. Dus, weer 3.000€ uitgeven aan een nieuwe computer
  * Het sociale leven gaat eronder lijden, want MSN gaat misschien binnenkort ook niet meer voor Mac werken
  * compatibiliteit gaat erop achteruit met Websites, aangezien de html kernel weinig up-to-date is ,en deze pas word geupdated na een nieuwe upgrade.
  * Er zijn gevaarlijke virussen waar nooit iets tegen te doen valt
  * Er zijn geen anti-virussen beschikbaar
  * Hij zorgt voor hoge elecktriciteits rekeningen
  * Bij afmelden of afsluiten moet je eerst alle programma's afsluiten, want anders weigert hij af te sluiten of af te melden

  En zo kan ik door gaan… Heeft u nog zin om deze "aanrader" van een klein bedrijfje dat 3.000€ vraagt te kopen?

  • Er zijn geen virussen voor een Mac die zul je niet vinden het is dus duidelijk dat jij geen enkele ervaring hebt met en ben bang ook niet weet dat een lek geen virus is. Er zijn wel 2 trojans gevonden maar dat is ook geen virus aangezien dat je dit zelf installeer. Formateren van de schijf hoeft nooit aangezien je nooit iets onder een rootacount installeer (zoek maar op).

   Even reageren op je voor en nadelen…

   Windows

   * Bekend bij iedereen Dat zeg ik ook al
   * Gebruik is makelijk Niet in vergelijking met een Apple
   * Veel software voor te krijgen Voor ieder Windowssoftware is een Mac versie meer software klopt meer van het zelfde
   * Word zeer goedkoop verkocht Koppelverkoop je kan nog steeds geen pc kopen zonder besturingssysteem
   * Staat aan kop op het gebied van games Zal ik geloof direct, ik heb een PS3
   * Staat aan kop op het gebied van bescherming tegen virussen, hackers, spyware etc. Is ook logisch staat aan kop op het gebied van virussen, hackers, spyware, ect.
   * Meest gebruiksvriendelijke besturingsysteem Niet in vergelijking met OSX

   Nadelen:

   Nadelen..

   * Virussen (Nog maar 5% op 100% kans, als je toch een anti-virus hebt en firewall aan) OSX 0% kans
   * Spyware (hetzelfde als hierboven) OSX 0% kans
   * stabiliteit (voorbeeld: Windows geeft bij mij geen kernel error bij het installeren van XP Of 7 of Vista of… Bij mij deed mijn Mac het wel!) BSOD komt je bekent voor??? en een panic kernel heb ik nog nooit gehad een BSOD zo vaak
   * bij zware programma’s “vreet” het werkgeheugen (koop een grotere ram kaart, een Mac kost niet voor niets zoveel) Heb maar 512Kb en CS4 loopt zonder problemen zie ik een Windows PC niet nadoen
   * wordt “sloom” na verloop van tijd (als je toch je harde schijf aan het volproppen bent, hetzelfde bij Linux en Mac) Nee een Linux of Mac wordt minder snel maar traag zoals WIndows nooit
   * het register (Wat is hier mis mee? Het houd codes en andere gegevens bij in je eigen voordeel) Het register is een groot nadeel onthoud alles onstaan gaten en blijft rotzooi achter, zonder kennis valt dit niet te verwijderen.
   * het opstarten duur na verloop van tijd erg lang (Dit hangt af van welk bedrijf de PC is. Mijn PC start in iedergeval toch sneller op als mijn Mac, en ik heb 1 TB en die Mac 30 GB) Opstarten heeft geen moer te maken met de grote van de harde schijf en er is nog geen enkele standaard Windows pc die net zo snel is als mijn standaard MacBook Pro

   En dan de onzin die jij verkondigd over Apple…

   Voordelen..

   * (nog) geen virussen (JAWEL! Zoek het Safari lek bv. maar eens op, 1 website bezoeken, en je mag je harde schijf formatteren. Onder druk van Microsoft is de Safari voor Windows hiervan herstelt, maar Apple weigert zijn Safari te herstellen) Een lek is geen virus, de rest is weer onzin
   * Grafisch zeer hoogstaand (Het is vooral gemaakt om er grafisch mee te werken, Photoshop, After Effects, Dreamweaver en ga zo maar door bestaat ook voor Windows, het is dus niet “Beter” als Windows) Heb ik ook niet gezegd lezen is ook een vak het is een voordeel
   * gebruiksvriendelijk (Vind ik toch niet, toen ik internet aansloot op mijn Mac kreeg ik dit: “steek de Lan er nog niet in, steek de Lan erin, steek de Lan er nog niet in. Zo wisselde het altijd. En in plaats van een error code om te weten wat er mis gaat als er een programma crasht, verdwijnt het gewoon op een Mac, en weet je geen oorzaak, en dan kun je dus ook niks herstellen.)Heb op Vist en W7 geprobeert in te loggen op een verborgen netwerk was niet te doen en de rest wil ik het niet eens over hebben
   * veel (gratis) programma’s (Integendeel! Software op een Mac is bijna nooit gratis en loopt gemakkelijk voor iets simpel tot 500+$ op. (dus zowat 450 euro) Ook is er veel te weinig software beschikbaar voor een Mac, meestal hoor je in een vriendenkring van “Hey ik heb iets nieuw!” “werkt het ook voor Mac?” “nee..”) Google eens er is enorm veel software voor de Mac gratis neem eens de moeite om iet goed te onderbouwen.
   * Office pakket ook voor de Mac (Gemaakt door Microsoft (Windows dus). Dat het hier bij voordelen staat bewijst al dat er teveel programma’s zijn voor Windows om daar op te noemen) Het laatste is weer omgeven van onzin zoals de rest veel van hetzelfde is niet meer software.
   * Zeer stabiel (Inderdaad, geen errors, geen blue screens, maar hij valt gewoon uit!) weer een onzin opmerking er zijn in verhouding meer problemen met Windows dan met de Mac
   * wordt niet sloom na verloop van tijd (als je toch extra harde schijven blijft kopen) Sloom worden heeft niks te maken met de grote van je harde schijf
   * bij zware programma’s “vreet” het weinig werkgeheugen (er bestaan ook maar weinig programma’s voor een Mac, dus we zullen het nooit weten) Weer een onzin opmerking van iemand die geen ervaring heeft met de Mac al zegt hij van wel CS4, Pro Logic, Final Cut Pro om maar een paar te noemen zijn professionele programma’s die heel zwaar zijn.
   * geen register (Spijtig genoeg niet, en dat is ook een reden waarom ze weinig programma’s releasen voor een Mac. Dat het programma legaal is kan niet meer aangetoond worden aangezien dit er niet meer is) Wat een onzin weer heb je uberhaubt verstand van computers????
   * het installeren is simpel alleen slepen van een icoon naar een map en klaar is het. (Tot dat je het opstart, dan mag je alles configureren. Bij Windows: Next, Next, Next, Next, Finish en voila!) ??????????????????? 14 jaar schat ik alleen onzin
   * deinstaleren gewoon slepen naar de prullebak en het ik gedeinstaleerd (Tja, dat is het voordeel, maar nadeel is dat er veel minder programma’s bestaan voor een Mac) Moet ik hier nog op reageren?????????

   Nadelen..

   * Duur (worden wel al goedkoper <== Huh? De 64-bits kernel gaat binnenkort naar 128-bit kernel en hij word plots goedkoper? LOL) Wat heeft de kernel te maken met de prijs??????
   * Je kunt van de prijs van een computer 6 laptops van Microsoft kopen Geef maar eens een voorbeeld van 6 laptops die samen net zo duur zijn als een MacBook (de witte), weer vol onzin.
   * Er werken schandalig weinig programma’s op Geen enkele ervaring dus onkundige opmerking niet onderbouwt.
   * Voor een paar nieuwe kleine dingetjes word er al een upgrade uitgegeven, die weeral geld gaat kosten en waar de processor misschien weer te laag voor is. Dus, weer 3.000€ uitgeven aan een nieuwe computer ????????? Waar heb je het over Mac Mini kost niet eens €800,- wat een dramaopmerkingen onderbouw eens iets.
   * Het sociale leven gaat eronder lijden, want MSN gaat misschien binnenkort ook niet meer voor Mac werken Kom op ben jij nu echt zo dom??
   * compatibiliteit gaat erop achteruit met Websites, aangezien de html kernel weinig up-to-date is ,en deze pas word geupdated na een nieuwe upgrade. Pfffff reageren is onmogelijk wat een achterlijke mongool
   * Er zijn gevaarlijke virussen waar nooit iets tegen te doen valt ER ZIJN GEEN VIRUSSEN VOOR DE MAC
   * Er zijn geen anti-virussen beschikbaar Randdebiel google even
   * Hij zorgt voor hoge elecktriciteits rekeningen ????????? jij spoort echt niet
   * Bij afmelden of afsluiten moet je eerst alle programma’s afsluiten, want anders weigert hij af te sluiten of af te melden Bij Windows ook

   En zo kan ik door gaan… Heeft u nog zin om deze “aanrader” van een klein bedrijfje dat 3.000€ vraagt te kopen?
   Dit artikel draait alles om. Het valt op dat de schrijver gebruik maakt van een Macintosh, laat mij even de juiste voor en nadelen van de besturingsystemen opnoemen (van linux maak ik geen gebruik)

   Het valt dus op dat jij geen verstand heb van computers gooit termen in de lucht waar jij eens iets over gehoord heb meer niet weet wat het is, een gevalletje de klok willen luiden maar niet weten waar de klepel hangt. Een hoop onzin wordt er vertelt zonder op maar een onderbouwing.

   Kom eens terug als je je eens verdiept in de materie

 12. Pingback: 2010 in review « Vrienden blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s