Ubuntu op Dell


UbuntuDe tijd dat je bij een nieuwe computer of Windows of Macintosh voor geinstalleerd was is over. Dell is als eerste grote compterfabrikant overgestapt om een aantal modellen geen Windows maar Linux te installeren. Dell zal eind deze maand twee desktopmodellen en een laptopserie op de markt brengen waarop Ubuntu 7.04 is geïnstalleerd. Dit zegt DesktopLinux uit bronnen binnen Dell te hebben vernomen.

Officieel heeft de computerleverancier nog niets bekend gemaakt, maar Dell zou Ubuntu op drie verschillende basissystemen als alternatief naast Windows Vista of XP willen aanbieden.

Volgens Desktoplinux zullen de volgende opties aangeboden worden namelijk…

Een ‘Essential Dimension’ desktopsysteem zijn, met als basis 512MB werkgeheugen, 160GB sata harde schijf, een geïntegreerde nVidia GeForce 6150 LE videokaart, en naar keuze een AMD Sempron 3400+ of een 2,8GHz Celeron D van Intel.

Een tweede desktopserie die optioneel met Ubuntu geleverd zou gaan worden zijn de XPS-modellen. Het instapmodel bestaat uit een Intel 1,8GHz Core 2 Duo, 1GB geheugen, een 250GB sata-harddisk en een 256MB nVidia Geforce 7300LE TurboCache grafische kaart.

LinuxOok is er sprake van een aantal Inspiron notebooks met Linux maar de exacte configuratiegegevens ontbreken nog.

Maar wat is Linux hoor ik nu mensen denken, ik zal een korte beschrijving geven over Linux.

Linux is een besturingssysteem die je in plaats van of naast bijvoorbeeld Windows 95/NT, MacOS of DOS kunt laten draaien. Linux is de algemeen gebruikte naam van een familie op Unix geënte besturingssystemen. Linux is vrije software en wordt onder de GPL verspreid: alle onderliggende broncode is door het publiek vrij te verkrijgen, vrij gebruiken, wijzigen, kopiëren en verspreiden. Dergelijke systemen, Linuxdistributies, zijn zowel gratis te verkrijgen als bij meerdere bedrijven te koop, dat laatste vaak met extra’s zoals ondersteuning, handleidingen en extra (soms “niet-vrije”) software.
In 1991 wilde de Fin Linus Torvalds, die op de universiteit kennis had gemaakt met Unix, ook een soortgelijk besturingssysteem hebben om thuis te gebruiken, maar omdat de commerciële pakketten te duur waren, was hij genoodzaakt Minix te gebruiken. Al snel voldeed dit besturingssysteem niet meer voor Linus, en besloot hij zijn eigen besturingssysteem te maken, gebaseerd op Unix. Zijn eerste versie was niet echt een bruikbaar besturingssysteem, maar meer een speeltje voor hackers en programmeurs. Al snel werden er andere hackers aangetrokken tot Linus’ project en zo groeide Linux al snel uit tot een volledig productief besturingssysteem.

Logo UbuntuEnkele distributeurs van Linux zijn Arch Linux, Debian, Fedora Core, Gentoo Linux, PCLinuxOS en de meer bekende zijn Red Hat Linux, SUSE Linux en uiteraard Ubuntu. Red Hat en SUSE moet je kopen ennu zul je denkenmaar het is toch gratis??? ja dat klopt maar er zijn een aantal distributeurs die een pakket samenstellen met ondersteuning en vele extra’s en dat moet je betalen.

Overigings is Ubuntu gratis en zoals ik al eerder gemeld had is het naast iedere OS te draaien, er was altijd een live cd te krijgen van Ubuntu.

Deze Live-cd kon je in je pc, laptop of mac stoppen en kon je spelen met Linux zoder dat je het geinstalleerd hebt, dit is als het goed is ook het geval bij de nieuwste release namelijk Ubuntu 7.04.

Ik weet dat er mensen zijn die het niet aan durven, is logisch het heeft me ook een behoorlijke tijd gekost om mijn vriendin om te halen om een Mac te kopen. Windows is zo vertrouwd, maar is niet de meerdere zeker niet. Als ik Linux, Mac en Windows Vista vergelijk zijn er weinig verschillen en heeft Windows goed gekopieerd en je weet beter goed gekopieerd dan slecht gejat.

Hier een aantal screenshots van mensen met Ubuntu…..

ubuntu desktop 1

desktop linux

Wil je meer weten zie dan…

Ubuntu officiele site

Ubuntu forum (nederlands)

Ubuntu download

Linux @ Wikipedia

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s