Veronica’s Hall Of Fame deel 1


Queen – A Day At The Races (1976)

Queen was in 1975 definitief doorgebroken met de single ‘Bohemian Rhapsody’ en het album ‘A Night At The Opera’. De verwachtingen voor nieuw werk waren daarna dan ook hooggespannen. Precies een jaar na de release van ‘A Night At The Opera’ kwam de groep met ‘A Day At The Races’ op de proppen, een album dat net als zijn voorganger was genoemd naar een film van The Marx Brothers.

Tijdens de perspresentatie van ‘A Day At The Races’ (die toepasselijk op een renbaan werd gehouden) ontving Queen een gelukstelegram van Groucho Marx, die de groepsleden later dat jaar zouden ontmoeten. Tijdens deze ontmoeting speelde Queen een paar nummers voor Groucho, waarna hij op zijn beurt een paar van zijn nummers voor de bandleden zong.

De titels waren niet de enige overeenkomsten tussen beiden platen. De hoezen waren vrijwel identiek – zowel op ‘A Night At The Opera’ als op ‘A Day At The Races’ stond het bekende Queen-logo prominent op de hoes afgebeeld. Alleen was de hoes van ‘Races’ zwart, terwijl die van ‘Opera’ wit was geweest.

Originele Album Release 

Queen begon in mei 1976 met de opnamen van het album, na een tournee door Japan, de VS en Australië. Tijdens een concert in Groot-Brittannië werd de film Queen At The Rainbow gemaakt, die in maart 1976 in première ging. De opnamesessies werden in september onderbroken voor een spectaculair concert in het Londense Hyde Park, waar 150.000 fans de band gingen bekijken. Queen speelde tijdens die show alvast wat materiaal dat later op ‘A Day At The Races’ zou verschijnen. Een maand later werden de studio-opnamen afgerond, waarna het nieuwe album in december 1976 op de markt verscheen. De grote hit van het album werd de nummer 1-hit ‘Somebody To Love’.

Nederlandse CD release 1986

Gek genoeg waren de recensies van ‘A Day At The Races’ niet al te best. Het werd omschreven als een zwak album, dat grotendeels gevuld was met tweederangs materiaal. “Stroperig en zouteloos, als een bonbon met een te zachte vulling”, zo omschreef een Engelse recensent de plaat kort na de release. Niet iedereen was zo negatief overigens, want de Engelse krant The Times prees het album juist de hemel in. De krant roemde met name de afwisseling in stijlen.

Japanse Mini Vinyl release 2004

Over commercieel succes had Queen in 1977 niet te klagen, maar in Groot-Brittannië ontwikkelde zich een nieuwe muziekstroming waarvan de aanhangers zich afzetten tegen ‘rock-dinosaurussen’ als Queen: de punk. Gek genoeg hielp datzelfde Queen het genre in het zadel, maar dan wel op een onverwachte manier. Eind 1976 was de band namelijk geboekt voor een tv-optreden in een talkshow, maar de groep zegde op het laatste moment af. Als vervangers werden de Sex Pistols gestuurd, die daar de zaak behoorlijk op z’n kop zetten. Het interview dat volgde werd een gedenkwaardig tv-moment, omdat Pistols-voorman Johnny Rotten tot ontsteltenis van de Britten een paar het het “F”-woord gebruikte. De presentator van de show werd ontslagen, de makers van het programma boden hun excuses aan, maar niemand kon de punk meer tegenhouden.

Zelfs Queen niet.

Bron: Radio Veronica

Advertenties

4 gedachtes over “Veronica’s Hall Of Fame deel 1

  1. Ik heb het interview gelezen. Best leuk interview. Ik hoop eerder dat die neiuwe CD een live CD wordt van hun tournee dan dat het een nieuw album wordt. Want zonder Freddie kan Queen geen nieuw materiaal uitbrengen vind ik. Dan moeten ze maar solo een nieuwe CD uitbrengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s