De Grote Markt in Groningen


Nog een aantal dagen en dan is het zover in een referendum over de grote markt kan de stad Grooningers hun mening geven over de plannen voor het opknappen van de oostwand van de grote markt.

Het plan bestaat uit drie stappen:

1 Herstel van de vooroorlogse situatie De gevels komen 17 meter naar voren. Daardoor krijgt de Grote Markt de oorspronkelijke omvang terug. Het centrale plein van Groningen wordt zo gezelliger, intiemer en weer een écht plein. Aan de oostkant van de markt ontstaat volop ruimte voor winkels en horeca. Hierdoor komt deze kille, doodse wand tot leven.
2 Parkeren onder de grond; sloop van de Naberpassage De bestaande parkeergarage verdwijnt onder de grond, de Naberpassage wordt gesloopt. Daardoor ontstaat een plein ter grootte van de ster op de Grote Markt achter de Oostwand: de Nieuwe Markt. Dit nieuwe sfeervolle stadsplein wordt omringd door terrassen (de achterkant van de Poelestraat) en historische bebouwing (het Feithhuis).
3 Bouw van het Huis voor Informatie en Geschiedenis Door aan het nieuwe plein het Huis voor Informatie en Geschiedenis te bouwen, ontstaat er zowel overdag als ’s avonds een bruisende en gezellige Nieuwe Markt.

Wat kost dit plan?
De investeringen die door overheden moeten worden opgebracht, zijn geraamd op 40 miljoen euro. Daarvan neemt de gemeente Groningen 31,25 miljoen euro voor zijn rekening.
Het resterende deel (een kleine 10 miljoen euro) zal uit subsidies moeten komen.

Volgens de heer Smink zal de parkeer garage nooit meer dan 500 plaatsen krijgen voor auto’s, eerder minder. Ook zullen de bussen gewoon stoppen op de grote markt.

Bron: Grote Markt Beraad

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s