Energie nota


Energienota kan tot 175 euro hoger uitvallen

groningen – De kans dat de Essent-klanten aan het eind van het jaar fors moeten bijbetalen, is reëel omdat de tarieven voor aardgas en elektriciteit in 2005 flink omhoog gaan. Voor een gemiddeld gezin met een gasverbruik van 2000 kubieke meter en een stroomverbruik van 3000 kilowatt komt dit neer op 150 tot 175 euro.

Oorzaak is met name de sterke stijging van de gasprijs die gekoppeld is aan de al geruime tijd op een extreem hoog peil gelegen prijs van ruwe olie. Ook stroom wordt duurder want veel elektriciteitscentrales stoken weer op aardgas. Verder heeft de overheid de energiebelasting verhoogd.

Essent stelt alle afnemers op de hoogte van de aanstaande tariefswijzigingen. Daarmee is inmiddels een aanvang genomen. Tot paniekreacties heeft dit, aldus woordvoeder Maarten Thijs, niet geleid. “Er is niet veel gereageerd. De meeste mensen nemen pas contact op als er iets verandert in de energierekening of als er iets mis gaat.”

De eindafrekening en een grote bijbetaling zouden eind volgend jaar voor een grote verrassing kunnen zorgen. “Gezinnen kunnen daardoor in de financiële problemen komen. Om hen voor de negatieve effecten te behoeden, denken we er ernstig over na om de voorschotnota’s iets te verhogen.”

Bron: Dagblad van het Noorden

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s