Queen biografie 4 : 1990 tot en met 2000


1990
Op 18 februari werd Queen opnieuw gelauwerd en werd de band (eindelijk) gepresenteerd met een prijs voor hun "Outstanding Contribution To British Music" door de British Phonographic Industry.
Ze namen de prijs samen in ontvangst en waren daarna de gastheren voor een groot feest met vele sterren in London’s Groucho Club.
The Cross bracht hun tweede album uit op 26 maart en werd Mad Bad And Dangerous genoemd, een titel die is genomen van een uitspraak gedaan om de excentrieke Lord Byron te beschrijven. Ze maakten ook een korte Duitse toer.
Brian schreef en produceerde ondertussen de muziek voor een versie van Shakespears Macbeth, uitgevoerd in London’s Riverside Theatre.
In november tekende Queen een groot nieuw opnamecontract in Noord Amerika met de (door Disney gefinancierde) Hollywood Records. Hollywood begon meteen met de taak om Queen weer populair te maken in Noord Amerika, en er werden plannen gemaakt om de volledige catalogus te masteren en opnieuw op cd uit te brengen.
Tot dan toe was de collectie nog niet te verkrijgen geweest in dit formaat in de Verenigde Staten.
Op 7 december speelde The Cross hun enige UK concert voor een tijd, in London’s Astoria Theatre op een ander nieuw Queen Fan Club Party. Brian kwam ook op het podium voor de toegiften.

1991
Op 14 januari kwam het zes-en-een-halve-minuut lange epische nummer Innuendo uit. Het werd een enorm succes, het werd de derde nummer 1 hit in Groot Brittannië en stond in heel Europa hoog in de hitlijsten.
Ook in de rest van Europa deed het album het erg goed en stond het zelfs in de Amerikaanse top 30. Het album wat hierop volgde, Innuendo werd op 4 februari uitgebracht en was een geweldig succes. In Maart ging the Cross de studio’s in om aan hun derde album, Blue Rock te werken.
Brian vloog naar Montreux om verder te werken aan zijn lang verwachte soloalbum.
Het album van the Cross was in juli klaar en werd in september uitgebracht. Het album werd alleen in Duitsland door Electrola Records uitgebracht. In de tussentijd was Queen vanaf eind april weer begonnen te werken aan hun volgende album. O
p 30 Mei 1991 werd de videoclip gefilmd voor These are the days of our lives – wat achteraf Freddie’s allerlaatste Queen videoclip bleek te zijn. Voor Amerika werd een tekenfilmversie van de clip opgenomen. Brian organiseerde het Rock gedeelte van het Sevilla Guitar Legends festival, en onder degenen die hij koos om op te treden bevonden zich o.a. Nuno Bettencourt (van Extreme), Steve Vai, Joe Satriani en Joe Walsh – om maar een paar grote namen te noemen.
De concerten waren live in Oktober op het terrein van de Sevilla Expo 1992 tentoonstelling.
Greatest Hits II kwam in oktober uit, een dubbelalbum met daarop 17 nummers. Het eerdere succes van Greatest Hits, Greatest Pix en Greatest Flix werd herhaald, dus ook Greatest Pix en Greatest Flix II kwamen uit, ditmaal samengesteld door Richard Gray.
Er kwam een speciale box uit, Box Of Flix genaamd, waarin Greatest Flix I en II zaten, plus 4 bonustracks.
Natuurlijk werden zowel Greatest Hits II als Greatest Flix II nummer 1 hits.

Op 23 November maakte Freddie bekend aan de wereld dat hij AIDS had. De volgende dag al bleek zijn strijd gestreden te zijn en overleed hij thuis, omringd door familie en vrienden.
De wereld was geshockeerd, Freddie had al die tijd zijn ziekte stil weten te houden en alleen degenen die in zijn naaste omgeving verkeerden hadden zich gerealiseerd hoe dicht hij bij het einde van zijn leven was. Fans van over de hele wereld stuurden bloemen en velen reisden af naar Londen om naar Freddie’s huis te gaan.

Op 27 November, 3 dagen na zijn dood, werd hij gecremeerd, de ceremonie werd uitgevoerd volgens het Zoroaster geloof, het geloof van Freddie’s ouders.

In April werd Brian gevraagd door een Londens reclamebureau om muziek te schrijven voor Ford auto’s. Het uiteindelijke resultaat, Driven by you, was zo goed en populair, dat Brian besloot om het nummer als zijn eerste solosingle uit te brengen op 25 November. Het bleek een top 10 hit.

Als hommage aan Freddie, en om geld bijeen te krijgen ten behoeve van de Terence Higgins Trust – een organisatie die vecht tegen AIDS, werd Bohemian Rhapsody/These are the days of our lives opnieuw uitgebracht als een dubbele A-kant single. Het kwam in de Engelse hitlijsten op nummer 1 binnen en bleef daar 5 weken staan, er werd ruim 1 miljoen pond verdiend ten behoeve van AIDS organisaties.
Eén en ander was geheel volgens Freddie’s laatste wens.
In December 1991 stond Queen met niet minder dan 10 albums in de Engelse top 100. 1992
In Februari werd Freddie tijdens de jaarlijkse Brit Awards posthuum onderscheiden voor zijn buitengewone bijdrage aan de Britse muziek. Ook waren er 3 Queennummers genomineerd voor ‘Beste single van 1991’, de prijs ging naar Days Of Our Lives.
Tijdens de uitreikingsceremonie maakten Roger en Brian de plannen bekend die ze hadden gesmeed om een gigantisch openlucht concert in Wembley Stadium te houden, ter nagedachtenis aan Freddie en om zijn leven te vieren.
De kaarten gingen de volgende dag in de voorverkoop en hoewel totaal nog niet bekent was wie er op zouden treden (behalve Brian, John en Roger), waren alle 72.000 kaarten in 6 uur uitverkocht.
Op paasmaandag, 20 april 1992, stonden vele wereldsterren met Brian, John en Roger op het podium van het Wembley stadion voor een emotioneel huldebetoon aan Freddie.
Het stadion zat afgeladen, en het concert werd live uitgezonden over de hele wereld en werd bekeken door ruim 1 miljard mensen.
In april kreeg Queen wederom een Ivor Novello Award, dit keer als onderscheiding voor These Are The Days Of Our Lives als beste single, en Brian won ook een onderscheiding voor Driven By You, als de beste TV-reclame muziek.
In september kwam eindelijk het lang verwachte soloalbum van Brian uit, Back To The Light. Het album kwam op nummer 6 binnen in de Engelse hitlijsten en behaalde dubbel goud.Daarna werd de Brian May Band geformeerd.
Na enkele warming-up concerten in Chili, Argentinië en Brazilië begon de Brian May Band aan een wereld tournee, te beginnen in Amerika en Europa waarbij de band soms als voorprogramma voor Guns ’n Roses speelde.
Ook werd The Mercury Phoenix Trust opgericht om al het geld te verdelen wat het Tribute Concert in april opgebracht. De trust is een officieel geregistreerd "goed doel".
Doordat het Tribute-concert in Amerika door Fox Television op prime time werd uitgezonden en Bohemian Rhapsody opnieuw op single werd uitgebracht, kon ook daar ruim 1 miljoen dollar verdeeld worden over allerlei AIDS instanties.
Rond kerstmis werd een dubbele video van het Freddie Mercury Tribute uitgebracht waarvan de opbrengsten naar het eerdergenoemde Mercury Phoenix Trust gingen.

1993 – 1994
Freddie won posthuum een Ivor Novello Award in 1993 voor de nummer 1 hitsingle Living On My Own. Brian ging toeren met de Brian May Band en bracht een video uit van de show in de Brixton Academy en in 1994 een live album van de zelfde show.
Roger bracht in september 1994 zijn derde soloalbum uit, Happiness?. Hij promootte het album met een kleine Europese toer.

1995 – 1997
In november 1995 word het langverwachte en definitieve Queen album Made In Heaven uitgebracht. Gedurende 1995 hadden Brian, John en Roger het album afgemaakt waar men reeds in 1991 (met Freddie) aan begonnen was.
Het werd door velen gezien als het einde van een era omdat het werd gezien als het laatste Queen album.
In mei 1997 werd Queen geëerd met opnieuw een Ivor Novello Award voor de beste song, tekstueel en muzikaal, voor Too Much Love Will Kill You.

1998 – 2000

In 1998 komt Roger’s 4e solo-album Electric Fire uit. Er kwamen 2 singles uit van het album: Pressure On en Surrender. Surrender kwam in 1999 uit en er stond ook een speciale Radio Mix op. Een korte Engelse tournee volgde op deze release..E
ind 1999 komen Greatest Hits III en Greatest Flix III uit. Er staat een nieuwe mix van Under Pressure op, de Rah Mix en ook opnames van een uniek live-optreden van Elton John met Brian, John en Roger. De groep wordt derhalve op de hoes Queen + genoemd.
In augustus 2000 brengt Brian een eigen soundtrack-album uit, de muziek voor de Franse film FURIA. Deze muziek werd later op CD uitgebracht in Engeland, de rest van Europa en Japan. In oktober 2000 komt er een ultieme Freddie-box uit, THE SOLO COLLECTION, met daarin 10 CD’s en 2 DVD’s. De CD’s zijn de 3 solo-albums, 2 CD’s met singles, 3 CD’s met allerlei nieuw materiaal zoals demo’s, niet eerder uitgebrachte opnames en instrumentale nummers. Ook is er een interview-CD en een instrumentale CD.
Op 1 van de DVD’s staan alle videoclips van Freddie en op de andere DVD staat een documentaire over Freddie’s leven. In Nederland en Italië kwam er een single uit om de box te promoten.

Advertenties

Een gedachte over “Queen biografie 4 : 1990 tot en met 2000

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s