Queen biografie 3 : De jaren 80


1980
In het begin van 1980 was de band aan het werk aan hun nieuwe album. Het zou het eerste Queen-album worden waarbij gebruik gemaakt wordt van synthesizers.
In juni ging de band weer naar Noord Amerika voor een toer. Roger was begonnen met het werken aan zijn eerste solo-album. Het nieuwe album The Game werd uitgebracht in juni en werd 5x platina alleen al in Canada.
Another One Bites The Dust werd wereldwijd de best verkochte Queensingle. Het werd een enorme hit in de USA, aan de top van de hitparades in Rock, Soul en Disco. De band ontving een Dick Clarcke Award als beste band, een top Billboard award voor Top Crossover single, en ze waren genomineerd voor diverse andere awards waaronder Grammy’s Canadian Juno’s.
Op 8 december werd het soundtrack album Flash Gordon uitgebracht. Wereldwijd had Queen aan het eind van het jaar meer dan 45.000.000 albums verkocht.

1981
In februari, na alweer een toer door het verre oosten, vloogde band door naar Rio de Janeiro voor de start van hun eerste Zuid-Amerikaanse toer.
Queen was de eerste rockband die een stadiontoer naar dit continent bracht. Hierna zouden nog vele bands het door Queen geplaveide pad volgen. De uitrusting van de band werd ingevlogen met een gehuurde Flying Tiger 747 cargo vliegtuig vanuit Tokyo.
De vlucht tussen Tokyo en Buenos Aires is de langste luchtroute tussen twee hoofdsteden in de wereld. Hun eerste Zuid Amerikaanse concert was in Buenos Aires op 28 februari.
De band speelde voor 5 uitverkochte argentijnse stadions in maar 8 dagen. Daarna speelden ze 2 avonden in het Morumbi Stadion in Sao Paulo.
Op de eerste avond waren er 131.000 toeschouwers en Queen schreef Rockgeschiedenis. Het was namelijk het grootste betalende publiek voor één band in de wereld.
Tijdens deze 2 avonden in Morumbi Stadion zagen in totaal 251.000 mensen het Queen spektakel. Ieder Queen album stond in de top 10 in Argentinië tijdens hun toer.
Geen enkele band had dat ooit gedaan.Tijdens hun verblijf in Sao Paulo vierde de band het feit dat de single Love Of My Life in de singleschart van Sao Paulo stond voor 12 opeenvolgende maanden!!! In april bracht Roger zijn eerste solo album uit: Fun In Space.
Queen was weer terug in Zuid Amerika, het was een terugkeertrip bekend onder The Gluttons For Punishment Tour! Onfortuinlijk genoeg moest de band de laatste 2 Venezuela optredens, in Caracas, afzeggen omdat de voormalige president van het land was overleden. Dus ging de band verder om te spelen in Monterrey en Puebla, net buiten Mexico City.
De band moest de toerpromoter, Jose Rota uit de gevangenis uitkopen, nadat deze gearressteerd was, voor maar liefst $25.000,00 zodat de toer kon doorgaan.

Greatest Hits, Greatest Flix, en Greatest Pix werden gelijktijdig uitgebracht in oktober. Greatest Hits, het album, kwam in de Britse hitparades binnen nadat het amper in de winkels lag en het is nauwelijks uit de hitparades geweest sinds dan. Greatest Flix, de video, was de eerste echte collectie van promotie videos commercieel uitgebracht door een band ooit. Greatest Pix, het boek, was samengesteld door Jacques Lowe.
Hij was de persoonlijke fotograaf van president Kennedy in zijn periode als president. Het was Jacques persoonlijke selectie van de mooiste Queen fotos in de voorafgaande 10 jaar.

1982
Het twaalfde album van de band, Hot Space, werd uitgebracht op 5 mei terwijl de band midden in een Europese toer. Op 5 juni speelden ze op de enorme open air lokatie The Milton Keynes Bowl. De hele show was gefilmd door Tyne Tees Television onder de directie van Gavin Taylor, om uitgezonden te worden op The Tube van Channel Four op een latere datum. In september bracht de Japanse platenmaatschappij Mercury Records een album uit genaamd Gettin’ Smile. Eerst dacht men dat het een bootleg was maar het bleek toch te gaan om opnamen van de echte Smile! In december kwam Queen in het Guiness Book of Records als Engelands best betaalde directeuren.

1983
In januari begon Freddie te werken aan zijn solo album en Roger begon te werken aan zijn tweede soloproject.Tijdens het eerste deel van het jaar vloog Brian naar Los Angeles en kwam daar samen met enkele goede vrienden in The Record Plant Studios.
Brian had enkele basis ideen, maar het werd uiteindelijk een grote jam sessie. Het resultaat hiervan is een mini album onder de naam Star Fleet Project en het werd uitgebracht in oktober.
Queen ging terug naar de studio in augustus om een begin te maken met het volgende album. Het werd LA in de Record Plant Studios. Het was de eerste keer dat Queen iets had opgenomen in de USA. Na enkele maanden ging de band terug naar München, een stad waar de band zo veel tijd doorbracht dat het op thuis ging lijken.

1984
In februari brengt de band hun 13e album uit, The Works. Radio Ga Ga van dit album werd een wereldwijde hit, het werd een nummer 1 hit in 19 landen.
De videoclip, door David Mallet geregisseerd, werd wederom ondersteund door de medewerking van fanclubleden. Het handengeklap tijdens het refrein werd vooral favoriet als de band het nummer live speelde. Dit gaf schitterende beelden.
De volgende single, I Want To Break Free, werd wederom ondersteund door de fanclubleden. De bandleden waren verkleed als karakters van de populaire Britse soap "Coronation Street".
Wanneer gevraagd werd waarom deze clip had Roger geantwoord dat hij verveeld was geraakt van alle serieuze en epische videos en dacht dat het tijd werd voor wat lol en zo werd bewezen dat ze nog steeds om zichzelf konden lachen.
MTV in de USA weigerde de video uit te zenden.
In juni brengt Roger zijn tweede solo album uit, Strange Frontier.
In juni brengt ook het bedrijf Guild Guitars een speciale kopie uit van Brian’s "Red Special". Het werd de BHM1 genoemd. Brian was zeer nauw betrokken bij deze gitaar. Ongeveer een jaar later Brian en Guild hadden enkele discussies over het ontwerp en die resulteerden in het stoppen van de productie door Guild.
In augustus vloog Queen naar België om te starten met de Europese Works Tour. In oktober speelde Queen een aantal concerten in Bophutswana, Zuid Afrika. In de wereldberoemde Sun City Superbowl. Toen de band terugkeerde naar huis kregen ze commentaar omdat ze gespeeld hadden in een land dat apartheid hoog in het vaandel had staan. De band verdedigde zichzelf door te zeggen dat ze een non-politieke band zijn en dat ze daar speelden voor de mensen daar en voor geen enkele andere reden.
Queen’s eerste full lenght video werd uitgebracht in september. "We Will Rock You" was gefilmd tijdens de Montreal concerten in 1981. In dezelfde maand had Queen niet minder dan 9 albums in de UK Top 200 staan.

1985
1985 was het jaar van Rock In Rio. Het was aangekondigd als het grootste rockfestival waar dan ook ter wereld en Queen was de hoofdact. Het hele festival was opgenomen om uitgezonden te worden in Zuid Amerika, maar Queen was de enige band die de rechten had verworven om hun optreden uit te brengen op video. Live In Rio werd uitgebracht in mei van dit jaar.
Op 13 april speelde Queen voor het eerst in Nieuw Zeeland in het Mount Smart Stadium in Auckland. Buiten bij hun hotel werd de band opgewacht door Anti-Apartheid demonstranten. Tony Hadley van Spandau Ballet deed mee tijdens de toegave.
Freddie’s eerste solo album Mr. Bad Guy, werd uitgebracht op 29 april toen de band aan het touren was door Australië. Het concert in Melbourne werd gespeeld zonder lichtshow omdat de computer die de verlichting regelde kapot was gegaan. Na de Australische toer vloog de band door naar Japan.
Hun concert in de Tokyo Olympic Swimming Pool was gefilmd door NHK om getoond te worden op de Japanse televisie.

13 juli 1985 was een dag die de geschiedenis in ging als de Live Aid Global Jukebox en nam de wereld over als een storm vanuit London’s Wembley Stadium en vanuit Philadelphia in de USA.
Queen was maar een van de topbands die allen een set van 20 minuten speelde. De wereld keek en Queen werd unaniem uitgeroepen, door de pers en het publiek, als de band die de show stal.
Dit evenement was het keerpunt in de carrière van Queen. De band had kort tevoren besloten om een pauze in te lassen en ieder zijn eigen weg te laten gaan, maar deze dag bracht ze opnieuw bij elkaar met nieuw enthousiasme.
One Vision was hiervan het eerste resultaat. Queen werd benaderd door Russell Mulcahy om de soundtrack op te nemen voor zijn eerste hoofdfilm, een fantasy verhaal over een onsterfelijke Schot die de Highlander werd genoemd. In een intervieuw had Mulcahy gezegd dat Queen de eerste band was waaraan hij gedacht had om de filmmuziek te maken.

1986
In maart formeert John een nieuwe band genaamd The Immortals om muziek te schrijven en op te nemen voor de film Biggles. Ze namen maar een nummer op: No Turning Back.
Op 2 juni bracht de band haar 14e album uit, de soundtrack voor de film Highlander: A Kind Of Magic. Op 7 juni kwam de Queen machine weer in beweging. Nu ging men op pad onder de naam The Magic Tour Of Europe.
Het eerste Engelse concert van die toer is in Newcastles St. James Park football stadium. De band en de promoter Harvey Goldsmith doneerden alle opbrengsten van dit concert aan het International Save The Children Fund.
Op 11 juli kwam de Queen Tornado, zoals Freddie het noemde, in London aan en had twee uitverkochte shows in het Wembley Stadium. De 2e avond word gefilmd door Tyne Tees om op een later tijdstip te worden uitgezonden op tv. Toen het concert op tv werd uitgezonden door Channel Four werd het tegelijkertijd ook uitgezonden op de radio door de Independent Radio Network in Engeland. Dit was nog nooit gebeurd en is ook nooit meer herhaald omdat simpelweg een satelliet schotel zou moeten worden afgeleverd bij ieder onafhankelijk radiostation in Groot Brittannië om het geluid via satelliet te kunnen ontvangen.
Op 27 juli Queen schreef weer geschiedenis toen ze speelden in het Nepstadion te Boedapest in Hongarije. Het was voor het eerst dat een grote rockband een stadionconcert gaf in het Oostblok. Het concert was gefilmd door het Hungarian State Film Agency in samenwerking met Queen Films. Men moest alle 35mm camera’s uit heel Hongarije halen om het concert te kunnen filmen.
Op 9 augustus de band vloog met een speciaal gedecoreerde Magic Helikopter naar Knebworth Park, Hertfordshire voor hun laatste concert van de Magic Tour.
Het was de grootste show van de toer met een geschat aantal toeschouwers van over de 120.000. Meer dan één miljoen mensen zagen Queen tijdens deze Europese toer.
Alleen al in Groot Brittannië kwamen meer dan 400.000 mensen naar de band kijken.

In november brengt EMI Records de volledige Queen catalogus op compact disc uit. De eerste keer dat een complete catalogus van een artiest tegelijkertijd wordt uitgebracht. In december komt het 15e album, en hun tweede live album, uit: Live Magic. Tijdens dit jaar verkoopt Queen alleen al in Groot Brittannië 1.774.991 albums.

1987
Op 3 februari bracht Freddie een coverversie uit van een oude Platters song: The Great Pretender. In de videoclip bij dit nummer herschiep Freddie verschillende scènes uit diverse Queen en solo videoclips en acteur Peter Straker, Roger Taylor en Freddie werden het "vrouwelijke achtergrondkoortje. Het werd een dure video.
Een van Freddie’s heldinnen aller tijden was de Spaanse opera diva Montserrat Caballé en hij ontmoette haar voor het eerst in maart 1986 in haar eigen stad Barcelona. Montserrat ging akkoord om met Freddie een album op te nemen.
Hij schreef een song voor haar over Barcelona en samen begonnen ze te schrijven en op te nemen voor een album. Freddie en Montserrat stonden samen voor het eerst op het podium in mei van dit jaar op het Ibiza 92 festival, gehouden in het beroemde Ku Club op het eiland Ibiza. Ze brachten Barcelona ten gehore.
In augustus Roger adverteerde voor, en hield auditie voor muzikanten, om een nieuwe band te vormen, The Cross. Hij wilde een band waar hij mee kon schrijven en veel belangrijker, toeren voor als Queen dat niet deed.
De single Barcelona werd in Spanje uitgebracht in september en 10.000 exemplaren werden er verkocht in de eerste 3 uur. Het Spaanse Olympisch Comité besloot om de song te adopteren voor de spelen van 1992, die in Barcelona werden gehouden. Daarna besloot men alsnog om het nummer niet te kiezen.
Rudi Dolezal en Hannes Rossacher, een Oostenrijks producers duo, hebben Queen gevolgd tijdens de Magic tour en hebben de band overal gefilmd. Daarna zijn ze in de archieven van de band gedoken, hebben interviews gehad met de band en vrienden van de band. Uiteindelijk in november, wordt er een trilogie in de stijl van een documentaire video uitgebracht, genaamd "The Magic Years".
De trilogie ontving verschillende prijzen, waaronder de bekende Silver Screen Award in de U.S.A., en de IMMC Award op het Montreux Golden Rose Festival.
In de loop van 1987 ontving de band de prestigieuze Ivor Novello Award voor hun Outstanding Contribution To British Music.

1988
In januari gaat Queen weer de studio in om te starten met hun volgende studio album.
Op 25 januari brengt The Cross hun debuutalbum uit: Shove it. The Cross ging ook op hun eerste Europese toer en speelde in clubs en universiteiten in Groot Brittannië en in clubs door heel Duitsland. Freddie en Montserrat verschenen weer samen op 8 oktober op het grootse La Nit evenement in Barcelona, wat werd gehouden om de aankomst van de Olympische vlag uit Seoel te vieren.
Freddie en Montserrat sloten het evenement af in het bijzijn van de koning en koningin van Spanje met Barcelona, The Golden Boy en How Can I Go On, nummers van hun uit te komen album. Barcelona, het duet album van Freddie en Montserrat werd uitgebracht op 10 oktober.
De party was een typische extravagant gebeuren, gehouden in de Crush Bar in het Covent Garden Opera House.

Op 4 december speelde The Cross een eenmalig concert in London’s Hammersmith Palais, op een partijtje exclusief voor fan club leden. Speciale gasten waren John en Brian.

1989
The Miracle werd uitgebracht op 22 mei en kwam in Groot Brittannië op nr. 1 binnen. Het werd een wereldwijd succes en kwam in de meeste Europese landen op nr. 1.
Om de release te promoten kwamen alle vier de bandleden in een Radio One studio bij elkaar om te worden geïnterviewd door DJ Mike Reid – een primeur voor hem want de band had al geen interview gegeven als band voor vele jaren.
Omdat het tegen het einde van een decennium liep waren er verschillende "Best of the eighties" programma’s op de televisie in de UK.
Queen werd genoemd als de beste band van de 80er jaren door de kijkers van de Independent Television en door de lezers van hun TV gids.
De band was er erg blij mee en ze verschenen alle vier samen in de show om de prijs in ontvangst te nemen.
In november was de band alweer in de studio om te werken aan hun volgende album.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s